10 januari 2015

Aardappelpizza



Het idee voor deze pizza kwam van Anouk van Heel Holland Bakt. Zij gebruikte paarse en gewone geelwitte aardappel. Ik heb niet gezocht naar haar recept maar ben zelf aan de slag gegaan. Er moesten wat voorraden op, waaronder een partijtje Roseval-aardappels.

Wij hebben de luxe van een goede mandoline. Nou ja, de grootste luxe is misschien wel de nieuwe draadhandschoen waarmee het enge mes niet langer eng is... Mocht je heel fijne plakjes met de hand willen snijden, halveer de aardappel dan in de lengte. Hij ligt zo steviger op de plank. Vorm dan netjes een muisje van je andere hand zodat het mes voor langs je vingers glijdt. De plakjes die je zo snijdt zijn dun genoeg om onder het voorkoken uit te komen.


Ik wilde geen gedoe met voorkoken van de aardappels, en ik heb ons eigen favoriete pizzadeeg. Dus het was een kwestie van de aardappels afdoende dun snijden, deeg 24 uur van te voren inzetten en dan nog bedenken wat de tussenlaag werd.
De combinatie aardappels-rozemarijn is klassiek. Daarnaast kun je met de kaas ook heel veel kanten op. Vaak combineer ik mozzarella met iets pittigs. Oude kaas, geitenkaas of wat er verder op voorraad is. Knoflook ligt voor de hand, maar alleen maar veel rozemarijn is ook een goede optie. Verder koos ik voor gecaramelliseerde ui, als smeuïge extra.



En hoe smaakt het dan? Heel puur naar de ingrediënten. Eigenlijk vonden we de variant met uien net zo lekker als die zonder. Salade erbij en je hebt een prima vlug avondmaal.

Aardappelpizza

Ingrediënten
Een portie pizzadeeg van  ongeveer 250 gram bloem (zie hier voor ons recept)
200-250 gram vastkokers
60 gram mozzarella
50 gram geraspte oude kaas
1 el rozemarijnnaaldjes
(naar wens: wat fijngesnipperde knoflook)
Zout en peper
Evt. drie grote uien, wat balsamico en een lepeltje honing

Bereiding
1. Zet 24 uur van te voren het gistdeeg in.
2. Begin de volgende dag met de uien. Snijd ze in halve maantjes en laat ze zachtjes fruiten in olie of geklaarde boter. Blus met enkele eetlepels water, een eetlepel balsamico en een eetlepel honing. Laat nog een kwartiertje verder garen.
3. Breid het deeg uit volgens de aanwijzingen, of rol het uit als je normaal deeg hebt gebruikt. Beleg het met kaas en rozemarijn, eventueel knoflook, en uien naar smaak. Dek af met dakpannetjes aardappel. Goed zouten en tot slot een fijn straaltje olijfolie over de aardappel plakjes gieten. 10 minuten bakken in een hete oven.

4 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit! En zo'n handschoen is bijna een must met een goede mandoline wil je je vingertopjes houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dankjewel Andrea. Ik ben idd heel blij met de mandoline, die fijne plakjes leveren echt andere maaltijden op. De twee vervelende snij-incidenten die ik laatst had waren niet met de mandoline maar koppie er niet bij, resp vreemde keuken....balen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het ziet er echt super lekker uit ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank je Eline, en als je een goed instrument hebt om de aardappelen te snijden is het ook echt heel snel gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen