26 oktober 2012
Uiensoep
Vandaag beginnen we onderaan. Met de ui. Deze foto is van de laatste vakantiedag toen we de laatste voorraden uit de fietstas weg kookten. Maar ook thuis kan je met een paar uien en een uurtje geduld een heerlijke soep maken.
Uien vormen vaak de basis van je gerecht, je zou bijna vergeten dat ze ook prima de hoofdrol kunnen spelen. Voor het aanbakken/stoven van de uien ruim ik bij soep algauw een half uur tot drie kwartier in, omdat ze zo het beste die heerlijke zoete smaak ontwikkelen die het hele gerecht draagt. Ik snijd ze dan dwars op de lengteas in halve maantjes, die goed zacht worden. Als ik uien als bijgerecht stoof (al dan niet met wat balsamico en suiker, maar dat is een ander gerecht) snijd ik ze juist in de lengterichting omdat ze dan beter hun structuur houden. In soep wil je dat ze zacht worden en een beetje smelten.
Uiensoep
4-6 grote uien
Scheutje olie en blokje roomboter
wat thijm (gedroogd of een takje uit de tuin)
Evt. wat knoflook naar smaak
Evt. een scheutje witte wijn
1-2 liter water
bouillonblokje
zout en peper
Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm de pan, voeg olie en boter toe en bak de uien aan. Laat ze op een zacht vuur onder af en toe omroeren in drie kwartier licht kleuren en zacht bakken. Op het laatst kan je kort de knoflook mee laten bakken. Als ze door en door zacht en zoet zijn afblussen met een scheutje wijn en aanvullen met 1-2 liter water en een bouillonblokje of zelfgemaakte kippenbouillon. Aan de kook laten komen, nog even een kwartiertje laten trekken en met zout en peper op smaak brengen. Eerst goed proeven! Er komt zo veel smaak van de uien af dat je moet uitkijken met zout.
Je kunt de soep zo serveren, of sneetjes stokbrood even onder gril leggen met wat geraspte kaas erop en deze kaasbootjes in de soep leggen.
De hoeveelheden zijn een benadering. Reken ongeveer 3 grote uien (500 gram) per liter water. Het loont om meteen een dubbele portie te maken, omdat het aanbakken veel tijd kost.
Guten Appetit! En collega A, dankjewel voor het laatste zetje om deze blog te starten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten