10 september 2013

Pruimencrumble


 De rijpe pruimen lachten mij toe, afgelopen week op de markt. Ik nam twee kilo naar huis met grootse plannen voor pruimenmoes. Een vrouw naast mij kocht zelfs vijf kilo, en toen ik recepten ging raadplegen bleek dat ik dat beter ook had kunnen doen. Pruimenmoes moet zover ingekookt worden, dan is twee kilo echt de moeite niet.
 

We gingen dus iets anders lekkers met pruimen doen. Ik vind vooral de smaak van gekookte of gebakken pruimen, als de kleuren geel en paars plaatsmaken voor dat dieprode sap, erg lekker. Maar deze perzikpruimen waren heel erg rijp. Een taart met korstdeeg wordt dan een slagveld.
 

Mijn eerste poging was de pruimen-chocoladetaart hierboven. Deeg met bakpoeder kun je nogal stevig maken, en dan kunnen de pruimen redelijk wat vocht loslaten zonder dat je taart mislukt. Oordeel van het panel: lekker, maar mwah. Mijn pruimendroom kwam niet uit met de chocolade erbij. Toch een beetje een ongenode gast op wat een pruimenfestijn had moeten worden.De tweede poging was een pruimencrumble. En dan wel in de stijl van de taart die ik zou hebben gemaakt als ik stevige kwetsen (een soort pruimen waar je goed mee kan bakken) had gehad in plaats van sappige pruimen. Dus een simpel deeg met boter en bloem. En suiker. Geen toestanden met volkoren, havermout of suikervervangers. Gewoon de real deal, een soort boterkoekje gebakken op een laag pruimen.


Op de website van de Guardian bleek Felicity Cloake in haar rubriek "the perfect..." de crumble al eens onder handen genomen te hebben. Ik heb exact haar verhoudingen aangehouden. Ze suggereert om een deel van de bloem door amandelmeel te vervangen, maar dat stond hier niet in de kast, dus ik heb half half speltbloem en patentbloem gebruikt. En het resultaat? Om je vingers bij op te eten. Helaas vond iedereen hem zo lekker. Hij was zo weg. Snel weer pruimen kopen dus!


Pruimencrumble naar het recept van Felicity Cloake voor een "Perfect Crumble"

Ingrediënten
900 gram fruit (vooral pruimen, aangevuld met aalbessen in ons geval)
150 gram bloem (eventueel gedeeltelijk amandelmeel)
125g koude boter in blokjes
35g ruwe rietsuiker
35g suiker, plus extra naar smaak voor over de pruimen

Bereiding
1. Snijd de pruimen in stukken en leg ze in een ovenschaal. Suiker ze naar smaak. (Ik gebruikte ongeveer 30 gram suiker). Warm de oven voor op 200 graden.
2. Wrijf de boter door de bloem. Ik deed dit met de keukenmachine omdat mijn boter uit de vriezer kwam. Roer daarna met de hand de suiker en paar eetlepels water erdoor tot het mengsel wat gaat klonteren en zet het dan even tien minuten in de vriezer. (Ik heb deze stap overgeslagen vanwege de haast).
3. Strooi de kruimels over het fruit. Bak de schotel bij 200 graden een half uur.


Nou is het wel heel toevallig dat ik vorige week dit recept van Felicity Cloake heb gebakken op vrijdag 6 september, terwijl zij op 7 september mijn recept voor rode bessentaart in het zonnetje zette bij de Recipe Swap 'Ripe', ook in de Guardian!
Ook weer niet zo toevallig, want het is nu eenmaal de tijd om lekkere dingen van rijpe vruchten te maken, en haar serie "The perfect...." die inmiddels ook al tot een boek heeft geleid, is heel erg leuk.

Voor mij in ieder geval een aansporing om lekker door te bloggen!


2 opmerkingen:

  1. Hai Sophie, via de Guardian online kwam ik bij je blog terecht heel inspirerend. Ik moet alleen eerst nog een oven aanschaffen mijn keuken is zonder op dit moment, dat kan natuurlijk niet lang duren! Bedankt alvast voor het maken van de mooie blog.Groet Inez.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Inez, dankjewel! Ik vind het heel erg leuk om terug te horen van lezers. En ik ga natuurlijk meteen bedenken wat je allemaal kan maken zonder oven... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen