23 maart 2013

Beschaafde brownies

Eenmaal uit de oven nog zo zacht dat een "even voelen" kindervingertje gemakkelijk erdoorheen prikt.
Dit recept is in huis gekomen toen ik zocht naar een recept dat een goede brownie-ervaring oplevert zonder dat daar een pond chocolade aan te pas gekomen is. Of, ook erg vervelend, zonder dat het recept dermate zoet is dat je er een enorme after-sugar-dip van krijgt. Dat had ik van de standaardbrownie van smittenkitchen (waar algauw 20 brownierecepten te vinden zijn).


Die te zoete brownies van de smitten kitchen leveren wel een mooie foto op!
Het recept komt van een Belgische website maar ik heb met de verhoudingen gerommeld, de suiker wat verminderd, en ook verder wat wijzigingen aangebracht. Zo geef ik er (magnetronloos als ik ben) de voorkeur aan om chocolade niet au bain marie te smelten als er ook room of boter in het recept voorkomt. Ik verwarm dan de boter of room in een pan, zet het vuur uit als de boter gesmolten of de room tegen de kook uit is, en gooi de chocolade in stukjes erbij. Paar minuten laten staan, roeren, klaar. Dit werkt vooral goed als je een 'skillet' hebt, een pan die goed warmte vasthoudt met een lage rand zodat je hem goed en netjes kunt leegschrapen.

Wij hebben deze met de handgreep eraf gebroken. Even brutaal een foto'tje van Ebay getrokken. Kennelijk worden ze niet meer nieuw verkocht. Een groot gemis! En het bieden begon bij 49 dollar :-(.....
De chocolade mag niet te warm worden, let er dus goed op dat deze truc alleen maar werkt als je ongeveer evenveel boter/room als chocolade hebt, als je niet vergeet om de pan uit te zetten en het laatste vooral bij een pan met een dunnere bodem. Je wilt niet dat je chocolade een hittestoot krijgt, want dan komt het nooit meer goed. Nooit meer!

Hmm ik zit te denken, eigenlijk is de au bain marie-methode nauwelijks meer afwas, een kom op een pan met wat water. Het duurt vooral langer, ik denk dat dat de reden is waarom ik voor mijn skillet-methode kies. Voor de volledigheid: Karin van "Koken met Karin" heeft een handig filmpje over au bain marie chocolade smelten gemaakt.

Inmiddels is dit het standaardrecept geworden van onze jongste, die het zelfstandig bakt. At hij het ook maar zelfstandig op. Het grote gevaar is namelijk dat deze brownies zelfs ingevroren recht vanuit de vriezer te eten zijn. Zal wel te maken hebben met het lage watergehalte, maar er is echt geen enkel probleem om ze zo uit de vriezer op te mampfen. En ze zijn eigenlijk ieder moment van de dag een heerlijk stiekem opkikkertje. Zucht.

Wij gebruiken een heel handige bakvorm (zie boven) waarvan er 2 naastelkaar in de oven passen. Zouden passen, voor dit recept gebruiken we er maar eentje. Ze zijn 16,5 bij 26,5 centimeter, gewoon bij de Blokker gekocht. Ik vet de vorm heel licht in voordat ik er eens strook bakpapier inleg, zodat het lossen makkelijker wordt. De zijkanten vet ik normaal in, daar zit geen bakpapier.

Brownies (niet al te dol)

Ingrediënten
250 gram boter
200 gram pure chocolade (voor de kinderen volsta ik met 54%, huismerk van de supermarkt)
4 eieren
250 gram suiker (als je 70% chocolade of hoger gebruikt 300 gram suiker nemen)
60 gram patentbloem
80 gram cacaopoeder
1 theelepel bakpoeder

Bereiding
1. Warm de oven voor op 180 graden (160 hete lucht) en bereid de bakvorm voor.
2. Smelt de boter, zet het vuur uit en doe de chocolade in stukjes erbij. Laat dit even staan. (Alternatief: smelt boter en chocolade au bain marie)
3. Roer ondertussen 4 eieren met 250 gram suiker in de keukenmachine of met de handmixer. Voor erg fudgy brownies maar kort, voor meer gebak-achtige brownies helemaal schuimig en wit.
4. Roer het boterchocolademengsel door tot het glad is en laat het eventueel nog wat afkoelen als je de onderkant van de pan nog niet kan aanraken.
5. Zeef bloem, cacaopoeder en bakpoeder bijelkaar. Of weeg ze alleen maar af en roer het een beetje door in de schaal van de weegschaal.
6. Voeg het boterchocolademengsel en het droge mengsel toe aan de eieren en meng voorzichtig tot het geheel net gemengd is.
7. Bak 20 minuten op 180 graden. Het mag nog wat wobbelig zijn als je het uit de oven haalt.
8. Laat afkoelen in de vorm en snijd het daarna in stukken. Als je te vroeg gaat snoepen wordt het een grote knoeiboel, omdat het midden nog op moet stijven tijdens het afkoelen.

Voor de afwisseling
Je kunt een keer een theelepeltje kaneel of kardamom, of 100 gram noten in stukjes toevoegen. Of wat sinaasappelsnippers en sinaasappellikeur. Of wat Drambuie. Maar nee, eigenlijk moet je dat maar niet doen. Het gaat hier om de pure chocolade-ervaring.

De theekopjes had je nog niet gezien, A., dacht ik?

Deze blog is de tweede op verzoek van collega A., dezelfde die me met haar gezelligheid en opdringerige vragen ertoe aangezet heeft om deze blog te starten. Oh en degene die dubbel sloeg bij de aanblik van mijn vogeltjesservies. Ze zit nu helaas op een andere kamer na een vol jaar gezelligheid en warmte.  A., bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten