26 januari 2013

Chocoladecake





Op de foto zien jullie een chocoladetaart. Nou denk ik op zich dat ik de keuze voor dit recept niet hoef uit te leggen, ik bedoel, je kan nooit genoeg recepten voor chocoladetaart hebben, of er genoeg over gelezen hebben. In dit geval komt het recept op verzoek van M. uit A., die wel een snel recept voor een verrassend lekkere chocoladecake met karnemelk wilde hebben. Het liefste was ik acuut naar A. gerend met een cake voor M., maar soms zit dat er praktisch gesproken gewoon niet in, en dan ben ik blij dat ik wel een blogje kan schrijven.

Zijn vierde of vijfde winter met sneeuw op rij...
Dat blikje staat daar overigens om te benadrukken dat er in deze taart geen blokchocolade zit, alleen maar cacaopoeder. Dit recept is niet al te zwaar en bevat geen rare ingrediënten (of je moet karnemelk raar vinden). Het is meer een cake die je even tussendoor kan bakken. Geen Death-By-Chocolate-geval dat je na afloop niet meer van de bank komt. Ook geen recept zonder bloem, zo'n soort gebakken-mousse-variant. En ook niet ons standaard recept voor verjaardagstaart. Kortom, jullie kunnen nog 3 andere recepten verwachten.

Verder kan ik nu weer het verhaal houden dat ik iets wilde maken, bepaalde ingrediënten niet in huis had (lees: blokchocolade) en dat ik toch wilde bakken omdat a. we daar zin in hadden of b. daar een aanleiding voor was terwijl we ook nog c. een rest karnemelk hadden staan. En ja, een rest karnemelk... dat betekent dat er allemaal Amerikaanse of Engelse recepten opduiken want oh oh wat laten die mensen toch graag deeg met bicarb (natriumbicarbonaat/zuiveringszout/baking soda) rijzen, en dat spul houdt van karnemelk. Nou ja, van zuur. Ik weet niet of het de karnemelk is, maar de cake heeft een heerlijk vochtige kruim zonder dat er een overmaat aan vet aan te pas komt. Glazuren zou ongetwijfeld lekker zijn, maar meestal is de taart/cake al op voordat we aan glazuur toekomen.

Smeuïge kruim en niet te zwaar of te zoet
Het recept komt van de blog "smitten kitchen" en heet everyday chocolate cake. Één vorm en één kom, zo prijst Debby hem aan. Ik gebruik wel de keukenmachine omdat je boter en suiker moet roeren aan het begin van het recept, maar dat kan ook met een pollepel. (Ik denk zelfs dat je die stap zou kunnen overslaan en gesmolten boter zou kunnen gebruiken, maar dat is een gok!) Verder is het een deeg met bakpoeder en (als je hebt) baking soda, dus met rijsmiddel. Deeg met bakpoeder kan niet lang staan en moet de goede consistentie hebben. Was je ei klein of heb je wat veel bloem, dan wordt je deeg te dik. Voeg dan een scheutje karnemelk toe. Andersom, als je deeg te veel op beslag lijkt, voeg dan wat droge bestanddelen toe. Uiteindelijk moet het bijna in stukken van de lepel lopen.

Snelle chocoladecake

Ingrediënten
115 gram zachte roomboter
180 gram rietsuiker
100 gram gewone suiker
zakje vanillesuiker
1 groot ei
250 ml karnemelk
200 gram witte bloem
75 gram cacaopoeder
1/4 theelepel baking soda (je kunt ook zelfrijzend bakmeel gebruiken en de baking soda weglaten)
1/2 theelepel bakpoeder
snufje zout

Bereiding
1. Roer de boter met de suiker en de vanillesuiker. Voeg het ei toe en de karnemelk. Het kan nu een beetje klonterig worden, maar dat is niet erg.
2. Zeef de overige droge ingrediënten bijelkaar en meng ze door het vochtige mengsel. Niet te lang roeren. Corrigeer eventueel de verhoudingen zodat je de goede consistentie krijgt.
3. Bak je deeg in een cakevorm gedurende 50-60 minuten, in een brownievorm gedurende 40-50 minuten, in een springvorm (24 cm) gedurende ongeveer 40 minuten of in een Gugelhopfvorm gedurende 40-50 minuten. Temperatuur ongeveer 175 graden hetelucht, afhankelijk van je oven. Prik in het midden om te kijken of je breinaald er droog uit komt.

Opmerkingen
  • Je kan deze cake prima in stukken invriezen.
  • Ik heb hem al met verschillende combinaties van suiker-soorten gemaakt. Met bruine suiker en gewone suiker (verhouding 1:2) is de cake ook erg lekker. Ik zou daar dus soepel mee om gaan. Waarschijnlijk is 280 gram gewone suiker ook lekker, maar ik zou zeker voor een deel licht- of donkerbruine suiker kiezen. Het geeft extra smaak.
  • Ik zou ook niet schromen om een keer te experimenteren met wat koekkruiden, of gewoon wat kardamom en kaneel. Dat kan deze cake, die verder heel simpel is, goed hebben.
Happy baking!


14 januari 2013

Rode kool op 2 manieren


Soms koop je een rode kool en dan blijkt thuis dat hij wel erg groot is. Heel erg groot.
En dus ook heel erg zwaar. Zo zwaar dat je hem niet eens op de keukenweegschaal kunt wegen. Daarvoor moet je hem eerst halveren.
Het hele beest zat ruim boven de drie kilo. Daar eten we met ons gezin vier keer van, minimaal. Dit recept is dus geschikt om in te vriezen. Ik maak meestal een dubbele portie, van 1-1,5 kilo rode kool.
Als ik de rode kool invries dan vind ik het lekkerder als hij tamelijk fijn gesneden is. Dat doe ik in de Magimix. Het kan ook met de hand, maar als ik dat in repen van 5 mm of breder doe dan vind ik dat de kool te vezelig smaakt na het ontdooien.
Ik ga twee manieren van bereiding voorstellen: eentje voor als de kool in een uur klaar moet zijn, en eentje voor als je op tijd begonnen bent. In het laatste geval kan je de oven gebruiken. In een ovenvaste pan (ik gebruik een gietijzeren le Creuset) wissel je laagjes rode kool, ui, appel, zout/peper, suiker en specerijen af. Als specerijen kun je volstaan met behoorlijk wat kaneel en een klein beetje gemalen kruidnagel, gewoon uit de supermarkt.
Sinds onze sprong in het specerijen-walhalla vijzelen wij vers. In dit geval kruidnagel en kaneel, met daarbij nog wat piment en steranijs. Zoals je hieronder ziet is de verhouding kaneel:kruidnagel ongeveer 1:10, vanwege de sterkte van de kruidnagel.
Begin met een klontje boter en leg daarna een laag gesneden rode kool in de pan, gevolgd door wat in blokjes gesneden appel, een krappe eetlepel bruine suiker, zout en peper naar smaak en een half theelepeltje van het specerijenmengsel.
Ik krijg ongeveer drie lagen in de pan, waarbij ik de laatste laag wat laat opbollen omdat de kool tijdens de bereiding slinkt. Ik druk het dan aan voor de pan de oven in gaat.

De laatste laag sluit ik af met wat kool en een paar klontjes boter. Ik schenk er ongeveer 2 eetlepels azijn over heen en nog een restje wijn (ongeveer een half glas) als ik het in huis heb, of een scheutje appelsap of water. Weinig vocht! Doordat de pan goed sluit is het vocht uit de kool voldoende.
 
 Dan zet ik de pan met deksel in een oven van 150 graden. Ik laat het geheel 1,5 tot 2 uur in de oven staan en roer in die tijd 1-2 keer om. Op deze manier krijg je kool die stevig van structuur is, doortrokken van de specerijen, lekker gaar, en niet uitgeloogd door te veel kookvocht:
 

Rode kool uit de oven of van het fornuis

Ingrediënten
klontje boter
1,5 kilo rode kool in fijne reepjes
ongeveer 2 appels van de fruitschaal (daarmee bedoel ik dat hun staat van rimpeligheid voor de keuze bepalender is dan het exacte ras)
1 ui
zout en peper
ongeveer 3 el bruine suiker
2 mespunten kruidnagel
1-2 theelepels kaneel
(alternatief: 3 kruidnagels, een kaneelstokje, 4 pimentkorrels en 1 steranijs gevijzeld)
1-2 eetlepels azijn
een half glas rode wijn

Bereiding
1. Oven: Leg de vaste ingrediënten in laagjes in een ovenvaste pan en top af met wat klontjes boter en azijn en wijn. Zet afgedekt 1,5 tot 2 uur bij 150 graden in de oven en schep ongeveer ieder half uur om.

2. Pan: Bak de ui aan in wat boter, voeg de gesneden rode kool toe en laat die even slinken. Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat met deksel erop ongeveer drie kwartier stoven op een klein vuurtje.

3. Tip voor roze appeltjes!! Als je roze stukjes appel in een paarse zee van kool wilt laat je aan het begin de appels weg en voeg je ze vijf minuten voor het einde toe, zodat ze alleen maar meewarmen en de roze kleur aannemen. Dit kan zowel in de oven als op het fornuis.

Smakelijk eten! Ik verlaat jullie met een foto van de kroon van mijn lievelingsboom, die ik nog steeds niet op soort heb weten te determineren. De kronkelige takkenstructuur splitst telkens weer in tweeën, waardoor je een schitterende fractal-achtige kroon krijgt:


 

8 januari 2013

Pompoensoep

Noordpolderzijl, 1 januari 2013 (foto van de multiman)
De jaarwisseling 2012/2013 hebben wij heel knus en gezellig doorgebracht op het Groninger Hogeland. Ons voorafje op de laatste dag van 2012 was een gerecht dat simpel is, de ingrediënten vind je in de meeste keukens, en dat oud en jong lekker vindt. Zo'n bord met een oranje soep ziet er op een kleurig gedekte tafel ook nog heel lekker uit. Van een van de disgenoten kreeg ik nu de vraag naar het recept.

Dit zijn stukken van een grote bruine pompoen die op de markt in stukken wordt verkocht


.


Dit is een basissoepje waar we met enige regelmaat op terugvallen. Ik weet eigenlijk al niet meer hoe de pompoen in ons culinaire leven is gekomen. Aanvankelijk vond ik pompoenen maar lastige dingen. Als je ze in stukjes kookt wordt het erg nat en lijkt de smaak wat uit te logen. Geroosterd uit de oven vonden we ze wel lekker, dan vooral verwerkt in vulling voor ravioli's. Ravioli gevuld met pompoen-ricotta is ook echt een klassieker waarmee we onze oudste groot gekregen hebben toen hij als dreumes lastige darmen had.

Grote productie thuis, 2x 4 personen en 6 eenpersoonsporties
(bij grote soepacties snijd ik alles met de Magimix,
vandaar de dunne stukjes)
De soep kwam dus wat later. De versie eind jaren negentig/begin jaren nul met uitsluitend pompoen en eventueel nog wat appelsap heeft me nooit kunnen bekoren. Daarom gebruik ik een combinatie van ui, wortel en selderij om onder de weeïge smaak een basis te leggen. Eventueel aangevuld met prei. Dan vind ik het wel heel lekker!

