3 april 2013

Pasta met hardgekookt ei, mozzarella en peterselie

Dit recept komt van een pak pasta dat wij op vakantie in Sicilië kochten. Ik ben het nergens anders tegengekomen. Omdat er hardgekookte eieren in voorkomen leek het me erg geschikt voor deze week na Pasen. Het is zo enorm lekker dat ik er de rest van het jaar ook met plezier eieren voor hard kook trouwens. Behalve hardgekookte eieren zit erin: boter, mozzarella, ansjovis en peterselie. Aan deze lijst lees je niet af waarom het zo lekker is, je moet het echt een keer geproefd hebben.

 
Laatst las ik in een interview over tips voor thuiskoks het advies om ieder recept minimaal één keer geheel volgens de voorschriften te maken, en pas bij de volgende keer af te wijken.
Het advies kwam niet van de minste: Sami Tamimi, de zakenpartner van Yotam Ottolenghi. (Dat zijn twee hotte culinaire ondernemers uit Londen, bij wie de hele kookwereld momenteel aan de voeten ligt. Iedereen schuimt nu winkels af naar de exotische ingrediënten (sumac? zwarte sesam? granaatappelsiroop?) waarmee zij hun kookboeken volpennen. Maar ik dwaal af.)

Paasresten

Lukt jullie dat? Een recept gewoon van A tot Z volgen? Mij lukt het zelden.. heel erg zelden. Maar dit is nou een recept waar het echt keihard moet. Geen uitje erdoor, geen parmesaan erop, geen goedbedoelde groentetjes erin gesmokkeld voor de schijf van 5. Keihard alleen de voorgeschreven ingrediënten gebruiken. Die ook allemaal gewoon in de supermarkt zijn te krijgen. Ik zeg het je, je zult er geen spijt van krijgen. Ansjovisweigeraars zou ik gewoon bedotten, die smaak verdwijnt in het geheel en als je de ansjovis weglaat is de balans weer verstoord, dan wordt het baby-eten.

Buffelmozzarella in de avondzon
Alle ingrediënten dragen bij aan de smaak. Het is een huwelijk gemaakt in de hemel. In de culinaire hemel. Of het nou Zuid- of Noorditaliaans is, dat zou ik niet weten. Of waarom ik het nergens anders ben tegengekomen dan op dat bewuste pastapak. Het was ook echt een recept voor insiders want je moet de pasta verwarmen totdat de mozzarella net geen draden trekt. Hoe verzin je het? Wie weet nou wanneer dat is? Voor alle niet-insiders, oh ja outsiders heet dat: gewoon direct serveren als je de mozzarella erdoor hebt geroerd.

Deze mozzarelladraad kreeg ik nog net even op de kiek.

Pasta met hardgekookt ei, mozzarella en peterselie
(voor vier personen als gang in een wat uitgebreider menu, bijvoorbeeld met een gevulde soep vooraf of wat gebakken courgette of andere groenten ernaast)

Ingrediënten
300 gram pasta
20 gram boter (eerste klont)
2 ansjovisfilets in stukjes
4 hardgekookte eieren in kleine blokjes
1 buffelmozzarella in blokjes
1 flinke hand fijngesneden peterselie, bij voorkeur bladpeterselie
40 gram boter (tweede klont)

Bereiding
1. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Heb je een Jumbo in de buurt waar je mooie Barelli-pasta kan kopen in die blauwe pakken: zeker doen.
2. Laat de twee ansjovisfilets wegsmelten in het eerste klontje boter (20 gram)
3. Voeg de eieren toe en zet de pan weer uit tot de pasta gaat is.
4. Giet de pasta af, doe hem in de pan waarin je de saus bent gestart en voeg de mozzarella, extra boter en peterselie toe. Eventueel een klein scheutje van het kookvocht van de pasta, 2 borrelglaasjes hooguit.
5. Warm heel even door en serveer. De mozzarella mag nog geen draden trekken.
6. Maak op het bord af met peper en zo nodig nog zout.2 opmerkingen:

  1. Heerlijk gegeten vandaag! Inderdaad heel verrassend qua smaak. Ik had helaas geen peterselie (wel ander groens), dus we gaan nog een keer in de herkansing, maar zeker het proberen waard. O, ik zie nu pas op de foto hoe verfijnd je die stukjes ei had gesneden - bij ons waren het wat grotere stukjes maar dat was ook lekker. Dank je wel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat leuk Sjoukje. En ik zit te denken; als je ander groen gebruikt omdat je geen peterselie hebt is het toch van een andere orde dan dat je de peterselie weglaat terwijl je hem had liggen. Toch?
    De intentie, die telt. Dat had meneer Tamimi er niet bijgezegd... :-)
    En fijn dat het zo in de smaak viel. Benieuwd wat jullie van de peterselievariant vinden.

    BeantwoordenVerwijderen