14 april 2013

Pasta met oesterzwammen


Dit is een gouwe ouwe in ons repertoire. Vorige week liep ik op de markt tegen een kraam van de Paddestoelerie aan. Zij bleken zelfgekweekte biologische spullen te verkopen tegen erg redelijke prijzen. Meteen het een ander meegenomen dus... de kastanjechampignons waren ook ontzettend smaakvol en stevig. Maar voor dit recept moet je toch echt oesterzwammen hebben.


Het is een typische pastagang die je als onderdeel van een wat uitgebreider menu kunt serveren, bijvoorbeeld gecombineerd met een stevige soep, salade of vlees en groente-gang.
Deze pasta is niet zo makkelijk op te schalen naar een hoofdgang, dus met meer voedingswaarde en vezels, omdat je dan de balans met de mooie smaak van de oesterzwammen kwijt dreigt te raken.

We maakten hem vaak met zelfgemaakte tagliatelle maar een goed merk eiertagliatelle uit de supermarkt is ook een prima basis. En als je een keer op de markt zo'n paddestoelenstal ziet zou ik zeker een zakje meenemen, want ik proefde echt het verschil! De pasta, licht bedekt met de roomsaus met een vleugje witte wijn, wordt afgewisseld door vlezige stukken oesterzwam. En bij de goede kwaliteit oesterzwammen is dat wel zo'n ontzettend lekkere afwisseling!

Het recept is zo simpel dat het eigenlijk meer een koop-tip dan een kook-instructie is.

Pasta met oesterzwammen
(tussengang voor vier personen)


Ingrediënten
250-300 gram eiertagliatelli
klontje boter
2 sjalotjes of 1 kleine ui
250 gram oesterzwammen
scheutje (max. half glas, eerder minder) witte wijn
125 ml slagroom of creme fraiche
wat fijngesneden groene kruiden zoals peterselie
peper en zout

Bereiding
1. Zet het pastawater op.
2. Snijd sjalot of ui fijn en laat langzaam glazig worden in de boter. Scheur of snijd de oesterzwammen in repen en zet ze klaar.

Tot dit punt kun je de saus voorbereiden, bijvoorbeeld als je gasten krijgt. De ui wordt dan goed zoet en de laatste stappen hieronder gaan heel snel, die kun je doen voor het serveren.

3. Doe de pasta in het gezouten kokende water.
4. Als de pasta bijna klaar is, ga je pas verder met de saus. Bak de repen oesterzwam snel mee met de uien tot ze gaan zweten. Blus dan met de wijn, laat de wijn even inkoken maar pas goed op dat dit niet te lang duurt. De oesterzwammen mogen niet te gaar worden. Maak de saus af met de room en peper en zout naar smaak.
5. Giet de pasta af en hussel alles meteen door elkaar. Serveer met wat peterselie en nog wat peper eroverheen. Eventueel wat parmezaan voor de liefhebber.

En nu, op de lente in!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten