21 juni 2015

linzensoep met zoete aardappel


Zoals jullie al aan de zwaar monochrome foto zien is dit weer een recept dat niet voortkomt uit zorgvuldige planning met intrigerende fotogenieke ingrediënten. Nee, dit is een huis-, tuin- en keukensoep. Vrijwel iedere week kook ik tegenwoordig soep op voorraad. Erg handig voor drukke dagen, voor het legen van de groentela en niet in de laatste plaats als aanvulling op de hoofdmaaltijd. Doordat je al in het voorgerecht flink wat gekookte groente en vaak ook peulvruchten hebt zitten, kan je bij de hoofdmaaltijd culinair meer de extremen opzoeken. Italiaanse pastagerechten bijvoorbeeld zijn van oorsprong onderdeel van een groter menu en varen er wel bij om niet in 200 gram groente bedolven te worden.


Soesterberg, bij het nieuwe Legermuseum. Best toepasselijk!
Directe reden om deze grijze soep toch te bloggen is dat hij zo enorm in de smaak viel. We hebben hem al drie keer gegeten de afgelopen tijd. Zoete aardappels liggen nu veel in de winkel. Je kunt er pompoensoep-achtige soep van maken, maar deze keer ging ik juist uit van een groentesoep met extra. Dat leverde een behoorlijk zoetige soep in waarin niet één smaak overheerste. Op de foto is hij gepureerd. Pureer je dat niet, dan zie je vrolijke oranje blokjes in je soep. De smaak is echter zo overtuigend dat de jongens deze soep ook in gepureerde vorm bijzonder lekker vonden. De tweede keer heb ik het geheel een wat andere draai gegeven met een paar eetlepels ajvar en wat tomaat uit blik. Niet helemaal tomatensoep, maar net een ander smaakje.

een kleine impressie van week 24

Zoals altijd bij dit soort soepen is ook nu mijn advies om minimaal acht porties te maken. Ik gebruik niet al te veel water of bouillon en maak een soort basissoep die ik in potten in de koelkast of vriezer bewaar. Het kleinere volume maakt het bewaren makkelijker. Op drukke dagen (en die zijn er veel met een nieuwe baan en voetbaltoernooien en verjaardagspartijtjes) heb je dan altijd iets achter de hand! Ook voor de lunch op kantoor neem ik graag een pot mee, daarvoor gebruik ik Bonne-Maman potten met schroefdeksel.

Linzen-zoete aardappel-soep

Ingrediënten
wat olie of boter
een grote ui
een wortel (200 gram)
drie stengels bleekselderij
ruim een pond prei
400 gram zoete aardappel (liefst de oranje variant)
400 gram gare linzen, uit blik of zelfgekookt
wat bouillonpoeder of zelfgetrokken bouillon
zout en peper naar smaak

Bereiding
Fruit de ui in de olie of boter. Snijd ondertussen de andere groenten in reepjes of blokjes. Laat ze even meefruiten. Blus dan met bouillon of wat er en bouillonpoeder en laat 5-10 minuten koken tot alles net beetgaar is. Had je de linzen krap voorgekookt, laat ze dan die tijd meekoken. Zijn je linzen al goed gaar, voeg ze dan tegen het einde van de kooktijd toe en laat ze even meewarmen.

Variant
Zin in net iets anders? Gebruik dan wat paprika, een paar eetlepels ajvar en een blikje tomatenstukjes bij de ingrediënten die hier al genoemd staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten