4 april 2013

Ontbijtbroodjes

Van L. kreeg ik een foto van deze 'bunny breads'. Twee knippen met de schaar en even prikken met een eetstokje - dat soort simpele trucs is precies mijn ding! Ik had niet verwacht dat het bij de jongens zo'n succes zou worden. Je blijkt eindeloos met deze konijntjes te kunnen spelen voordat je ze opeet. Ze waren er het hele paasontbijt jolig van.



De multiman en ik hadden ook een uiterst plezant ontbijt want deze broodjes bleken meer dan lekker te zijn. Ze smaakten zalig. Prachtige structuur, mooi stevig kruim, lekkere elastische korst. Ik weet niet of dat nou lag aan het overnacht rijzen in de koelkast of aan de gebruikte meelsoorten, of beide. In ieder geval kan het geen kwaad om je broodjes te laten overnachten in de koelkast.


Deeg dat langzamer rijst rijpt mooier. We hebben het eerder gedaan, maar dan het voordeeg in de koelkast gezet overnacht. In Engelstalige kookboeken staat er dan zo mooi onderkoeld "let the dough come back to room temperature" maar ja, dan ben je zo 3 uur verder met die 1,8 kilo deeg die wij per keer maken. Dat was dus geen goed idee als je in de ochtend snel brood wilt. Dan moet je de narijs in de koelkast doen. Nou ja, lesje geleerd, en met een heerlijk resultaat! Deze broodjes kan je zo uit de koelkast in de oven zetten. Dus binnen een half uur nadat je beneden kwam zijn je broodjes weer uit de oven.

Ik had de zak van binnen licht met olie bestreken tegen het plakken. Afdekken is cruciaal tegen uitdroging.
Voor het deeg heb ik het gezien onze regelmatige gang naar de molen voor het uitkiezen. Laat je niet weerhouden als ik hier allemaal exotische meelsoorten en zeefgraden noem. Met gewone witte bloem en volkorenmeel worden alle baksels ook lekker. Wij bakken al ons brood zelf, en daarom is de kwaliteit van het meel voor ons belangrijker. Ik heb deze broodjes met meel gemaakt dat tussen volkoren en wit in hangt, en dat van de hele korrel op stenen gemalen is ('horizontaal' wordt dat ook wel genoemd).
Vanaf vandaag voor zes euro bij de Lidl, ik heb meteen toegeslagen! Ik wil wel vaker die broodjes eten. En met deze deksel hoef ik niet meer moeilijk te doen met het afdekken met plastic zakken of dubbele stroken folie.
Ik heb nu wat roomboter toegevoegd voor de smaak, en water gebruikt. Je zou ook de boter kunnen weglaten en het water door melk kunnen vervangen. Eventueel kan je nog wat meer suiker toevoegen dan ik nu gedaan heb om het rijzen te vergemakkelijken en om een wat zoeter smaakje te geven. Of je kan het over een andere boeg gooien en de boter vervangen door olijfolie.

De olijfolie-water variant. Ook om op te vreten zo lekker. Gewoon een half uurtje gerezen in de avondzon.
Het recept gaat uit van een voordeeg dat je een uur laat staan. Ik zal die methode nog een keer uitgebreider bespreken, voor nu is het genoeg om te weten dat je ook iets sneller met stap 4 door kunt gaan als je voordeeg flink verdubbeld is en bubbelt. We zijn warm begonnen met de normale hoeveelheid gist en het rijsproces in de koelkast komt dan precies goed uit voor de ochtend. Mogelijk zou het ook met minder gist kunnen, of met een koudere start, eventueel met rijzen bij kamertemperatuur, maar dat heb ik nog niet uitgezocht. Dan moet je ook gaan spelen met de verhouding met vocht en begintemperatuur.

Goed gerezen voordeeg (het hoeft niet zo erg te bubbelen als hier)
Nog een laatste opmerking: het deeg is tamelijk vochtig, eventueel moet je kneden met een deegschraper zodat er niet te veel aan je handen blijft kleven. Na een paar minuten kneden wordt dat beter, en het voordeel is dat je een mooiere rijs krijgt met nattig deeg. Eigenlijk heb je heel veel keuzes in het behandelen van je deeg, maar nat en warm blijven de belangrijkste factoren voor gist om te groeien.

Ontbijtbroodjes (of konijnenbroodjes)

Ingrediënten
350 ml handwarm water
7 gram gedroogde gist
250 gram lemairemeel (85% gezeefd)
1 theelepel rietsuiker
250 gram speltbloem
20 gram zachte roomboter
1 theelepel zout

Bereiding
1. Roer suiker en gist door het warme water (max. 37 graden, handwarm).
2. Weeg je bloem en meel af, totaal 500 gram. De samenstelling kan je variëren. Altijd wat bloem zodat je deeg makkelijk rijst, maar verder is iedere combinatie mogelijk.
3. Roer de helft van je bloem/meel mengsel door het water, leg er een paar flintertjes roomboter op en zet je voordeeg een uur afgedekt weg.

[ 1 uur wachttijd]

4. Meng de resterende bloem/meel en het zout erdoor en kneed tot een zacht deeg. Als het moeilijk hanteerbaar blijft kun je nog een eetlepel bloem extra toevoegen. Je hoeft niet heel lang te kneden, maar het mag wel. Het moet soepel voelen.
5. Vorm 8-12 broodjes. Bol ze op door de rand naar onderen te vouwen, laat één kant wat spits (als je beestjes gaat maken).
6. Zet de broodjes met voldoende tussenruimte op een blik. Zijn ze voor het ontbijt, dan kan je nu het hele blik goed met plastic afgedekt in de koelkast zetten. Anders zet je ze bij kamertemperatuur onder een vochtige theedoek weg tot ze mooi zijn gerezen, dat zal 30-60 minuten vergen.

[een half uur tot een nacht wachttijd]

7. Warm de oven voor op 175 graden en vorm de gezichtjes. Maak met een huishoudschaar twee oren en prik de oogjes.
8 Bak ze af en houd vanaf tien minuten scherp de oortjes in de gaten. Die worden als eerste donker en bepalen je baktijd, die ergens tussen de 15 en 20 minuten zal liggen. Bij broodjes zonder oortjes zou ik vanaf 12-15 minuten ook af en toe kijken, want bij kleine broodjes kan een wat hete oven snel effect hebben.

Dit recept was voor M., die hopelijk als ik de volgende keer bij haar op de thee ben ook een blog begonnen is.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben ze aan het maken, Sophie! Dat ik er aan denk, voorafgaand aan een vrije dag. Ik heb ze al eens eerder gemaakt en ik vind het vooral zo gaaf dat je dan 's ochtends superverse broodjes hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh Sjoukje, ik kom er nu achter dat ze doordeweeks nog veel handiger zijn dan in het weekend. We waren brood vergeten en hebben dus om half negen zondagavond nog deeg staan maken!

    BeantwoordenVerwijderen