20 april 2013

Amandelcitroentaart


Deze taart/cake is het favoriete recept van oudste. Geen seizoensingrediënten, hij kan zowel in de zomer als in de winter worden gebakken. De smaak en textuur past prima bij het frisse en zonnige weekend dat ons voorspeld is vandaag en morgen! Nog even amandelen, een biologische citroen en fijne polenta halen en je kunt aan de slag.
Een paar weken geleden wilde oudste het weer eens helemaal alleen maken. Dat mocht. Ik stond ernaast met het fototoestel...


Pitjes verwijderen
Het is een taart met heel weinig bloem, en daardoor kan je hem relatief simpel ook glutenvrij maken. Je vervangt dan de 50 gram bloem door fijne polenta, gemalen amandelen, of een mengsel van de twee. De weinige ingrediënten die er in zitten leveren allemaal hun bijdrage aan de smaak. Neem vooral een goede biologische citroen, wij konden weer echt het verschil proeven vandaag. En maal als je kan de amandelen zelf. Verse roomboter en verse eieren maken het af.


De fijne polenta is misschien een ingrediënt dat je niet standaard in huis hebt. Je kan het erg lang bewaren, het is te krijgen bij de Maghreb-super of Italiaanse delicatessenwinkel. Oh oh, wat heb ik een goede herinneringen aan de gang naar de delicatessenwinkel "Au bon gout" in Bussum vroeger met mijn moeder. Alles wat ze nergens anders hadden kreeg je daar. In de zeventiger/tachtiger jaren moesten we vaak uitwijken naar rare vervangingen voor producten die je in haar Alemannen-land (Schwaben, Baden, Elzas, Zwitserland, Vorarlberg) zo bij de supermarkt weghaalt. De meneer en mevrouw van "Au bon gout", met leesbril en voorschoot een beetje moeilijk doende achter een hoge toonbank, waren dan een uitkomst.


Dat soort winkels, met een echtpaar achter de toonbank, dat is echt aan het uitsterven. Het wordt hip met lange voorschoten en traiteur-achtige gerechten, of het gaat via internet. Als je het Gooi of ander suburbia woont tenminste. Hier in de stad is het nog een stuk makkelijker. Want inmiddels wordt het gat meer dan voortreffelijk gevuld door winkels als de Supermarkt Hoograven ('t Goylaan 99), dat is onze plaatselijke Maghreb-culiparadijs in het Hart van Hoograven, het winkelcentrum van een voormalige Vogelaarwijk. Ik heb er net weer een collegablogger blij mee gemaakt, met dat adresje. Buurvrouw Y had me getipt dat ze daar van sumak tot granaatappelmelasse alles hebben voor de Ottolenghi-fanaat. Echt super blij mee, die winkel!


Voor deze taart hoef je overigens niet heel lang op strooptocht, ga als je geen kleine winkels hebt gewoon naar een echt grote supermarkt, zeker bij de Jumbo wordt de polenta ook verkocht.
  
Torta alla mandorla - Amandelcitroentaart

Ingrediënten
250 gram boter
220 gram suiker
4 eieren
100 gram fijne polenta
50 gram zelfrijzend bakmeel
1 citroen
200 gram gemalen amandelen (wij malen zelf bruine amandelen)

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 graden en vet de bakvorm in. Gebruik een 24 cm vorm of een vorm met een vergelijkbaar oppervlak. Vet de vorm in en bestuif licht met bloem.

2. Roer de boter schuimig met de suiker en voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe. Ondertussen kun je de citroen helemaal dun afraspen en daarna het sap van beide helften uitpersen.

3. Voeg de polenta, zelfrijzend bakmeel, citroenrasp en -sap en gemalen amandelen toe en roer kort door tot alles goed gemengd is.

5. Bak gedurende 40-50 minuten in een oven van 170 graden. Houd goed de bovenkant in de gaten, want het slaat om. In een paar minuten gaat de taart van lichtbruin naar te donker. Check dus vanaf 45 minuten ongeveer en schroom niet om je taart er iets eerder uit te halen of af te dekken als hij te hard bruint. Je kunt ook de oven op onderwarmte zetten als hij te donker dreigt te worden.

6. Stort de taart en bepoeder hem rijkelijk voor het afkoelen met poedersuiker, dan krijg je een mooi wit korstje. Serveer zo in zijn eentje of met vers (zomer-)fruit.

Happy baking!2 opmerkingen:

  1. Goed gelukt! Zojuist het laatste stuk gegeten bij de koffie. Deze houden we erin!

    groeten van A (met een zoon M die alleen maar van citroentaart houdt)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi! Wat leuk dat je zoon hem ook lekker vond. Ik twijfelde nog omdat hij voor sommige kinderen wat te 'korrelig' voelt in de mond. Ik ga nog meer citroencake-recepten aanleveren met andere structuren. Ik houd je op de hoogte!

    Overigens vriezen wij restjes vaak in in blokjes gesneden. Dat kan deze cake prima hebben.

    BeantwoordenVerwijderen