8 december 2012

Soepstarter

Dit is mijn eerste mobiele blogbericht. Dankzij de manke modem van onze vrienden van Telfort zitten wij een week zonder internet. Erg leerzaam en ik denk dat we een hoop gedaan gaan krijgen in huis. Leerzaam omdat ik nu duidelijk ervaar dat er twee soorten internetneigingen bestaan. De goede, die iets toevoegen en de foute die je maar beter kunt negeren. Dat laatste doe ik nu noodgedwongen en dat bevalt goed. Voor de eersten vlucht ik naar de mobiel. Lastig maar te doen.
Dit weekend had ik weer een hoop groenteresten en een drukke week voor de boeg. Dan is het handig om op weekdagen met een eigen prefab-bakje snel soep te kunnen maken. Dus pakte ik plank en mes en toog aan het snijden. Als ik weinig tijd heb dan jaag ik alles door de Magimix in plakjes en maak gepureerde soep. Maar nu had ik tijd en zin. Dan wordt het allemaal netjes met de hand gesneden. Harde groenten in kleine blokjes zodat ze gelijk gaar zijn met de rest. Prei medium fijn. Niet zo fijn dat het wegkookt bij het aanzetten, niet zo grof dat je van die vezelige stukken krijgt. Spul met veel smaak en kleur fijn, zodat je overal terug ziet. Je ziet, het snijden is dan al een feestje.
Met al deze snijsels maak ik vervolgens een amper gegaarde mix die ik op verschillende manieren kan gebruiken. Doordat er niet veel water bij zit kun je soepstarter ook efficient invriezen of in de koelkast bewaren. De ingrediënten variëren met de toestand van mijn groentela. Ik gebruik altijd ui of prei. Bijna altijd wortel of selderij (bleek- dan wel knol-). Witte kool geeft vulling. Dat kan ook groene kool of spitskool zijn. Nu had ik ook nog een halve koolraap en een stukje paprika. En wat erwtjes uit de vriezer.
Soepstarter
Ingrediënten
Per portie voor vier personen
400-500 gram groente
wat olie en boter
200-400 ml water of bouillon
naar smaak knoflook, gember of rode peper
Bereiding
1. Zet eerst ui en/of prei aan in het hete vet op de bodem van een soep- of stoofpan. Voeg dan de overige groenten toe van lang naar kort kokend. Laat knoflook niet te lang meebakken (bitter!).
2. Als de groente goed geslonken is blussen met vocht en maximaal 2-4 minuten laten koken. De groente moet nog wat beet hebben.
3. Bewaar deze soepstarter in bakjes van 5-600 ml, dat zijn 3-4 flinke soeplepels.
Suggesties voor de afwerking:
1. Kook 100 gram vermicelli in 500 ml water met een bouillonblokje en voeg als de vermicelli bijna gaar is de soepstarter toe.
2. Combineer de soepstarter met een rest gare rijst of wat fijngesneden gare pasta en/of een restje peulvruchten en wat bouillon.
3. Combineer de soepstarter met 80-100 gram rode linzen die 8 minuten in 500 ml water hebben gekookt.
4. Maak van de soepstarter met een rest aardappels of aardappelpuree een gepureerde soep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten