10 april 2016
Stoofvlees met granaatappelsiroop, piment en druivensap
Stoofvlees: altijd weer heerlijk om een dag of wat later uit de pan te kunnen scheppen. Met de tijd wordt het alleen maar lekkerder. Nu we een drukke week hebben maken we dit soort schotels vaak vooruit in het weekend of overdag op een dag dat een van ons thuis is.
Het is dus een gerecht dat je kunt voorbereiden op een moment dat je er echt zin in hebt: lekker alles bij elkaar zoeken, schoonmaken, schillen, snijden, tot je met een mooie gevuld aanrecht de sprong kunt wagen.
Er is niets mis met een lekkere basis hachee met rode wijn of water en azijn of bier. Nu koos ik voor een iets avontuurlijkere combinatie van water met granaatappelsiroop (de echte uit Iran/Perzië) en azijn. Er schoot ook nog wat druivensap over. Daarmee had ik genoeg zuur (belangrijk voor de garing van het vlees) en zoet (voor het evenwicht). Als specerij koos ik voor piment. Al met al dus wat mediterraan geïnspireerd.
De exacte hoeveelheid piment is een kwestie van smaak. Ik ging een beetje aan de ruime kant zitten, met een theelepel. Een halve theelepel is denk ik ook al een behoorlijke kick. Maar als de schotel wat langer staat en alles trekt goed door dan is die hele theelepel zo gek nog niet. Volg je eigen inspiratie!
Stoofvlees met granaatappelsiroop, piment en druivensap
Ingrediënten
wat olie en/of boter
600 gram sukadelappen
zout en peper
ui, bleekselderij en wortel (totaal minstens het gewicht van het vlees)
1 theelepel piment, gemalen (misschien wat minder)
drie tenen knoflook
2 laurierbladen
5 eetlepels granaatappelsiroop
100 ml druivensap
300-500 ml water
paar eetlepels azijn
Bereiding
1. Snijd de groente in schijfjes of blokjes naar keuze. Verhit een zware pan, bijvoorbeeld van gietijzer, en schroei het vlees om en om dicht. Bestrooi met zout en peper. Haal het weer uit de pan en laat eerst de ui en daarna de resterende groente tien minuten fruiten. De laatste minuut mogen knoflook en piment ook meebakken.
2. Voeg daarna het laurierblad, druivensap, granaatappelsiroop en azijn toe en laat alles bijna tot de kook komen. Voeg dan het vlees toe.
3. Laat de schotel minimaal 3 uur zachtjes stoven in een oven op ongeveer 140 graden of op een heel zacht gasvlammetje. Mocht je de saus wat willen binden, dan kun je een gedeelte van het vocht-groente mengsel pureren. Proef nogmaals of de zout en peper zo klopt, en serveer met aardappel, rijst of eierpasta.
Variatie
Niet zo'n zin in Ottolenghi? Kijk dan eens naar het recept met tijm en witte wijn, de Italiaanse hoek, dat ik van miss Foodie blogde. Daarbij gebruikte ik ossenstaart, maar andere stukken vlees kunnen natuurlijk evengoed.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten