30 april 2014

Sjiek chocoladetaartje


Drie eiwitten waren er over na Pasen. Met eiwitten kan je van alles doen. Het hoeft echt geen taart te worden. Maar toen las ik toevallig een recept voor Sachertorte waarin zes eiwitten gingen. Wel nogal rijk en luxueus, echt een sjiek beslagje. En er was nog chocolade in huis...


Dus ik halveerde het recept en toog aan het werk. De enige rijs in het recept komt van de drie eiwitten, die niet al te hard geklopt worden in de machine.


 Daarna worden ze gecombineerd met een mengsel van de overige ingrediënten. Blijft leuk om te doen, die strepen trekken. Donkerbruin in hardwit.


Ik ben altijd heel erg voorzichtig om geen lucht te verliezen, dus ik houd op met vouwen voordat donker en licht helemaal gemengd zijn. 


Het taartje is in een half uur wel ongeveer gaar. Prik even in het midden voor de zekerheid. Daarna moet het afkoelen. Houd het uit de tocht, maar ook zonder tocht kan het inzakken. Dat is niet erg als het deeg goed gaar was. Echt spekkig wordt het niet, en je kunt het dan nog prima doorsnijden en vullen.


Ja, en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Vullen, waarmee, wel of niet jam ook buiten onder de chocoladeglazuur. 


Abrikozenjam, het origineel voor Sachtertorte was niet op voorraad. Dus het werd zwartebessenjam, dat past goed bij de donkere smaak van chocolade. Het gekookte glazuur is niet mijn routine, meestal doe ik een ganache, maar deze viel ook goed in de smaak.


Erg goed, mag ik wel zeggen. Het beslag is nou ja, precies goed. De vulling is precies goed. En het glazuur.. het smaakt echt als een tractatie. Iets om in kleine stukjes te snijden en vol aandacht te eten. Misschien een muziekje erbij, hoeft niet. Slagroom idem, mag, maar hoeft niet. Uit een taartje van 20 cm haal ik 12 stukjes die zo lekker zijn dat ze echt voldoende zijn. Invriezen gaat uitstekend.

Sjiek chocoladetaartje

Ingrediënten

120 gram boter
100 gram pure chocolade >70%
80 en 40 gram fijne suiker
3 eiwitten
1 tl vanilleextract
75 gram bloem

100 gram jam (ik gebruikte cassis)

voor het glazuur:
60 gram pure chocolade
60 ml water
100 gram suiker

Bereiding

1. Vet een springvorm van 20 cm in met boter en klop uit met bloem. Verwarm de oven op 175 graden. Neem een niet al te kleine pan met dikke bodem en smelt daarin de boter. Als de boter vrijwel gesmolten is kun je de vlam uitzetten en de chocolade in stukjes erbij gooien. Laten staan.
2. Klop de drie eiwitten in de keukenmachine of met de mixer en voeg geleidelijk de 80 gram suiker toe. Klop door tot redelijk stevig maar niet helemaal hard. Roer de vanilleextract erdoor.
3. Roer als de pan met boter een tijdje gestaan heeft het geheel tot de chocolade gesmolten is en voeg dan de 40 gram suiker toe. Roer tot een egale massa. Zeef de bloem erbij en roer weer tot egale massa.
4. Spatel voorzichtig het chocolademengsel en de eiwitten doorelkaar. Doe over in de vorm en bak een half uur. Test met een prikker of het midden gaar is. Laat afkoelen in een tochtvrije keuken. De taart kan een beetje inzakken, maar als het deeg goed gaar was is dat verder niet erg.
5. Halveer de afgekoelde taart en bestrijd het snijvlak met jam. Dek de helften weer opelkaar.
6. Breng de chocolade, water en suiker al roerend aan de kook om glazuur te vormen. Blijf roeren. Als het mengsel kookt kun je het van de vlam halen, blijf nog even doorroeren. Zo nodig kun je iets terugkoelen door al roerend de pan even in een laagje water te houden. Schenk de glazuur uit over de taart en strijk mooi af.

Variatie: het oorspronkelijke recept voor Sachertaart voorzag in een jamlaag over de buitenkant. Daarna terugkoelen in de koelkast en dan chocoladeglazuur over de jamlaag. Dat heb ik niet gedaan wegens tijdgebrek.

Aprilavond in het Beatrixpark

Geen opmerkingen:

Een reactie posten