17 juni 2013

Komkommersalade


Een keer per jaar ga ik van de radar. Dan is het tijd voor het jaarlijkse weekend met de Dames. Afgelopen vrijdag was het zover; we verzamelden ons voor de reis die dit keer naar Drente voerde. Een huisje in het groen, vogeltjes, stilte. Geweldig. Ooit, lang geleden, gingen de dames in een studentenhuis wonen toen ze in Amsterdam gingen studeren. De Stichting Studentenhuisvesting Amsterdam (SSH-A) verdeelde studenten min of meer willekeurig over vrijkomende kamers. Onze nu al bijna 25-jarige band is het levendige anecdotische bewijs dat hospiteren en ballottage volkomen overbodig zijn. Wat geschuif met formulieren op een rayonkantoor kan vogels van zeer, zeer divers pluimage bij elkaar zetten die jaren later nog steeds naar hetzelfde kooitje gevlogen komen.


Het geheim: als je elkaar niet uitgekozen hebt word je als vanzelf gedwongen om een omgangswijze te vinden die de onderlinge verschillen respecteert en het gemeenschappelijke benadrukt. Zo heb ik met ieder der dames weer iets anders gemeen, en dat geldt over en weer. Lijm van de taaiste, kleverigste soort. Ik heb overigens helemaal niet het gevoel dat we zo verschillend zijn. We zijn gewoon vier dames. (Ja, ja, ik kom zo door met een recept.)


Met het klimmen der jaren zijn we steeds meer zelf gaan koken op onze reunie's. De omslag kwam nadat we in het favoriete tapasrestaurant van een der Dames binnen twee uur naar een smal barretje werden weg geloodsd omdat de volgende ronde gasten moest kunnen aanzitten. Daar stonden we dan, met onze neus in de afzuigkap en ons kopje koffie op een heel, heel smal randje terwijl de ellebogen van de mensen achter ons in onze dijen en zij prikten. Drie van ons hielden zich goed, maar dame 4, die het restaurant geregeld had, leek op Mount St Helena, de Etna en de Krakatau gecombineerd. De nabevingen zijn nu, twee jaar later, nog niet opgehouden.


Thuis koken dus. Het receptje van deze blog is een simpel slaatje, iets fris bij de rest. Ik maakte mijn rode linzensoep, een recept dat je makkelijk kunt aanpassen aan wat er in huis is. Dit keer was dat ui, prei, wortel en paprika. Als specerijen komijn, een snufje kaneel en paprikapoeder. We hadden daarbij stokbrood en lekkere dingetjes, maar er ontbrak nog iets op tafel om af te wisselen met de warme soep en de machtige broodjes. Super, zo'n privé-huisje met een ingerichte keuken! Je begint met een komkommer. Als er dan wat potjes staan, en in dit geval ook nog een fiks aantal groene kruiden in de tuin, dan is het koken een feestje.

Komkommersalade

Ingrediënten
een komkommer

een theelepeltje suiker
wat zout naar smaak
een snuf cayennepeper
ruime eetlepel witte wijnazijn
twee eetlepels olijfolie

verse kruiden: ik gebruikte hier munt (zie bij variaties)

Bereidingswijze
1. Schil de komkommer met een dunschiller rondom, en sla iedere keer een strook over zodat je een patroon krijgt. Snijd in dunne plakjes.
2. Als je geen cayennepeper gebruikt kun je gewoon alle ingrediënten over de komkommer verdelen en mengen. Anders roer je een vinaigrette van alle ingrediënten, zodat je geen scherpe plekjes in je salade krijgt. Houd wat groene kruiden achter voor het garneren.
3. Laat een kwartiertje, half uurtje intrekken voor het serveren.

Variaties
- Als je wat meer tijd hebt kun je de komkommer eerst een uurtje laten staan met zout en suiker en dan het vrijgekomen vocht afgieten. Het is lekker, maar iets bewerkelijker. Alternatief is aanmaken en binnen een half uur serveren, dan is er nog niet zoveel vocht vrijgekomen.
Je kunt er ook voor kiezen om de komkommer te halveren en de zaadlijsten te verwijderen. Je krijgt dan stukjes in de vorm van een halve maan. Wat steviger, en je salade wordt minder waterig.
- Alternatieven voor munt zijn lavas, bieslook, peterselie, dille of koriander. Combineer gerust. Dille en munt kunnen een komkommersalade ook prima alleen hoog houden.
- Met yoghurt, Griekse/Turkse yoghurt, zure room of (aangelengde) mayonaise kan je een meer gebonden variant maken. Zeker met yoghurt en munt ligt het dan voor de hand om ook knoflook en/of fijne uienringen te gebruiken, dan ga je in de richting van tzatziki of Haydari.

Ik zal binnenkort doorbloggen over improviseren in de keuken. Zo'n weekend in een huisje biedt natuurlijk ampel gelegenheid voor improvisaties. Voor nu wilde ik echter snel mijn mooie Drente-herinneringen vasthouden. Met komkommersla dus...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten