12 september 2019

Appelrepen van Dorie


Deze appelrepen zijn een goede manier om de eerste appeloogst te vieren. Heerlijk bij een kopje koffie of thee. Het is een recept uit de rijke keuken, met veel boter en suiker. Voor repen met noten en zonder toegevoegde suiker kan je hier kijken; deze repen zijn eigenlijk boterkoekjes met wat appel.De start van deze repen was een ongelofelijk toverachtig mooie septembervrijdag. Tot ons geluk zaten we bij het huisje van een collega in het Groene Hart aan de Wiericke. Een kanaal, gegraven in 1364. Omdat het kanaal niet genoeg water kon vervoeren is er drie jaar later nog een kanaal naast gegraven, de 'Dubbele Wiericke'. Allemaal woorden die niet kunnen uitdrukken hoe magisch de stemming in het Groene Hart kan zijn op een dag als deze. 'Gestolen dagen' noem ik ze altijd in mijn hoofd, zulke septemberdagen.


De goede appels gaan in bewaarkisten, maar ik mocht valappels meenemen die niet te bewaren zijn. Het aroma is betoverend. En dan is de vraag waar je ze voor gaat gebruiken, want mij was verzekerd dat het moesappels waren: te zuur om zo te eten maar met een zalig aroma als ze eenmaal gebakken waren. Het werd een recept van Dorie Greenspan, maar wel aangepast aan de smaak van deze kant van de oceaan.


Je maakt een flinke portie boterdeeg, wat zoeter dan sommige andere recepten. Daarvan spreid je tweederde deel uit in een bakvorm en bakt het voor tot het echt goed goudbruin is. Daarna spreid je een laag appelblokjes erover uit en kruimel je de rest van het deeg over de appels heen. De vorm moet dan nog behoorlijk lang bakken; bijna een uur! Houd de vorm een beetje in de gaten en draai zo nodig zodat de kruimellaag niet verbrandt.


Het deeg valt uiteen in grote stukken en kleine flinters, maar dat komt uiteindelijk prima voor elkaar. Dit is een flinke portie voor 24 stukken. Je kunt er makkelijk van uitdelen want ondanks dat ik de suiker al verminderd had zijn ze nog steeds flink zoet en zou ik nooit grote stukken serveren.

Appelrepen van Dorie Greenspan
(aangepast uit het prachtige bakboek 'Cookies')

225 gram roomboter
200 gram lichtbruine basterdsuiker of rietsuiker
mespunt zout
1 el vanille-extract of een zakje vanillesuiker
375 gram speltbloem (ik koop het bij Lidl)
500-600 gram appelblokjes (schoon gewogen)
wat citroensap

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bereid een vorm van ongeveer 20x30 cm voor (600 cm2).
2. Maak gehakt deeg van de boter, suiker en het bloem: hak eerst alles door elkaar op een plank of het aanrecht en kneed er voorzichtig een deeg van als de boter in kleine stukjes is verdeeld. Vorm een langwerpige rol en snijd 1/3 af. Bedek met de rest de bodem van de vorm en bak deze ongeveer 20 minuten of zolang als nodig is om het deeg gaar te bakken.
3. Verdeel dan de appelblokjes over het deeg en dek af met de verkruimelde rest van het deeg (het overige derde deel). Bak nog 40-50 minuten af in de oven. Serveer lauw of koud in blokjes gesneden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten