4 juli 2013

Basispartijtje en recept voor bellenblaas


Deze blog wijkt een beetje af van mijn andere blogs. Het recept is niet eetbaar (zeven liter zeepsop) en het verhaaltje gaat over een handige manier om thuis een kinderverjaardag te vieren. Er zijn hier 16 kinderen over de vloer geweest maar omdat ik geen kinderfoto's plaats krijgen jullie alleen veel spullen-foto's te zien.


Dit jaar hebben we in korte tijd twee keer hetzelfde partijtje gehad. Mijn jongste vierde zijn verjaardag met de kinderen van zijn oude en van zijn nieuwe school. Reden om onze partijtjesformule te stroomlijnen. Met alle kinderen tegelijk werd de groep te groot en omdat we in de drukke tijd voor de zomervakantie zaten kon het ook niet te dol worden allemaal. Bijna alle weekends zaten al vol.

Resultaat met één grote, niet onderverdeelde ring

We haalden dus ons basispartijtje van stal, stoften het nog eens af en draaiden het draaiboek twee keer. Het idee is een partijtje in en om huis: weinig transport, veel variatie zodat alle kinderen iets van hun gading vinden. Een paar alternatieven achter de hand zodat je snel kunt schakelen als de dingen anders lopen dan je dacht en zodat je de hele groep tevreden kunt houden. Bijvoorbeeld de kinderen die niet van voetbal houden. Die zitten er ook tussen! In het verleden heb ik, toen alle spelletjes te kort duurden, weleens een partijtje totaal kunnen redden met een zak ballonnen met een elastiekje eraan. Avontuur ligt om de hoek dus.

De voorbereidingen beginnen met de boodschappen voor een chocoladetaart, neutrale tractatiezakjes (ruim inkopen voor meekomende broers/zusjes die meedoen bij snoepspel), wat gevarieerd snoep voor het snoepspel (uitleg volgt), een klein aardigheidje voor in het zakje (stickervel o.i.d.), wat handige hebbedingen als box-ballonnen of stoepkrijt, al naar gelang de doelgroep. Verder een fles ketchup en een fles fritessaus. Een paar kilo rauwkost-groente en een kilo aardbeien. De chocoladetaart bak ik de avond van te voren, dat is maar een kwartiertje werk, en ik glazuur hem de volgende ochtend voor het ontbijt. Als de ganache een beetje opstijft werk ik hem af met discodip of mini-smarties. Dat kan ergens tussendoor.

Voorbereidingen verder: de namen op de tractatiezakjes schrijven (erg belangrijk tijdens de hitte van het snoepspel), film uitkiezen (slecht idee om dat tijdens het partijtje te doen.. denk Poolse Landdag), een dag van te voren bellenblaas maken. Of twee. Tijdens het partijtje snijd ik de rauwkost en de aardbeien (die suiker ik in), maar als je je handen vrij wilt hebben kan dat van te voren. Ik heb weleens een buurjongen ingehuurd om het voetballen te begeleiden, zo speel je weer een paar volwassen-handen vrij.

Ring met heel veel kleinere vakjes van katoengaren

Draaiboek:

15:00 uit school verzamelen op het schoolplein. Bij school A naar huis fietsen, bij school B naar huis lopen. Goede afspraken maken over bij elkaar blijven en wachten bij oversteken. Met groep B ben ik nog de supermarkt in geweest voor een ijsje, omdat het best wel even lopen zou zijn. Ging prima.


15:30 thuis aankomen. kadootjes verstoppen, terugvinden en uitpakken.
15:45 taart met kaars, kaars uitblazen, alle kinderen rond de lage salontafel, stukje taart met glaasje limo.


16:00 - 17:15 voetballen, voor wie niet wil voetballen wat andere activiteiten. Stoepkrijt, box-ballonnen (met zo'n elastiek eraan), reuzenbellenblaas, binnen met Kapla spelen, koekjes bakken. Het kan van alles zijn. Gewoon een paar dingen achter de hand houden die jij zelf ook ziet zitten.


17:15 weer naar binnen, waar een grote portie rauwkost klaarligt. Altijd weer wonderlijk hoe snel dat verdwijnt! Water drinken tegen de sportdorst en dan film kijken. Gewoon een 6+ film, liefst van een wat kleinere productiemaatschappij, niet van Pixar of Disney, zodat ze hem nog niet kennen. Het was enorm leuk om de kinderen van school A te zien griezelen bij Igor en de kinderen van school B te zien puzzelen en schateren bij Hoodwinked. Echt een succes!


18:00 in de pauze van de film patat eten recht vanaf de salontafel (die is afgedekt met een plastic tafelkleed). Toetje verse aardbeien in glaasjes met een vorkje. Was een enorm succes. Ik had dat niet gepland maar die lieve L zag ze liggen bij het eerste partijtje en vroeg of we die gingen eten, dus ja, dan zeg ik geen nee natuurlijk. Een Jongen op een Partijtje die Zelf om Fruit vraagt! Bij het tweede partijtje heeft T wel vijf keer gevraagd wanneer de aardbeien kwamen; dat is dus een blijvertje.


18:45 Film afgelopen, dan snoepspel. Daarvoor leg je snoepjes langs de rand van de tafel, iedereen krijgt een zakje, en gaat rond de tafel staan. Om beurten mogen ze draaien aan een kompaspijl die in het midden ligt (iets uit de keukenla dat goed kan draaien, zo nodig met een kartonnen punt eraan geplakt). Je pakt het snoepje waarnaar de pijl wijst. Echt spannend wordt het pas als de rand van de tafel steeds leger wordt en er moet worden besloten of het snoepje rechts of juist links het dichtst bij de rechte lijn ligt. De discussies zijn hilarisch. In het begin (als ze zes of zeven zijn) blijf ik erbij, maar deze groepen met kinderen tussen acht en tien konden het prima alleen af! Mooi om te zien. Dit keer had ik Koetjesrepen (een noodgreep in tijdnood) en de gesprekken over hoe vies koetjesrepen zijn en waarom dan wel, en vervolgens weer het schuchtere toegeven dat sommige kinderen ze toch wel erg lekker vonden waren fantastisch. Wat een leuke, leuke leeftijd.

Oh, nog een tip, ik houd van alle soorten wat achter de hand en aan het eind mogen ze bij mij één snoepje komen ruilen. Ook een geweldig schouwspel. Zo serieus en weloverwogen als dat gebeurt. Verder kunnen ze natuurlijk onderling ruilen. Alles bij elkaar bereik ik met dit spel dat er niet al te veel snoep wordt gegeten en dat het snoep wél een leuke tijd oplevert.


En dat was het dan alweer. Vanaf 19:00 worden de kinderen gehaald, want ze moeten gewoon weer naar school de volgende dag. Ik doe dit bij voorkeur op een dag dat de meeste kinderen naar de bso gaan, zo voorkom je dat er veel clubjes of andere agendaconflicten zijn. Doordat je de kinderen meeneemt vanaf het schoolplein blijft het gedoe voor de mede-ouders beperkt. Ze kunnen na hun eigen avondmaaltijd een gevoed kind ophalen. Erg gezellig natuurlijk als ze ver weg wonen en al vanaf zes uur, half zeven een soepje mee komen eten, liefst met een gezellige peuter die om extra worstjes vraagt! Het maakt allemaal niet uit. Doordat het gewoon thuis is en alles kan schuiven ben je zo flexibel dat je echt fit genoeg blijft voor de onverwachte dingen die zich altijd weer op een partijtje kunnen voordoen.

Ijzerdraad (hier electrodraad), omwonden met katoengaren werkt het nog beter.

Op veler verzoek hieronder het recept voor de bellenblaas. Die was bij partijtje A niet goed gelukt, maar bij partijtje B hebben we ons gerevancheerd. Er staat nu een emmer waarmee we nog tijden vooruit kunnen! (geholpen door de overvloedige regenval van eergisternacht...).


Bellenblaas
Deze portie is erg groot, ik zou hem halveren. We geven nu flessen weg aan kinderen die langskomen.

Ingrediënten
500 gram suiker opgelost in 1 liter warm water
750 ml Dreft gemengd met 1 liter water
1 flesje glycerine (125 ml) gemengd met 1 liter water.

Bereiding
Meng de drie oplossingen en laat het mengsel minstens een nacht staan. Pas dan werkt het goed.

Knutsel zelf van ijzerdraad en katoengaren ringen. Je kunt met het katoen ook onderverdelingen maken, dan krijg je van die reeksen kleinere bellen.


De laatste rest van de laatste taart.

Zucht. Ik bedenk net dat dit waarschijnlijk ons laatste thuis-spelletjes-partijtje is geweest. Wat goed dat we het dan dubbel hebben gedaan. We hebben echt dubbel genoten ook. Iedereen ontzettend bedankt voor zijn komst en voor de mooie kado's!

2 opmerkingen:

  1. Wat een boel goeie ideeën! Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag gedaan! Altijd leuk om ervaringen te delen. Jij heeeeel veel plezier bij alle partijtjes die jullie nog voor je hebt liggen!

    BeantwoordenVerwijderen