Rabarbertijd. Ik ontwikkelde een cake die precies bleek te passen in het thema van het foodblogevent van deze maand: koken met kruiden. Rozemarijn bleek een goede metgezel voor rabarber en sinaasappel.
Het was begonnen met bakfoto's op Pinterest en dat soort foute sites. Ik wilde ook een keer zo'n mooi strak patroontje bovenop. In de rabarber-opzijnkop-cake en in de klassieke Rhabarberkuchen was het daar niet van gekomen, en ja, een mensch wil toch dromen? Het staat zo leuk al die rabarberstelen keurig op een rijtje.
Bij het aansnijden en eten bleek waarom de rabarber traditioneel altijd in stukjes door gebak gaat. De strengen zijn lastig door te snijden met een kartelmes, dus met een taartvorkje heb je al helemaal geen schijn van kans. Wel kwam de cakebodem kwa smaak en textuur mooi uit doordat deze nu eens niet was gespikkeld door rabarberstukjes. Het snijden ging steeds beter omdat ik de truc langzaamaan doorkreeg: over de hele lengte gelijkmatig druk uitoefenen en zo nodig naast het mes de boel platdrukken.
Textuur-tovenarij: polenta en kwark |
Zowel voor de smaakmakers als voor de textuur van de cake had ik deze keer lang gezocht. In het allerlaatste boek dat ik opsloeg, de Domestic Goddess, vond ik een cake waarin de helft van de bloem door fijne polenta was vervangen. Er zat betrekkelijk weinig boter en ei in. Dat werd goedgemaakt door yoghurt. Ik bouwde het geheel wat om met gemalen amandelen en kwark, en het resultaat was heerlijk luchtig, smeuiig en beduidend minder zwaar dan een normale botercake.
Bij de smaak koos ik voor rozemarijn en sinaasappel. Ik wilde de rabarbersmaak wat ondersteunen en ik koos, gezien mijn voorraden, voor geconfijte sinaasappel en een takje rozemarijn uit de tuin. Allebei zo gedoseerd dat je ze niet echt herkent. Dat wordt nog bevorderd doordat de drie elkaar complementeren. Het geheel levert een mooie geelgekleurde cake op met een smaak die licht aan gember doet denken. Grappig dat rozemarijn dat effect kan hebben.
Natuurlijk eet je zo'n cake niet alleen. Op bezoek in Den Haag bij vrienden werd het een gezellige bende, met kinderen en volwassenen. En uiteindelijk weinig cake over...
Mijn vriendin wilde nog weten of ze dit beslag ook voor een appelcake zou kunnen gebruiken. Dat kan zeker. Ik zou de rozemarijn en sinaasappel dan weglaten en vervangen door vanille en kaneel voor een klassiekere smaak. De laatste tijd zie ik bij appeltaarten een trend om echt maar één accent te zetten: vanille óf citroen óf kaneel óf kardamom. Aan jullie de keus. Ik zou de appels mooi bovenin het deeg zetten. Het klinkt misschien raar, een appelcake met kwark, maar je proeft het niet.
Een dag later kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik een tweede cake gebakken, deze keer met de rabarber door het beslag heen. Ook erg lekker. Maar de mensen die allebei hadden geproefd gaven de voorkeur aan de hippe versie met rabarber bovenop. Je proeft daarbij wat minder rabarber, maar je hebt meer afwisseling.
Rabarbercake met rozemarijn en sinaasappel
voor een grote ronde of rechthoekige vorm (30cm)
Ingrediënten
500 gram rabarber, schoongemaakt (iets minder als je ze bovenop legt)
125 gram boter
2 eieren
200 gram fijne kristalsuiker
130 gram bloem
50 gram gemalen amandelen
130 gram fijne polenta
ruime theelepel bakpoeder
250 gram magere kwark
50 gram gekonfijte sinassnippers, fijnbesneden
De naalden van 10cm rozemarijn, gesnipperd
75 gram lichtbruine basterdsuiker
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een grote springvorm van 30cm doorsnee in met boter en klop uit met bloem. Klop de eieren met de fijne kristalsuiker. Smelt de boter. Weeg bloem, polenta, amandelen en bakpoeder af en meng ze. Voor een taart met rabarber bovenop (zie 2A) kun je de rabarber nu nog heel laten. Als je de rabarber door het beslag gaat mengen (zie verder 2B), snijd hem dan in stukjes en laat even staan met de basterdsuiker erdoor.
2A. Voor de taart met rabarber bovenop: meng eieren, boter, bloemmengsel, kwark en sinassnippers en rozemarijn. Vul het beslag in de vorm, leg een laag rabarber bovenop en rond af met de bruine basterdsuiker.
2B: Voor de taart met rabarber erdoor: meng eieren, boter, bloemmengsel, kwark en sinassnippers en rozemarijn tot een mooi beslag. Roer er op het laatst voorzichtig de rabarber door. Vul het beslag in de vorm en strijk goed glad aan de bovenkant om verbranden te voorkomen.
3. De taart moet behoorlijk lang bakken, ik gebruikte 40 minuten 160 graden en daarna nog 15-20 minuten 175 graden hetelucht. Laat even afkoelen op een rek en serveer lauw of koud, eventueel met slagroom of suiker.
Opmerking - Een rechte vorm met flinke inhoud is natuurlijk handiger gezien de vorm van de rabarber. De exacte dikte van je cakelaag doet er niet zoveel toe.
Mensen mensen mensen, wat een cake. Gekozen om 'eens wat anders' met rabarber te doen en geprikkeld door de combi rozemarijn/sinaasappel.
BeantwoordenVerwijderenMaar daar bleef het niet bij. De structuur is robuust, maar toch fijn-zacht, niet grof. De smaakcombi van sinaasappel en rozemarijn is bijzonder, de rozemarijn geeft een volle, diepe smaak en de sinaasappel geeft de zoetige achtergrond. En dan de rabarber nog (er bovenop gedaan, hip als ik ben).
Tjongejongejonge.
Hihaaa Lydia, wat leuk zeg!
Verwijderenik heb vandaag nog geaarzeld en toch maar voor de derde keer dit jaar crumble gemaakt. Maar dit deeg is natuurlijk veel en veel lekkerder. Hmpf. Ik zal toch snel nog een keer gaan, want rabarber is bijna voorbij. Bedankt voor de complimenten, want ik had inderdaad flink zitten puzzelen aan die structuur van de cake en aan de manier om de smaken te combineren dat ze allemaal tot hun recht komen.