Met het rijtje genoemde groentes heb je al de basis van dit recept te pakken. Verdere toevoegingen zijn zeker mogelijk:
Knoflook gebruik ik bijna altijd,
De opbrengst uit de grote pan...
- een snufje kaneel of andere specerijen zoals koriander en komijn kan de smaak net wat afronden.
- Verse gember vind ik erg lekker voor hitte en een wat warmere smaak. Ook voor kinderen is het lekker, als je maar heel zuinig doseert.
- Ook rode peper, harissa of sambal kan scherpte geven.
- Appelsap of appelmoes gebruik ik nooit.
- Kokosmelk heb ik zelden gebruikt. Ik haal genoeg zoet uit de pompoen zelf en uit ui, wortel en prei. Je krijgt wel een wat frissere smaak en door het vet wordt de smaak beter overgedragen.
- Voor meer body kun je rode linzen toevoegen, die koken in 10 minuten stuk genoeg om te pureren.
 - Een laatste suggestie is citroensap. Ook dat gebruik ik zelden, maar soms kan het net wat meer diepte in de smaak geven tegen al dat zoete lawaai.


Ik maak deze soep in grotere hoeveelheden omdat hij bij alle mannen in mijn leven, of ze nou 86 of 11 zijn, met gejuich wordt begroet. En de disgenoot die nu om het recept vroeg, M, de moeder van multiman, bewijst dat ook vrouwen ermee weglopen. Je kan de soep prima invriezen. Ik maak de soep dan wat dik om ruimte in de vriezer te sparen en verdun bij het ontdooien.

Pompoensoep (van mild tot pittig)

Ingrediënten
1. Basis
olie en wat boter
oranje of groene pompoen
wortel
ui
een stuk knolselderij of een paar stengels bleekselderij
prei
(verhouding: 0,75-1 kilo pompoen, 1 winterwortel, 1 flinke ui, 200 gram knolselderij, 1 kleine prei)
bouillonblokje
knoflook

2. Naar keuze
zelfgemaakte groentebouillon
gember (met kinderen: 1 cm per kilo pompoen. Voor volwassenen: 2 cm per kilo)
kaneel, koriander of komijn, gemalen
kokosmelk (pakje 200ml op een portie van 1,5 tot 2 liter)
room
citroensap of -rasp
rode linzen
rode peper (of sambal of harissa)

Bereiding
1. Fruit de gesneden ui een paar minuten. Voeg dan de kleingesneden wortel en selderij toe, en eventueel de prei in fijne reepjes.
2. Terwijl de groente langzaam fruit slacht ik de pompoen. Ik verwijder de schil van de helften of ik snijd de pompoen in partjes en leg die dwars op de plank waarna ik met een paar snedes de schil per part verwijder. De eerste keer duurt dit wat langer, ik zou dan wachten met aanfruiten tot je pompoen gesneden is.
3. Voeg de pompoen in stukken toe.
4. Snijd een of meerdere knoflooktenen en indien gewenst de gember en rode peper in kleine stukjes. Laat knoflook en gember heel kort meefruiten. Voeg ook indien gewenst specerijen naar keuze toe.
5. Schenk dan water of groentebouillon erbij zodat de groente net onderstaat en kook de groente kort tot ze net gaar zijn. Een minuut of 8-10.
6. Pureer de soep naar wens, helemaal niet, grof of fijn. De pompoen kookt zo makkelijk stuk dat je ook kunt volstaan met wat flink roeren met een garde, dan krijg je al een halfgebonden structuur. Breng op smaak met bouillonblokje en op goede dikte met extra water of bouillon.

Het was weer gezellig, Lola, tot gauw!

2 januari 2013

Lunchsalade "Verstandige Lunch"


Vandaag een keer geen hoofdmaaltijd. Dit is mijn Verstandige Lunch. Deze verstandige lunch heeft alleen maar voordelen, maar daarnaast is ie ook nog gewoon lekker. De voordelen zijn: - je krijgt meer groente binnen; - je wordt niet duf van de middagse broodmaaltijd (ik word daar duf van namelijk); - je groentela blijft verschoond van kleine restjes. Eerlijk gezegd val ik ook nog eens af als ik structureel deze Verstandige Lunch gebruik. Maar dat zou persoonlijk kunnen zijn. Net als die dufheid die niet optreedt. De verhoogde groente-inname en de opgeruimde groentela zijn wel voordelen die voor iedereen gelden.

Witlof, wortel, tomaat, komkommer, linzen, minimozzarella, linzen
Hoe maak je zo'n lunchsalade? Om te beginnen zorg je bij de wekelijkse markt/winkel/boerderij-ronde dat er voldoende groente in huis is. Bewaargroentes zoals wortel, knolselderij en kool gebruik ik voor verschillende gerechten. Witlof koop ik vaak speciaal met het oog op deze salade omdat het mooi afgepast is en makkelijk te bewaren is. In de zomer heb ik ook nog tomaat, komkommer en paprika in huis. Soms een doos met slablaadjes als basis voor die week, en tegenwoordig hebben we pluksla in bakken aan de schutting hangen.

Little gem sla, wortel, komkommer, tomaat, paprika, linzen, Hüttenkäse
Ik combineer in de winter meestal een witlofstronkje in plakjes (schijfjes?) met kleine hoeveelheden van andere groentes. Witte kool bijvoorbeeld vind ik rauw te scherp als basis voor een salade, maar een kleine hoeveelheid kan prima. Verder nog wat creatief combineren om zuur (tomaat), zoet (wortel), bitter (witlof of radicchio) en dergelijke in balans te krijgen. Voor het scherpe is dan die witte kool.
Witlof, wortel, komkommer, rode kool, bietjes, walnoten
Voor het zout is er een simpele oplossing. Ik voeg meestal nog een laatste ingrediënt toe dat wat meer eiwit of vet levert. Dat kan avocado zijn, maar ook kaas, of linzen uit blik, of noten. Heel soms een restje koud vlees. Vaak is dan het zoutgehalte al geregeld. Voor zover nodig zout ik nog bij, wat peper, en dan olie en azijn. Die azijn is wel een verhaal. Het is meestal heel dure balsamicoazijn. Aanvankelijk een fles die ik voor de verjaardag van de multiman had gekocht, maar ik ben al terug geweest voor meer....

In de zomer maak ik soms aan met citroensap, verse kruiden en een meer neutrale olie. Als ik een vriendin op bezoek krijg volsta ik vaak met wat lichtere sla, wat tomaat en avocado. Dan maak ik hem wat minder rauwkostachtig. Afhankelijk van wie er op bezoek komt natuurlijk.

Lunchsalade "Verstandige Lunch"

I Een stuk of vijf van de onderstaande groente-opties:
Stronkje witlof
stukje geraspte winterwortel
kleine tomaat
stukje komkommer
wat slablaadjes  
wat rucola
stukje koolrabi
stengel bleekselderij
stukje witte kool
stukje rode kool
wat geraspte knolselderij
een restje gegaarde groente uit de koelkast
(bietjes, courgette, pompoen, snijbonen etc.;
in de oven geroosterde groentes lenen zich goed,
maar gestoomd kan ook.)

II Een of twee extra's
wat noten
wat gekookte linzen (kan uit blik van Bonduelle)
wat kaas
eetlepel Hüttenkase
stukje avocado

III Aanmaken met
goede koudgeperste olie
balsamicoazijn of goede wijnazijn of citroensap
eventueel verse groene kruiden
peper&zout


Een smakelijk 2013 gewenst!


Voor de liefhebbers: mijn totale Verstandige Dagmenu:
- ontbijt: havermoutpap of boterham met kaas
- 10 uurtje: stuk harde rauwe groente (wortel, witte kool, bleekselderij, koolrabi)
- lunch: Verstandige Salade en een boterham met hartig beleg, grapefruit
- 15 uur: cracker met kaas of klein bakje muesli, nog wat fruit of groente
- avondmaaltijd: gewoon met de pot mee

Overdag veel drinken, water en kruidenthee, en suiker mijden.

Voor meer ideeën voor lunchsalades in de zomer kun je mijn vervolgblogje lezen.