25 februari 2014

Luxe havervlokken-rozijnenkoekjes van Alice Medrich


Deze koekjes zijn het wachten meer dan waard. Het deeg moet lang in de koelkast staan. Minimaal twee uur, maar overnacht is ook prima. Het recept is dus niet geschikt voor de klassieke havermoutkoekjessituatie: niets gepland, niets speciaal gekocht, en in de kast duiken hoe je toch iets kunt klaartoveren. Toen ik het voorbereidde met oudste op een avond in de krokusvakantie bleek dat er nog een reden was waarom dit geen klassiek havermoutkoekje is. We waren braaf alles aan het afmeten en nawegen (het is een Amerikaans recept dus ik weeg alle hoeveelheden zodat ik hier gewoon metrisch de ingrediënten kan opgeven)...


..toen bleek dat er maar liefst TWEE sticks boter in gaan. Op 360 gram havervlokken en bloem, en dan 230 gram boter. Hmm. Niet echt wat ik voor ogen had. Ik wilde al naar de appelmoes grijpen om een deel van de boter te vervangen. Maar ik werd overgehaald door mijn smulpapende puber om eerst maar eens het originele recept te proberen.


Het rook lekker, toen alles in de kom zat. Dat mocht ook wel. Specerijen, boter en suiker. En wat havervlokken en bloem. Allicht dat dat lekker ruikt. En dan wilde hij ook nog de rozijnen en noten weglaten. Tuurlijk jongen. Alleen, ik houd erg van rozijnen. We maakten dus een deel van het deeg met rozijnen, en de hoofdmoot zonder. Mocht je er nog iets anders door willen mengen, chocolade of noten of andere zuidvruchten, doe dat dan voordat je het deeg wegzet. De volgende ochtend is het namelijk hard geworden en kan je er niet echt meer iets doorheen mengen.


Het ziet er dan uit als fudge met havervlokken. Waarschijnlijk is het dat ook ongeveer. Met een stevige lepel zijn er wel bolletjes van te steken, en die zette ik op de bakplaat. De tweede ronde heb ik ze wat platter gedrukt, maar de bollige versie beviel eigenlijk goed toen we gingen proeven. Je kunt ze dus zonder veel te vormen op het blik zetten.


En dan is het werk alweer gedaan. Nog even bakken, niet te lang, het midden hoeft maar net aan gaar te zijn. Berg ze goed op. De vrouw van de blog waar ik het recept vond, Sarah van inpraiseofleftovers.com, bakt een portie waar ze de hele week mee doet. Mij zijn ze te suikerig voor de hele week, dit is wel echt een weekendtractatie. Maar ze zijn zo lekker, ik garandeer je dat je portie niet snel te groot zal zijn. Nu ik erover nadenk, ze lijken me ook erg geschikt als tractatie voor op het werk. Makkelijk te maken, goed effect, en lekker genoeg om het met één te kunnen doen.



Voor nu waren onze plannen wat bescheidener. We namen wat mee voor onderweg op de wandeling en in het verpleeghuis bij grootvader. Waar ze ook erg in de smaak vielen bij een potje Triominos en Labyrinth. Ja, dit zijn luxe allemansvriendjes, dat durf ik wel te zeggen.


Alice Medrich is echt een grootheid op het gebied van desserts en bakken. Dit recept smaakt naar meer. Ik ga binnenkort haar ginger cookies proberen denk ik. En ook de hazelnoot-olijfoliesticks klinken heel verleidelijk. Overigens, als je gaat rekenen dan zit er vijf gram boter in een koekje (ruim 40 stuks haalden we uit het recept). Ach...

Luxe haverkoekjes
voor een flinke portie van ruim 40 stuks

Ingrediënten
200 gram havervlokken (ze mogen flink hard zijn, met het weken komt dat goed)
50 cc water
160 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel versgemalen nootmuskaat
230 gram boter
125 gram bruine suiker
60 gram gewone kristalsuiker
1 theelepel vanilleextract
1/2 theelepel zout (ik nam wat minder)
1 groot ei
150 gram rozijnen, facultatief

Bereiding
1. Besprenkel de havermout met het water en zet opzij in een kom. Weeg de bloem af en vermeng met bakpoeder, kaneel en nootmuskaat. Smelt de boter en roer van het vuur af de twee soorten suiker, het vanillextract en het zout erdoor. Als laatste, als de boter niet meer al te heet is, het ei erdoor roeren. Combineer dan het botermengsel, het bloemmengsel, de besprenkelde havermout en de rozijnen en zet het mengsel overnacht in de koelkast.
2. Schep hoopjes ter grootte van een eetlepel op een bakblik en bak 10-12 minuten af bij 175 graden. Voel even het midden, het mag nog een beetje zacht aanvoelen maar het moet wel terugveren. Laat ze door en door afkoelen en bewaar ze in een blik.

Opmerking
Ook andere gedroogd fruit of noten of chocoladestukjes kunnen door het deeg worden gemengd voor het koelen. Neem als totale hoeveelheid 100-250 gram toevoegingen.

Is het een Barsoi? Wie maakt me wijzer? Het was in ieder geval een schitterende hond

4 opmerkingen:

  1. Die zien er lekker uit! Met havermout, mmm. Het zal erg lekker hebben geroken met al die ingrediënten. Een aanrader voor dus voor het weekend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, of met harde vlokken Florence. Ik denk echt dat ze door die nacht weken zacht genoeg worden.
    Weet jij trouwens wat voor hond dat is, die grijze windhondachtige?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ahaa deze bedoelde je!! ook super!! alles met havermout is lekker!! Die Amerikaanse sites hebben ook hele lekkere oatmeal koekjes zonder te bakken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, die havermout harmonieert met de rest hè. Het rare is ook, als je het blik opent ruik je kokos, terwijl die er nou juist niet in zit.

    En jij weet zeker ook niet wat die grijze hond voor ras is? Misschien toch een kruising...

    BeantwoordenVerwijderen