13 februari 2016

Roti kip met kouseband


Zoet, zout, scherp. Het bittertje van de kouseband. De warme 'plaat' (platbrood met vulling). De troostsmaak van de kerrie in die zalige aardappels. Sappig kippenvlees. Maar als je me nou vraagt wat roti zo ontzettend, ontzettend lekker maakt dan moet ik je het antwoord schuldig blijven.


Toen ik nog in Amsterdam woonde leerde ik de Surinaamse keuken wel kennen, maar pas in Utrecht was er een buurvrouw die regelmatig voor de hele buurt roti kookte. Haar dochters kwamen dan de bestelling opnemen en brachten keurig op tijd die heerlijke pakketjes. Uit die tijd stamt ook mijn gewoonte om de vulling op de plaat te serveren; als je het pakje opende dan laag daar dat lekkers te wachten.


De platen had ik dit keer gekocht, maar de vulling maak ik altijd zelf. Een uurtje stoven, misschien iets langer. Die aardappels waarin de kerriesmaak langzaam is getrokken, dat is wel zo'n verwennerij. En de afwisseling, misschien is dat het ook wat het zo heerlijk maakt? Deze keer zaten wij kinderloos voor de film terwijl ons huis zich langzaam vulde met de heerlijkste geuren. Een dubbele portie ligt voor de hand, want een dag of twee later zijn de smaken alleen maar beter doorgetrokken.


Misschien raar om zo'n klein recept te geven voor een gerecht waarvan je zou denken dat het eerder in grote pannen wordt gemaakt. Verdubbelen kan altijd natuurlijk, hier is het klein omdat de jongens er (nog) niet van eten. Mijn belangrijkste boodschap is: doe het gewoon een keer. Koop die platen, houd het simpel, en laat dit wondertje in je pan gebeuren. Je zult er geen spijt van krijgen!

Roti kip met kouseband

Ingrediënten
2 el arachideolie
1 ui
2 tenen knoflook, gehakt
een half rood pepertje in stukjes
1/2 eetlepel komijn, gevijzeld
1 eetlepel kerrie (en iedereen zegt weer wat anders over welke kerrie)
1 eetlepel tomatenpuree
1 Maggiblokje
2 kippedijen met bot (of 400 gram andere kip met bot)
3 vastkokende aardappels in blokjes
2 hardgekookte eieren
300 gram kouseband, vers in stukjes of uit de vriezer

Bereiding
1. Verhit de olie in een stoofpan en fruit de ui aan. Bak daarna de knoflook, rode peper, specerijen en tomatenpuree even mee aan. Verkruimel het Maggiblokje eroverheen en bak de kip kort aan in het Masala-mengsel. Roer om en voeg de aardappelen toe en zoveel water dat de kip net onder staat.
2. Breng tot bijna aan de kook en laat een uurtje zachtjes stoven. Voeg tien minuten voor het eind, of iets langer als hij nog niet voorgestoomd is, de kouseband toe en de eieren toe.
3. Warm de platen op als je ze niet zelf maakt en serveer warm zonder bestek.

Inspiratie
Dit is een recept dat altijd weer een beetje anders kan uitpakken. Als ik het te lang niet gemaakt heb, kijk ik bijvoorbeeld bij Francesca of Kay. Uiteindelijk wordt het toch weer een beetje anders, onder andere omdat ik van de buurvrouw heb geleerd dat er altijd kip met botten in moet zitten! Het ei zou ik ook niet kunnen missen.

8 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Sophie, ik had zelf nog nooit Roti kip gemaakt. Jouw recept was zo overzichtelijk en toen ik het gisteren nog een keer las, dacht ik dat moet toch wel lukken. Alles was gewoon te koop bij de reguliere supermarkt en ipv. van kipfilet (inderdaad met botten is lekkerder) kocht ik enkele kippenbouten in stukken gehakt. Verder al jouw ingrediënten in de pan aan het einde, de plaat opwarmen in de koekenpan en klaar. Ik ben heel trots op mezelf dat ik het eindelijk eens ging maken. Moest een drempel overheen, met jouw recept is het mij gelukt en het was echt ontzettend lekker. Groet Inez.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inez, wat ontzettend leuk! Ja, het is zooo lekker en weet je dat ik echt niet weet hoe je het in woorden zou kunnen zeggen hoe lekker roti is! Ben jij trouwens de Inez die al een tijdje meeleest en eerst geen oven had? (mogelijk nu nog).
    Oh en een vraag: een vriendin van mij vroeg waar ik de roti-platen had gekocht. Liggen ze nu bij jouw supermarkt? En zo ja van welke keten is jouw supermarkt?
    Groeten van Sophie

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Sophie, inderdaad dezelfde persoon, heb nu weer een oven,

    moet er wel aan wennen, opeens weer een heel scala aan recepten tot mijn beschikking. Ik kocht de platen gewoon bij Aaha van het Surinaamse merk FajaLobi, 4 stuks per verpakking. Roti kip is voor mij door de combinatie (van alles een beetje) geuren/kleuren/ingrediënten en dan vooral de plaat erbij. De Hindoestaanse kerrie kocht ik ook gewoon bij de Aahaa. Jammer genoeg ben ik niet iemand die door de hele stad vliegt op zoek naar de beste spullen voor de maaltijd. Ik probeer alles gewoon altijd bij één winkel te kopen. Groet Inez.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is zo lekker. Grappig dat je kk er niet van eten. Hier is het favoriet nr 1! (10/13 en 16 jaar). Wij kopen de rotivellen bij de Turk (die zijn vers gemaakt en echt veel lekkerder dan Aahaa).
    Ben zo blij met deze blog (ooit ontdekt op OOl ;-). Met een Oostenrijkse oma was veel 'bakwerk' al bekend vandaar en heb ik je recepten van koekjes al jaren in het archief. Heb al vaak iets gemaakt en heb net weer een half uurtje inspiratie opgedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Sophie, hier staat de roti curry nu heerlijk te pruttelen, helaas zonder roti plaat want ik bedacht pas net dat we dit eten maar met rijst zal ook het ook smaken!
    Groetjes Lonneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh heerlijk Lonneke! Wij eten hem heel vaak de tweede dag met rijst. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Sophie,
    Heb nu voor de 1e keer zelf roti gemaakt, was heerlijk. Maar dacht dat ik komijn had, dus niet en had geen zin om te halen. Wat zou nu een goede vervanger zijn, kwam ik niet echt uit. Heb het nu met kardemom gemaakt en dat smaakte ook goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lekker Rinus! Ik zou denk ik als eerste keus koriander pakken, maar wat kardemom erbij is vast ook Ok. Komijn is sterker dan koriander, dus koriander alleen is misschien wat zwak.

      Verwijderen