27 maart 2013

Paaskoekjes




Vandaag een verzoeknummer voor collega J. die met deze koekjes ongetwijfeld de smaak van haar kinderen gaat treffen. Het zijn neutrale koekjes, niet al te vet, wel met een botersmaakje. Goed uit te steken (er zijn zelfs mensen die nu met mijn recept Donald Duck-koekjes bakken, het deeg is geschikt voor fijne uitsteekvormpjes).  Ik heb het even heel snel opgeschreven zodat jullie nog vóór Pasen aan de slag kunnen.

Gebruik zo min mogelijk bloem. Dit was nogal nat deeg.

Deze koekjes eet ik al zo lang als ik leef. In de keuken bij oma in Stuttgart, bij mijn moeder thuis in Nederland, in Amsterdam toen we bij de Amstel woonden.. altijd een vast punt. Ze zijn heel simpel,  gewoon, biscuitjes eigenlijk. Nu bak ik ze alweer tien jaar in ons huis in Utrecht. We eten ze met Kerst en met Pasen. Voor mij loopt er een rechte lijn terug naar de generatie geboren rond 1860-1870,  mijn overgrootouders. Ik weet zeker dat zij dit koekje ook al op die dagen aten. En voor zover ze ze niet aten hebben ze ze wel gebakken, want mijn overgrootvader was banketbakker.


Het recept heet "Albertle", er wordt beweerd dat ze vernoemd zijn naar de echtgenoot van koningin Victoria, prins-gemaal Albert. Wij kregen ze bij al het overdadige Paas-snoepgoed. Chocola (van Lindt), fondant-eieren, sesam-krokant..... er komt een moment dat je een beetje onwel wordt van al dat zoets. Als je dan een paar paaskoekjes eet kan je er weer tegenaan, en ziet een Lindor-eitje er alweer een stuk aantrekkelijker uit. Of je eigen goudkleurige Lindt-konijntje met het rode lintje met een belletje eraan... hmmm....

Supermooi avondlicht na een heel zonnige maart-koudelente-dag!
Het oorspronkelijke recept heb ik doorgerekend naar kleinere hoeveelheden, omdat ze in Duitsland voor hele elftallen tegelijk bakken. Je moet voor het basisrecept 4-6 blikken de oven inschuiven. Je kunt heel makkelijk het recept verkleinen omdat er vier eieren in zitten. Reken per ei 31 gram boter, 62 gram suiker, 156 gram bloem en pas de hoeveelheid bakpoeder naar rato aan. Vanillesuiker komt niet zo nauw, daarvan kan je altijd een heel zakje gebruiken. Met de kleinste hoeveelheid heb je al meer dan een bakblik koekjes, ongeveer 300 gram.
Uit een facsimile-uitgave van het kookboek van Luise Haarer
Albertle
(recept voor 4-6 bakblikken, zie hierboven voor verkleinen)

Ingrediënten
125 gram boter
250 gram fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
4 eieren
625 gram bloem
1  theelepel bakpoeder

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
2. Roer de zachte boter met de suiker en vanillesuiker.
3. Voeg een voor een de eieren toe.
4. roer tot slot het bloem met erdoor heen gemengd de bakpoeder door de botereisuiker-massa.
5. Rol het deeg uit en steek koekjes uit. Ik maak ze ongeveer 2-3 mm dik. Ze rijzen nog wat in de oven. Ik doe op één bakblik liefst maar één formaat koekjes, om te voorkomen dat de kleinere of dunnere koekjes verbranden.
6. Leg ze op het bakblik. Ze lopen niet erg uit dus je kan ze dicht bij elkaar leggen.
7. Bak ze ongeveer zes tot tien minuten. Houd ze scherp in de gaten want ze slaan heel snel om naar te bruin. Als je van een bleek koekje houdt, bedenk dan dat ze nog wat nagaren tijdens het afkoelen. Je ziet (en ruikt) op een zeker moment dat de randen gaan kleuren. Vanaf dat moment moet je ze nog hooguit drie minuten in de oven laten.
8. Laat ze even uitdampen en afkoelen op een rek.

Variaties:
- Glazuur: Als je deze koekjes met de kinderen bakt zijn ze ook nog heel geschikt om te glazuren. Wij doen dat nooit omdat er van oudsher al genoeg andere zoetigheid is rond Pasen, maar als je ze op zichzelf eet kan het heel leuk zijn. Voor het glazuur kan je poedersuiker aanroeren met citroensap of een beetje water. Begin dan met 100-200 gram poedersuiker en een eetlepel sap of water per keer. Er is maar weinig vocht nodig. Je kunt een druppeltje kleurstof (vloeibaar, van de toko) toevoegen. Chocoladeglazuur is ook lekker, dat kan met een eetlepel cacao door de poedersuiker of door chocolade te smelten. En dan kan je de kinderen nog los laten gaan met strooisels op het glazuur. Voor een edele Paaslook zou ik volstaan met suikerglazuur in een paar zachte pasteltinten.
- andere aroma's: je kunt de vanille vervangen door wat kardamom, anijs of citroenschil. Dat laatste is in onze baktraditie voorbehouden aan andere koekjes (die meer boter bevatten en geen rijsmiddel), maar als je niet door dat soort tradities wordt gestoord is het het experimenteren waard.

En dan heb je ze! Genoeg koekjes voor een flink gezelschap. Vrolijk Paasfeest!




 

3 opmerkingen:

  1. OOhh.. super zeg! Ga morgen meteen de ingrediënten halen en ze maken met de kids. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het gemaakt super lekker !! Alleen niet voor pasen maar gewooon lekker voor bezoek xxx dankjewel voor de recept ik zal het meerdere malen gebruiken!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi, bedankt voor je reactie. Inderdaad hoor, het zou zonde zijn om deze koekjes maar een keer per jaar te eten ;-) .....

    BeantwoordenVerwijderen