1 juli 2016

Lunchsalade met pasta, andijvie en zoete aardappel


Als je een jampot vult met gesneden groente, gare pasta en en wat smaakmakers dan is je kostje gekocht voor de lunch! Dit jaar valt de dag van de pastasalade in een heel drukke periode op mijn werk, dus ik heb de gelegenheid aangegrepen om eens te delen hoe je werk en eetliefde op een goede manier kunt combineren.


Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zuur, bitter, zoet, zout, zacht, hard, knapperig, romig: je kunt zoveel smaken en texturen combineren in een salade zoals deze! Zoals ik in eerdere lunchsalade-blogs al had verteld, hier en hier, zijn de mogelijkheden eindeloos en is er eigenlijk maar één belangrijke tip: gebruik altijd een goede azijn.


Een goede azijn tilt iedere berg rauwkost naar het niveau van een zalige salade. Ik gebruikte een behoorlijk stroperige balsamico. Dat levert niet de aantrekkelijkste foto's op, maar wel de lekkerste salade! Erbij pasta met een lekkere beet, orechiette. De spanning komt in deze salade van de zoete aardappel, gegaard in de oven en de natuurlijke bitterheid van de lekkere verse biologische andijvie. Vooral de binnenste blaadjes vind ik heerlijk in een salade.


Tussen dat bitter en zoet zette ik dan nog knapperige zoete rode paprika en zoete en zure tomaat. Wat scherpe rucola en een stukje witte kaas maakten het af. Groene kruiden zijn ook heerlijk in deze salade, maar zeker niet essentieel. Iedere combinatie heeft zo zijn lekkere kanten. Resten gare groente, peulvruchten, olijven - Het is vooral een kwestie van doen! En niet een keer he, maar telkens weer. Daarom hier nog mooie recepten van mijn collega-bloggers:
Miss Foodie bouwt een feestje met deze prachtige salade met zalm
In Gereon's keuken ontstond heerlijke allitererend deze pastasalade met pit
OnaPona toverde een Mexicaanse verrassing: pittige pastasalade met taco's!

Pastasalade voor de lunch

2 handjes andijvie in smalle reepjes
een smaaktomaatje
een kwart paprika
2 handjes zoete aardappel, gegaard in de oven
2 handjes gare pasta
20 gram witte kaas uit de pekel, feta of peynir
1 el goede balsamico
olijfolie naar smaak
zeezout en peper uit de molen

4 opmerkingen:

 1. He Sophie, wat wil je met een liter olijfolie gaan doen....?Groeten Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. haaaaa dankjewel. Grijnzzz. Ik word gelezen.. het is nog steeds wennen, bloggen in de trein tussen de bedrijven door. Ik meen dat ik het open wilde laten, olijfolie naar smaak ;-).
  Tot gauw!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig om dit mee te kunnen nemen naar je werk in een potje, ziet er ook nog eens leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen