24 maart 2013

Kwarkpannenkoekjes Amerikaanse stijlDit recept is weer van alles wat: eiwitbron, restenverwerking (kwark/cottage cheese, groente), maaltijdvuller, kindercrowdpleaser...Ik struikelde erover op zo'n hippe Amerikaanse blog van een kookdame met een eigen kookboek en allemaal dromerige foto's met witte achtergronden, marmer, en zeer verantwoord bestudeerd keukengerei. Antieke verfpotjes voor chocoladepudding, om maar wat te noemen. Maarr...... ook heel erg lekkere gerechten. En toen ik een keer met een rest kwark zat vond ik bij Heidi Swanson snel iets van mijn gading. Oorspronkelijk bedoeld om te maken met cottage cheese, maar kwark beviel prima.


Deze pannenkoekjes zijn geen lichte kost. Vier eieren en 200 ml kwark of cottagecheese maken ze behoorlijk voedzaam en rijk aan dierlijke eiwitten. De truc zit hem erin dat je de eieren splitst en de eiwitten apart stijf slaat. Nogal exorbitant voor een kinderpannenkoekje, maar ik raad jullie aan om het wel een keer uit te proberen. Het verschil is enorm! En wat er aan rare verwennerij in zit door het grote aantal eieren en de verstopte kwark wordt weer goed gemaakt doordat er ook groente in de pannenkoekjes wordt verwerkt.
Ruim 100 gram bloemkool heb ik met een mes zo fijn gehakt dat je stukjes krijgt zo groot als kleine Legostukjes. Je kunt ook denken aan andere hardere groentes die je kunt raspen (wortel, broccolisteel) of bladgroenten die je kort gaart, uitknijpt en fijnsnijdt. Bloemkool verdwijnt helemaal in de smaak. Het geeft net wat beet en structuur maar stoort helemaal niet. De andere groentesoorten heb ik nog niet allemaal uitgeprobeerd.

Het is het handigst om vooruit te bakken en de gare pannenkoekjes warm te houden in de oven bij 80-100 graden in een ovenschotel. Je kunt er kaas opleggen en die nog laten smelten, maar ook zonder dat hebben ze al heel wat smaak. Een restje ham of vis kan ook prima door het beslag trouwens. Ik gebruik dit recept als ik een maaltijd met van alles wat heb en vooral ruim in de groenteresten zit. Iedereen kan dan zijn eigen combinatie maken aan tafel. Dahl, rodekool, rauwkostsalade, gare groentes, restjes feta, alles past!

Kwarkpannenkoekjes

Ingrediënten
4 eiwit
200 ml kwark
4 eigeel
180 ml melk
75 gram witte en 75 gram volkoren of 150 gram speltbloem
1 theelepel bakpoeder
1/4 - 1/2 theelepel zout
100 gram heel fijn gesneden bloemkool (of spinazie, of groene kruiden, of geraspte wortel of selderij etc)

Bereiding
1. Warm de oven voor op 100 graden en zet er een ovenschotel in. 
2. Als je een koekenpan met dikke bodem heb, warm die dan nu ook al voor op een laag vuurtje. Dat voorkomt mislukte eerste pannenkoekjes!
3. Sla vier eiwitten stijf met een hand- of standmixer.
4. Roer in een andere pan de eigelen los en combineer ze met de kwark en de melk.
5. Combineer de bloem/meel met zout en bakpoeder en roer de droge ingrediënten door het eigelenmengsel. Voeg ook de fijngehakte groente toe.
6. Vouw tot slot de eiwitten voorzichtig door het deeg. Je kunt nu meteen beginnen met bakken.
7. Vet je goed voorverwarmde pan in met een beetje olie en/of boter. Leg drie kleine hoopjes beslag in de pan, spreid ze een beetje uit en laat ze bruinen aan de onderkant. Let vooral op de kleur en het belletjes slaan. Ze hoeven niet helemaal droog te zijn aan de bovenkant voor het omdraaien. Bak ze dan aan de andere kant, en leg er evt. wat kaas op om mee te smelten tijdens het bakken van de tweede kant.
8. Bewaar de klare pannenkoekjes in de ovenschaal in de oven tot al het deeg weggebakken is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten