26 mei 2015

Aspergesalade met sinaasappel en witlof


Het moest er eens van komen. Een rest asperges en geen soep. Om eerlijk te zijn was ik zo druk en in de war dat ik de eerste asperges van het seizoen had afgegoten zonder het vocht te bewaren.. ongekend! Wij maakten de afgelopen jaren eigenlijk standaard soep van het vocht. Maar goed, een reden om de beroemde comfort zone snel te verlaten.


Er waren namelijk ook biologische sinaasappels in huis. Heb je die niet? Gebruik dan gewoon alleen het sap. Maar in mijn geval, nu ik ook nog de schil kon gebruiken, vond ik dat het eens tijd werd om een recept te volgen dat op papier vooral intrigerend klonk. Asperges met sinaasappel? En witlof?


Ik was een beetje uitgedaagd omdat er op foodbloggers groepen de suggestie rond ging dat iedereen altijd maar asperges op dezelfde manier at, en dat daar eens verandering in moest komen. Bij Frau Feinscheckerle, een schwäbische blogster die ik al lang volg, had ik een intrigerende combinatie gevonden van asperges met sinaasappel en witlof, tomaat en wortel.


De asperges worden een half uurtje gemarineerd in een vinaigrette met sinaasappelsap en sinaasappelzest, en daarna op een salade van de overige ingrediënten gedrapeerd. Ik had de asperges niet heel gelaten en kon dus het geheel nog wat meer mengen. Wel heb ik de asperges goed zichtbaar bovenop gelegd.


Een toevoeging van mijn hand aan het recept zijn deze roze Szechuan-peperkorrels die zowel kwa kleur als kwa smaak heel goed passen bij de rest. Ook verder ben ik een beetje vrij met verhoudingen en 'Zutaten' omgegaan. Het eindresultaat is een heerlijke salade, puur veganistisch, die heel duidelijk meer is dan de som der delen. Als je de asperges proeft in combinatie met de vinaigrette voordat ze gemarineerd zijn dan lijken het twee werelden. Geen idee hoe dat bij elkaar moet komen. Maar een uurtje later heb je met het geheel een eenheid waarin je mooi variatie hebt in smaken en texturen, zonder dat het botst of uit elkaar loopt. Echt leuk om asperges een keer zo te eten!


Aspergesalade
voor twee personen

Ingrediënten
acht dunne of vier dikke gare asperges
een stukje wortel (1 bospeen ongeveer)
een kleine tomaat
een kleine stronk witlof
een halve biologische sinaasappel, schil en sap
1 el witte wijnazijn
2 el olijfolie
zout
Szechuan-peperkorrels

Bereiding
Rasp de sinaasappel en pers een helft uit. Roer een vinaigrette met schil, sap, azijn, olie en zout naar smaak. Marineer de asperges in de vinaigrette gedurende minimaal een half uur.
Snijd de wortel in flinterdunne plakjes, de tomaat in stukjes en de witlof in reepjes. Giet wat vinaigrette af en dresseer hiermee de groente. Leg een bedje van groentes op twee borden en drapeer hierop de asperge. Sluit af met wat gevijzelde roze peperkorrels en een paar korrels grof zout.

3 opmerkingen:

  1. Ziet er verrukkelijk uit moet ik zeggen, fris ook. Misschien een idee om eens in ons restaurant te serveren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het geprobeerd en het is zeker lekker, wel een rommeltje in de keuken nu! Zeker een leuk recept om eens te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wauw dit recept ga ik onthouden! ziet er lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen