5 juni 2013

Kruidenboter


Soms kom je thuis met de zaterdagboodschappen en dan heb je ergens nogal veel van. Zo verging het mij vandaag met de dille. In plaats van het bescheiden bosje dat je in de supermarkt krijgt voor 1,39 had ik bij de Marokkaanse supermarkt zo ongeveer een half Bunderbos meegekregen:Nou is dille heel veelzijdig te gebruiken, maar dit zou wel een erg bedillde week worden zo. Dus nam ik de gelegenheid waar om jullie even een tip aan de hand te doen: zelfgemaakte kruidenboter uit de vriezer.


Naast dille had ik nog wat rucola uit de tuin en bladpeterselie uit de koelkast. Snijd wat je hebt in fijne stukjes en meng het door zachte boter. Reken een paar eetlepels kruiden voor een pakje boter. Zout en peper maar doe dat rustig aan want het zout kan de kruidensmaak gaan overheersen. Dat heb ik weleens gehad. Een beetje gulle hand van zouten en het smaakte gewoon als gezouten boter uit de winkel. Niet de bedoeling!


Meng een en ander en laat het opstijven. Je kunt het prima in zijn geheel of onderverdeeld in ministukjes van 50 gram invriezen. Het blijft weken goed en de smaken zullen er bij het invriezen en ontdooien nog meer in trekken.

De boter is niet alleen maar lekker op een crackertje of op stokbrood. Je kunt ook een stukje op je biefstuk doen (voor de volledigheid) of op vis. Bijvoorbeeld als je vis en papillotte (in een pakje van bakpapier) maakt. Die staat nog op de planning, ik zal hem binnenkort eens langs laten komen.

En de simpelste toepassing is misschien wel op een bruine boterham met een laagje witte roomkaas erover en plakjes tomaat of komkommer. Heerlijk! Net even een extra'tje.


Dille heeft een duidelijk herkenbare smaak maar zal nooit scherp of fris worden. De combinatie peterselie-bieslook-rucola heeft wel zo'n frisse smaak. Verder kun je denken aan munt of aan meer mediterrane kruiden zoals oregano of majoraan en tijm. Alles kan dan nog gecombineerd worden met een klein beetje citroen of limoen rasp en en paar druppeltjes sap, en eventueel een klein beetje knoflook.

Maar ik raad aan om alleen maar te beginnen met maximaal 2 tot 3 groene kruiden en een beetje zout en peper; kruidenboter is echt geschikt om zelf te experimenteren en te variëren. En het toeval van een idioot grote bos of een handig restje, of een doorgeschoten plant in de tuin, kan dan een prima startpunt zijn.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten