20 december 2012

Ziekensoepje (havermout/tijm)

Oud Amelisweerd, 15 december 2012
 
Het hele weekend lag mijn multiman geveld in bed. Dat komt niet vaak voor! Met de jongens ben ik naar het bos geweest, toch even die zondag breken, en verder heb ik me het schompes gebakken. Ja ja mensen, ik kan niet anders zeggen. 5 kilo Schnitzbrot en net nog een blik met koekjes volgezet.
Deeg te hard, toch maar spuitzak gepakt (rechts) - da's beter.
Op de heenweg hebben de jongens vooral met stokken gespeeld, maar op de terugweg bleek het blind lopen met een muts over je ogen veruit favoriet. Waar zouden we zijn zonder het bos! Nu had ik eigenlijk het recept voor Schnitzbrot in mijn pen voor dit blogje. Dat telt toch zeker een ingrediëntje of 30, 40. Plus de nodige stappen. Erg bewerkelijk. Niet echt een recept om jullie mee lastig te vallen zo kort voor Kerst.

Maar toen de multiman eigenlijk vrijwel niets bleek te eten, misselijk uren en uren lag te slapen ging ik me zorgen maken. Ik wilde dat hij iets binnen zou krijgen en houden, in ieder geval wat vocht. En dan is een havermoutsoepje precies het goede recept. Dat valt gek genoeg lichter dan puur vocht. Het legt een bodempje. Het bleek bovendien zo verduiveld lekker dat zowel jongste als ik de verleiding maar amper konden weerstaan om de soep voor de neus van de patient weg te eten. Voor deze soep hoef je niet ziek te zijn! Hij is echt in 3 minuten klaar, dus ook de bereidingstijd is geen reden om het te laten.


Havermoutsoep
Ingrediënten (voor 2 kleine kommetjes voor 1 patiënt)
klontje boter
eventueel wat verse kruiden uit de tuin (oregano, rozemarijn, salie, tijm)
(alternatief wat gedroogde kruiden, bij voorkeur tijm)
paar eetlepels havermout
kippenbouillonblokje
250 cc water

Bereiding


 1. Verhit de boter en voeg de fijngesnipperde kruiden toe. Laat ze even in de boter zachtjes bakken. Voeg dan de havermout toe en roer om.Voeg wat stukjes bouillonblokje naar smaak toe.


2. Blus met water en laat de soep even opkoken. Klaar!

Opdienen
Dien warm op in een klein bord. Heel belangrijk, een groot bord kan afschrikken. Liever 2x opscheppen. Die paar hapjes verleiden vaak tot meer. Als de boter nog te zwaar is kan je die weglaten.

Varianten
 De klassieke combinatie is van oorsprong tijm met echte kippenbouillon, een variant op de Joodse penicilline.  Maar de basis van deze soep is eigenlijk heel simpel water, zout en havermout. Als je nog heel misselijk bent kun je het daarbij laten. Vanuit die simpele basis kan je echter in alle richtingen variëren. Je kan een uitje meebakken aan het begin, andere bouillon gebruiken, andere kruiden toevoegen. Als je het hebt kan je ook wat stukjes gaar vlees toevoegen. Het is maar net wat je in huis hebt. De belangrijkste functie is, zoals hierboven al gezegd, dat deze soep een bodempje legt.

Lezer Dirksmama kwam nog met een variant die in Indonesië gewoon instant in de winkel ligt: havermoutsoep met gedroogde visjes. Ik hoor graag of jullie dat ook een keer gemaakt hebben. Als ik al gedroogde peren op de markt kan krijgen zouden gedroogde visjes ook te vinden moeten zijn...

3 opmerkingen:

 1. Grappig dat je dit maakt. Hier in Indonesie kun je dit namelijk instant kopen, bubur havermout rasa ayam. Er is ook een variant met gedroogde visjessmaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, joh, leuk om te horen. En het bevestigt mijn inschatting, dit recept komt uit de apothekershoek van mijn familie, dat dit heel geschikt is om te rehydreren. Weliswaar zit er niet veel suiker in, daar staat tegenover dat de havermout het beter verteerbaar maakt. Ik kan me voorstellen dat je daar in een tropisch klimaat behoefte aan hebt.
  En afgezien van het medische verhaal, het is gewoon heel erg lekker! En dat weten ze dus in Indonesië ook.. Eens kijken of ik ergens gedroogde visjes kan opscharrelen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zonder recept geëxperimenteerd, nadat de instant wel in de smaak viel, maar hier vind je een echt recept (kom je vast wel uit met Google Translate :-) )
  http://saltvssugar.blogspot.com/2012/06/bubur-havermout-ayam.html

  BeantwoordenVerwijderen