23 september 2013

Vietnamese spring rolls


Voor alles is een eerste keer. Deze maand doe ik voor het eerst mee aan de "Food blog swap" van een Nederlandse groep mensen met blogs over koken, "foodbloggers" genoemd. Ik kreeg de blog van Carry toegewezen. Het is heel spannend want de blogs hebben behoorlijk verschillende invalshoeken, dus je moet maar zien uit wat voor soort recepten je kunt kiezen. Bij Carry vond ik van alles wat, nog niet zo heel veel in sommige rubrieken, maar het is behoorlijk gevarieerd dus er viel wel wat te kiezen. Ik zocht naar een recept met veel groente wat ik in de normale weekroutine zou kunnen opnemen, en daar zijn deze Vietnamese loempia's prima voor geschikt. Dat je er goed restjes groente in kwijt kunt is nog een extra bonus.


Wat verdere studie online leerde dat deze ongebakken loempia's ook vaak worden geserveerd met rauwkost en eventueel garnalen als vulling. Dat klonk me erg lekker in de oren, maar bij de 'food blog swap' is het streven om het originele recept zo veel mogelijk te volgen. Dat was voor mij een goede les, want de groente worden in het recept gemengd met ei en dan gebakken met toevoeging van wat water. Ik zou eerst de groente gebakken hebben en later pas het ei toevoegen, maar dat heb ik dus niet gedaan! Braaf het recept gevolgd, en met goed resultaat. Zo zie je maar. Eerst de groenten gesneden...

Wortel, ui en witte kool. Later kwam er nog bloemkool en knoflook bij.

...in heel kleine stukjes en reepjes. Het recept heeft het over 'hakken'. Daarna het ei en de rijstnoedels erdoor gemengd. Die had ik speciaal gekocht voor dit gerecht. Ik had wel glasnoedels, maar die zijn gemaakt van zetmeel van mungbonen, en deze noedels zijn van rijstzetmeel gemaakt. Ze lijken erg op elkaar, weet ik nu. Ik heb de noedels vier minuten gekookt, dan zijn ze nog aan de harde kant. De gemengde vulling wordt even gebakken, daarna een scheutje water erbij en even de groente wat laten garen in de pan.


Het rijstpapier heb ik kort (20-50 seconden) laten weken in water op kamertemperatuur en daarna gevuld. Als je het te lang weekt wordt het te zacht, wij hebben een beetje gevarieerd maar het ging eigenlijk altijd goed, of het nou nog wat hard of juist al wat zacht was. Scheuren doet het niet zo gauw.



De jongens vonden het ook een leuk tactiel werkje. Terwijl je vochtige blad op het aanrecht ligt wordt het steeds zachter door de inwerking van het water. Niet zomaar weglopen en laten liggen dus, want dan krijg je de boel niet meer dichtgestrikt!


Daarna was nog de vraag wat voor saus je erbij eet. De zoete chilisaus in de fles hadden wij niet in huis. Voor jongste maakten we een heel simpel dipsausje met pindakaas en water, verwarmd. Voor onszelf hebben we een dipsaus gemaakt die je bij veel recepten terugziet, van limoensap, vissaus, knoflook en rode peper. Wel lekker maar een beetje mwah. Ik zou nog wel wat verder willen experimenteren, meer de shoyu kant op. Maar de inhoud van deze loempia's was van zichzelf al goed op smaak.


Dat had ik niet verwacht eigenlijk, ik begreep uit de informatie over dit soort gerechten op Google dat de smaak ook uit de dipsaus moet komen. Dat betreft dan rauwkost-vullingen. Het recept van Carry schrijft Chicken Powder voor, en daarmee wordt de vulling tijdens de warme bereiding al op smaak gebracht. Chicken Powder hadden we niet in huis (vanwege allergieën ben ik niet tuk op experimenteren met dit soort producten), ik heb een vleesextract gebruikt van rundvlees. Dat kwam het meeste in de buurt.


Mijn Zwitserse oom zweert bij dit spul, wij kopen het ergens in de Alpenregio op vakantie. Dit jaar in Italië. Vandaar de benaming op het potje. Het bevat uitsluitend rundvlees en verder helemaal niets. Supergeconcentreerd: voor de vulling heb ik niet meer dan een mespuntje gebruikt.

Vietnamese spring rolls van Carry
voorafje of bijgerecht voor vier personen

Ingrediënten
Rijstpapier
Rijstnoedels
200-300 gram gemengde fijngesneden groente (kool, wortel, ui, knoflook, champignons)
1 el Chicken powder of een andere smaakgever
1 el suiker
wat peper

Bereiding
1. Kook de noedels vier minuten en spoel ze lang koud af onder de kraan.
2. Snijd alle groenten fijn, meng ze met de noedels, het ei, peper, chicken powder en suiker en bak het geheel kort aan. Blus met wat water en laat een beetje garen. Laat de vulling daarna wat afkoelen.
3. Leg een vel rijstpapier kort in water en neem het uit als het hanteerbaar begint te worden. Leg een strookje vulling onder het midden en rol het papier op. Klap de zijkanten in tijdens het rollen zodat het een envelopje wordt.
4. Serveer met een dipsausje, bijvoorbeeld van 2 el limoensap, 1 el vissaus, 1 el suiker, 1 uitgeperste knoflookteen en een fijngesneden pepertje. Of van 3 el water, 2 el pindakaas, 4 el hoisinsaus even opgewarmd met Sriracha naar smaak. Voor kinderen alleen water met pindakaas. Of de eerste dipsaus met veel minder knoflook en peper.

Opmerkingen
- Op internet kan je ook veel recepten vinden voor een vulling bestaande uit gepocheerde garnalen en wat gemengde rauwkost.
- De toko had maar één, fikse, maat papier. Als je kleine weghappertjes wilt maken zou ik de vellen in vieren delen. Ik denk dat ik de volgende keer op die manier 'finger food' maak, dat staat leuk als voorafje of borrelhapje. Je kunt dan makkelijker verschillende versies maken.. afwisselen doet eten.




1 opmerking:

  1. Wat een leuk recept! Deze maakte ik ook tijdens een kookcursus in Thailand van de zomer. Echt lekker he!

    BeantwoordenVerwijderen