De multiman en ik hadden ook een uiterst plezant ontbijt want deze broodjes bleken meer dan lekker te zijn. Ze smaakten zalig. Prachtige structuur, mooi stevig kruim, lekkere elastische korst. Ik weet niet of dat nou lag aan het overnacht rijzen in de koelkast of aan de gebruikte meelsoorten, of beide. In ieder geval kan het geen kwaad om je broodjes te laten overnachten in de koelkast.
Deeg dat langzamer rijst rijpt mooier. We hebben het eerder gedaan, maar dan het voordeeg in de koelkast gezet overnacht. In Engelstalige kookboeken staat er dan zo mooi onderkoeld "let the dough come back to room temperature" maar ja, dan ben je zo 3 uur verder met die 1,8 kilo deeg die wij per keer maken. Dat was dus geen goed idee als je in de ochtend snel brood wilt. Dan moet je de narijs in de koelkast doen. Nou ja, lesje geleerd, en met een heerlijk resultaat! Deze broodjes kan je zo uit de koelkast in de oven zetten. Dus binnen een half uur nadat je beneden kwam zijn je broodjes weer uit de oven.
Ik had de zak van binnen licht met olie bestreken tegen het plakken. Afdekken is cruciaal tegen uitdroging. |
De olijfolie-water variant. Ook om op te vreten zo lekker. Gewoon een half uurtje gerezen in de avondzon. |
Goed gerezen voordeeg (het hoeft niet zo erg te bubbelen als hier) |
Ontbijtbroodjes (of konijnenbroodjes)
Ingrediënten
350 ml handwarm water
7 gram gedroogde gist
250 gram lemairemeel (85% gezeefd)
1 theelepel rietsuiker
250 gram speltbloem
20 gram zachte roomboter
1 theelepel zout
Bereiding
1. Roer suiker en gist door het warme water (max. 37 graden, handwarm).
2. Weeg je bloem en meel af, totaal 500 gram. De samenstelling kan je variëren. Altijd wat bloem zodat je deeg makkelijk rijst, maar verder is iedere combinatie mogelijk.
3. Roer de helft van je bloem/meel mengsel door het water, leg er een paar flintertjes roomboter op en zet je voordeeg een uur afgedekt weg.
[ 1 uur wachttijd]
4. Meng de resterende bloem/meel en het zout erdoor en kneed tot een zacht deeg. Als het moeilijk hanteerbaar blijft kun je nog een eetlepel bloem extra toevoegen. Je hoeft niet heel lang te kneden, maar het mag wel. Het moet soepel voelen.
5. Vorm 8-12 broodjes. Bol ze op door de rand naar onderen te vouwen, laat één kant wat spits (als je beestjes gaat maken).
6. Zet de broodjes met voldoende tussenruimte op een blik. Zijn ze voor het ontbijt, dan kan je nu het hele blik goed met plastic afgedekt in de koelkast zetten. Anders zet je ze bij kamertemperatuur onder een vochtige theedoek weg tot ze mooi zijn gerezen, dat zal 30-60 minuten vergen.
[een half uur tot een nacht wachttijd]
7. Warm de oven voor op 175 graden en vorm de gezichtjes. Maak met een huishoudschaar twee oren en prik de oogjes.
8 Bak ze af en houd vanaf tien minuten scherp de oortjes in de gaten. Die worden als eerste donker en bepalen je baktijd, die ergens tussen de 15 en 20 minuten zal liggen. Bij broodjes zonder oortjes zou ik vanaf 12-15 minuten ook af en toe kijken, want bij kleine broodjes kan een wat hete oven snel effect hebben.
Dit recept was voor M., die hopelijk als ik de volgende keer bij haar op de thee ben ook een blog begonnen is. |
Ik ben ze aan het maken, Sophie! Dat ik er aan denk, voorafgaand aan een vrije dag. Ik heb ze al eens eerder gemaakt en ik vind het vooral zo gaaf dat je dan 's ochtends superverse broodjes hebt.
BeantwoordenVerwijderenOh Sjoukje, ik kom er nu achter dat ze doordeweeks nog veel handiger zijn dan in het weekend. We waren brood vergeten en hebben dus om half negen zondagavond nog deeg staan maken!
BeantwoordenVerwijderen