11 december 2014

Ovenfeest: biet, knolselderij en wortel


Groenten roosteren in de oven is makkelijk, snel en lekker. Als je de oven vrij hebt met kerst is dit een heerlijk bijgerecht. Het roosteren geeft de groenten een zoetige smaak. Door de verschillende soorten op verschillende manieren te snijden blijven ze herkenbaar. Ze reageren ook verschillend op het roosteren, dus kwa smaak blijft er onderscheid op je bord.


De combinatie kwam dit keer voort uit noodzaak. De laatste resten voor we op vakantie gingen leverden een afwisselende en kleurrijke plaatje op. Twee chiogga-bieten, een winterpeen, een stuk knolselderij.


Eigenlijk zijn drie groentesoorten al genoeg afwisseling. Hier tussendoor even een ander voorbeeld met zoete aardappel, rosevalaardappel (met schil), kweepeer, wortel, paprika en rode ui. Het is maar net wat er in huis is.


Dit blik heb ik alleen maar geroosterd met zout, olie en rozemarijn. Er kan natuurlijk meer bij. Knoflook, salie, of balsamico-azijn. Dat zijn de snelle opties.

Het recept van vandaag kent een extra stap. Ik koos voor caramelliseren met een stroopje dat op twee derde van de kooktijd wordt toegevoegd. Afgekeken bij Ottolenghi's recept voor wortelen met erwten. Voor het stroopje nam ik wat sinaasappelsap met honing, waarin ik een tijdje steranijs en kaneel had laten trekken. Venkelzaad zou ook goed passen, of koriander, of karwijzaad. Rode wijn kan als aanvulling op het sinaasappelsap of als vervanging ervoor. Het stroopje wordt op 2/3de van de oven tijd toegevoegd.


Voor dit recept is natuurlijk geen gewichtige aanleiding of hoog feest nodig. Het ruimt de groentela op en is simpel en snel. Je hoeft de groente alleen maar in grove stukken te snijden en als het eenmaal in de oven staat heb je er geen omkijken meer naar. Maar zoals je ziet oogt het heel goed.


Nog precies 14 dagen tot kerst. Met dit kleurrijke plaatje wens ik jullie een goede Advent!



Ovengroentes
voor vier personen

Ingrediënten
ruim een kilo wintergroentes, bijvoorbeeld:
2 bieten
1 stuk knolselderij (300 gram)
1 winterpeen (300 gram)

(andere mogelijkheden: kweepeer, rode ui, rosevalaardappel (met schil), zoete aardappel, venkel, koolraap)
enkele eetlepels olijfolie
peper en (zee)zout

80 ml sinaasappelsap en/of rode wijn
50 gram honing
1 dikke kaneelstok
2 steranijs

Bereiding
1. Verwarm de oven op 200 graden. Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Leg ze op een blik en werk met je handen de olie erdoorheen. Kruid met peper en zout. Laat de groenten 20 minuten in de oven roosteren.
2. Verwarm sap, wijn en honing en laat kaneel en steranijs erin trekken. Haal na 20 minuten roostertijd het blik uit de oven. Schep de groenten even om en schenk het sausje gelijkmatig over alle stukken. Schuif het blik nog voor 10 minuten extra terug de oven in. Kijk uit voor verbranden. Serveer meteen of lauwwarm.

2 opmerkingen:

  1. wat een prachtige kleuren! En waarschijnlijk ook nog eens heel lekker! Leuke blog hoor! Liefs Floortje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Floortje, dankjewel! Wat een fijn kerstkadootje, zo'n reactie. Zo blog ik met frisse moed het nieuwe jaar in :-) Voor overmorgen staat er trouwens een coleslaw met regenboogwortels klaar. Weer een kleurig recept..

    BeantwoordenVerwijderen