3 juni 2015

Kippendijfilet in room-sinaasappelsaus


Dit was een dagelijkse kip, die net dat beetje extra kreeg doordat ik een rest geconfijte sinaasappelschillen had liggen. Niet het eerste waar je aan denkt als je een pak biologische kippendijfilet van het Polderhoen opentrekt, maar opeens zag ik het voor me.


Een witte room of room/wijnsaus is toch tamelijk saai voor het oog. Niet verkeerd kwa smaak, maar ook daar werkt die witte kleur en die romigheid niet altijd mee. Tegen het sappige vlees van de kip mag er best nog een smaakje bij. Omdat jongste ook kip eet pakte ik het voorzichtig aan met maar twee stukjes sinaasappelschil. Je proeft de sinaasappel wel maar je herkent hem niet echt.


Het resultaat was zo onverwacht lekker dat ik pas op dat moment besloot om te bloggen. Zoals gezegd, het gerecht was begonnen als een dagelijkse kip. Even snel iets bij de rijst en groente maken. Of was het pasta? Hoe dan ook, ik trok het minst aangegeten bord weg en maakte in de tuin vlug-vlug een paar foto's. Dus heb jij geconfijte sinaasappelschillen liggen, of een andere rest bijvoorbeeld groene kruiden of een specerij? Dan is een witte saus als deze een prima startpunt om eens een extra smaak te introduceren. Gewoon proberen!Kippendijfilet in room-sinaasappelsaus
voor drie personen

1 grote ui in schijfjes,
2 el olijfolie en wat boter
pak met 300 gram kippendijfilet
scheut witte wijn
2 grote eetlepels crème fraiche
scheutje karnemelk of water
zout en peper
1 of 2 geconfijte sinaasappelschillen in heel fijne strookjes

Fruit de ui in de olie/boter in een ruime pan. Vouw de kippendijen uit, of snijd ze in repen van twee cm breed. Schuif de uien opzij als ze iets gekleurd zijn en bak de kip aan. Voeg zo nodig nog een klein beetje vet toe als de pan te droog is. Is de kip om en om dichtgeschroeid, blus dan met witte wijn. Voeg de sinaasappelschillen, crème fraiche en karnemelk of water toe en laat de kip op een laag vuurtje in 5-10 minuten gaart stoven. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met wat munt of peterselie. Wij aten de kip deze keer met eierpasta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten