25 januari 2015

Wintercouscous met specerijen en groente


Een stevige winterzon scheen er vandaag in mijn keuken! Voor de foodblogswap kon ik terecht bij Sowyen van de blog atsowyens.blogspot.nl. Ik koos na lang rondsnuffelen en zoeken een gerecht dat paste in onze vegetarische manier van eten. Bij Sowyen heet het Volkoren couscous met tomaat. Maar nu zitten we hartje winter, dus ik ging te rade bij de groentevoorraden en zag dit:


Schitterende kleuren en variatie, maar geen tomaat of paprika. Daarom koos ik voor een winterversie van haar couscous met specerijen. Ik volgde wel dezelfde bereidingswijze. Omdat mijn wintergroentes wat meer gaartijd nodig hebben, snipperde ik ze netjes in brunoise(blokjes).


Ik zette een pan met gezouten water op, en blancheerde de groentes apart omdat ik niet wist hoeveel kleur het chiogga-bietje zou afgeven. Dat bleek reuze mee te vallen, dus ik denk dat ik de volgende keer selderij, wortel en bietje tegelijk in het water zou doen. De kool hoeft amper een minuutje, dus die zou ik er later bij doen. Maar als je je kleuren mooi wilt houden kan je ook alles na elkaar doen. Veel extra tijd kost het niet. Wil je nog wat meer smaken die door vet gedragen worden, dan kan je de groentes ook beetgaar smoren in wat boter en olijfolie. In de praktijk zal ik vaak restjes groente gebruiken die al gegaard zijn, en dan neem ik het gewoon zoals het komt. Echt helemaal zacht hoeven de groentes niet te zijn, als het rauwe er maar af is.


Deze couscous van gerst wordt hier in huis veel en graag gegeten. De smaak is wat uitgesprokener en het korreltje net wat steviger dan van de normale instant-couscous. In Noord-Afrika wordt deze couscous vaak gegaard en dan zoet gegeten, bijvoorbeeld bij het ontbijt met dadelsiroop. Maar hartig vind ik hem ook prima. Ik selecteerde wat specerijen en balanceerde de boel wat meer, omdat ik niet van een heel uitgesproken kurkuma-smaak houd.


De hoeveelheden specerijen heb ik wat mager gehouden omdat ik veel vers had gemalen. Staan je potjes al wat langer, dan kan je rustig wat guller scheppen.


En dan komt het grote mengen. Daar verheugde ik me al bij voorbaat op, al die kleuren en smaken bij elkaar! Ik had nog wat meer recepten voor "Spicy couscous" opgesnord ter inspiratie. Soms wordt daar de boel pas gemengd als de couscous afgekoeld is, maar ik houd erg van de menging van smaken die je krijgt als alles lauwwarm al gemengd is en dan een tijdje kan trekken. Neem een grote kom zodat je prettig kan mengen. De couscous moet je eerst even met wat boter loswrijven, anders sta je eindeloos klonters open te breken in de kom.


En zo wordt dan onder je ogen in een groot kleurenfeest het geheel meer dan de som der delen. Proef goed op zout en peper. Ik heb het originele recept gevolgd en geen extra chilivlokken of harissa toegevoegd, maar schroom niet als dat meer je smaak zou zijn! Laat alles goed intrekken en proef daarna als er bijgezouten moet worden. Wij serveerden er gegrillde haloumi bij, die geeft ook flink zout. Iets om rekening mee te houden dus.



Heb je zin gekregen in zo'n lekkere couscousschotel? Laat je dan niet weerhouden door de exacte ingrediëntenlijst, maar ga lekker neuzen in de keuken. Een schotel als deze kan makkelijk variaties hebben. Als je proeft merk je vanzelf of er balans is of dat er meer zout, zuur of vet nodig is. Of meer textuur.

Wintercouscous met specerijen en groente
(warm of koud te serveren, voor ongeveer vier personen)

Ingrediënten
125 gram selderijknol in blokjes
100 gram wortel in blokjes
1 biet in blokjes
50 gram groene kool in stukjes
1/4 theelepel kaneel
1/4 theelepel koriander
1/4 theelepel komijn
1/4 theelepel kurkuma
1/4 theelepel paprikapoeder
175 gram gerstcouscous (te vervangen door een andere soort couscous)
wat kleine flintertjes roomboter
1 kleine rode ui in dunne schijfjes
1 flinke hand platte peterselie, gehakt
10 blaadjes munt, gehakt
Rasp van een halve citroen
Sap van een hele citroen
enkele eetlepels olijfolie

Bereiding
1. Snijd de groentes. Blancheer ze kort (twee minuten ongeveer) in kokend gezouten water, koel ze terug in een kom met koud water en laat ze uitlekken. Ik blancheerde de groenten na elkaar, groene kool een minuutje, bietjes iets meer dan twee minuten.
2. Meet de specerijen af, maal ze zo nodig, en meng ze door de couscous. Schenk op dit mengsel zoveel water dat er een duimbreed boven de couscous zit, en dek de kom af met een bord.
3. Snijd de ui en peterselie/munt fijn. Rasp de citroen en pers haar uit.
4. Roer de couscous na een paar minuten los (naar smaak met wat klontjes roomboter). Meng met alle andere ingrediënten en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Serveer eventueel met een stuk gegrillde haloumi.


Sowyen, hartelijk dan voor de inspiratie. Veel succes met je blog en met je mooie winkel, de Sweet table express, waar mensen terecht kunnen voor alles wat nodig is om een uitnodigende en welkomende tafel vol zoet lekkers te vullen en te versieren.


2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er lekker uit! Het inspireert me om weer eens wat meer met winterse groenten te gaan doen in plaats van de eeuwige tomaten, courgette en aubergine. Jouw coleslaw uit december heb ik inmiddels al een paar keer in diverse variaties gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk Lieke. Wij hadden het er net nog over thuis, die wintergroentes winnen enorm bij mengen. Met alleen maar biet, selderij, wortel of groene kool wordt het een heel ander gerecht. Dat betekent wel dat het vaak neerkomt op een mengsel garen en dat in porties opmaken. Anders wordt het voorraadbeheer zo lastig.
    Bedankt voor de feedback op de coleslaw. Zo leuk om te horen!

    BeantwoordenVerwijderen