8 januari 2013

Pompoensoep

Noordpolderzijl, 1 januari 2013 (foto van de multiman)
De jaarwisseling 2012/2013 hebben wij heel knus en gezellig doorgebracht op het Groninger Hogeland. Ons voorafje op de laatste dag van 2012 was een gerecht dat simpel is, de ingrediënten vind je in de meeste keukens, en dat oud en jong lekker vindt. Zo'n bord met een oranje soep ziet er op een kleurig gedekte tafel ook nog heel lekker uit. Van een van de disgenoten kreeg ik nu de vraag naar het recept.

Dit zijn stukken van een grote bruine pompoen die op de markt in stukken wordt verkocht


.


Dit is een basissoepje waar we met enige regelmaat op terugvallen. Ik weet eigenlijk al niet meer hoe de pompoen in ons culinaire leven is gekomen. Aanvankelijk vond ik pompoenen maar lastige dingen. Als je ze in stukjes kookt wordt het erg nat en lijkt de smaak wat uit te logen. Geroosterd uit de oven vonden we ze wel lekker, dan vooral verwerkt in vulling voor ravioli's. Ravioli gevuld met pompoen-ricotta is ook echt een klassieker waarmee we onze oudste groot gekregen hebben toen hij als dreumes lastige darmen had.

Grote productie thuis, 2x 4 personen en 6 eenpersoonsporties
(bij grote soepacties snijd ik alles met de Magimix,
vandaar de dunne stukjes)
De soep kwam dus wat later. De versie eind jaren negentig/begin jaren nul met uitsluitend pompoen en eventueel nog wat appelsap heeft me nooit kunnen bekoren. Daarom gebruik ik een combinatie van ui, wortel en selderij om onder de weeïge smaak een basis te leggen. Eventueel aangevuld met prei. Dan vind ik het wel heel lekker!

Met het rijtje genoemde groentes heb je al de basis van dit recept te pakken. Verdere toevoegingen zijn zeker mogelijk:
Knoflook gebruik ik bijna altijd,
De opbrengst uit de grote pan...
- een snufje kaneel of andere specerijen zoals koriander en komijn kan de smaak net wat afronden.
- Verse gember vind ik erg lekker voor hitte en een wat warmere smaak. Ook voor kinderen is het lekker, als je maar heel zuinig doseert.
- Ook rode peper, harissa of sambal kan scherpte geven.
- Appelsap of appelmoes gebruik ik nooit.
- Kokosmelk heb ik zelden gebruikt. Ik haal genoeg zoet uit de pompoen zelf en uit ui, wortel en prei. Je krijgt wel een wat frissere smaak en door het vet wordt de smaak beter overgedragen.
- Voor meer body kun je rode linzen toevoegen, die koken in 10 minuten stuk genoeg om te pureren.
 - Een laatste suggestie is citroensap. Ook dat gebruik ik zelden, maar soms kan het net wat meer diepte in de smaak geven tegen al dat zoete lawaai.


Ik maak deze soep in grotere hoeveelheden omdat hij bij alle mannen in mijn leven, of ze nou 86 of 11 zijn, met gejuich wordt begroet. En de disgenoot die nu om het recept vroeg, M, de moeder van multiman, bewijst dat ook vrouwen ermee weglopen. Je kan de soep prima invriezen. Ik maak de soep dan wat dik om ruimte in de vriezer te sparen en verdun bij het ontdooien.

Pompoensoep (van mild tot pittig)

Ingrediënten
1. Basis
olie en wat boter
oranje of groene pompoen
wortel
ui
een stuk knolselderij of een paar stengels bleekselderij
prei
(verhouding: 0,75-1 kilo pompoen, 1 winterwortel, 1 flinke ui, 200 gram knolselderij, 1 kleine prei)
bouillonblokje
knoflook

2. Naar keuze
zelfgemaakte groentebouillon
gember (met kinderen: 1 cm per kilo pompoen. Voor volwassenen: 2 cm per kilo)
kaneel, koriander of komijn, gemalen
kokosmelk (pakje 200ml op een portie van 1,5 tot 2 liter)
room
citroensap of -rasp
rode linzen
rode peper (of sambal of harissa)

Bereiding
1. Fruit de gesneden ui een paar minuten. Voeg dan de kleingesneden wortel en selderij toe, en eventueel de prei in fijne reepjes.
2. Terwijl de groente langzaam fruit slacht ik de pompoen. Ik verwijder de schil van de helften of ik snijd de pompoen in partjes en leg die dwars op de plank waarna ik met een paar snedes de schil per part verwijder. De eerste keer duurt dit wat langer, ik zou dan wachten met aanfruiten tot je pompoen gesneden is.
3. Voeg de pompoen in stukken toe.
4. Snijd een of meerdere knoflooktenen en indien gewenst de gember en rode peper in kleine stukjes. Laat knoflook en gember heel kort meefruiten. Voeg ook indien gewenst specerijen naar keuze toe.
5. Schenk dan water of groentebouillon erbij zodat de groente net onderstaat en kook de groente kort tot ze net gaar zijn. Een minuut of 8-10.
6. Pureer de soep naar wens, helemaal niet, grof of fijn. De pompoen kookt zo makkelijk stuk dat je ook kunt volstaan met wat flink roeren met een garde, dan krijg je al een halfgebonden structuur. Breng op smaak met bouillonblokje en op goede dikte met extra water of bouillon.

Het was weer gezellig, Lola, tot gauw!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten