30 juni 2019

Frisse orzo-saladeDeze salade combineert de smaak van warm eten met de frisheid van rauwkost. Dat bereik je door bij het garen van de pasta al het nodige aan smaak toe te voegen zodat de pasta eenmaal afgekoeld begint met een voorsprong. Je bakt eerst een ui en groenten aan, voegt het nodige aan smaakmakers toe en kookt dan de pasta in het mengsel. De inhoud van de pan laat je afkoelen en vermeng je pas dan met de typische salade-ingrediënten.Wij eten zelden pastasalade, maar de Dag van de Pastasalade - die kan ik niet overslaan. Het was een wilde actie uit het niets van een stel bloggers om trending topic te halen. En het lukte. Wat was dat een fantastisch gevoel! Het idee dat je zelf nieuws kan máken, dat je door experimenteren achterhaalt hoe het internet werkt. Analyseren, voorbereiden, doen. Elkaars sterke punten benutten. En dat alles alleen maar virtueel, ik geloof dat we elkaar allemaal weleens ontmoet hebben maar nooit tegelijk. Maar goed, bij dat systeem hoorde dus dat we ons hielden aan wat rond 1 juli veel werd gezocht op Google. En dat bleek nou eenmaal pastasalade te zijn. Inmiddels zijn we met ons vijfde jaar bezig, dus het is het eerste lustrum! Superleuk en dankzij het initiatief van Gereon en de medewerking van de anderen gaan we er weer flink tegenaan. En de salade? Die is als ik dit schrijf alweer schoon op gegaan. Ideaal bij het warme weer van deze dagen.


Frisse Orzo-salade
Opmerking: De ingredienten luisteren niet zo nauw. Neem gewoon wat je bij de hand hebt!

Ingrediënten
een rode ui in kwartringen
een puntpaprika in repen
Een halve koolrabi in julienne
1 el boter
1 el olie
1 grote el tomatenpuree
1 cm gember, geraspt
1 knoflookteen, geraspt
1 tl specerijenmix zoals ras-el-hanout (M, dankjewel!)  of baharat
zout
200 gram orzo
600 ml water
twee handenvol verse kruiden, gesnipperd
een grote handvol bladspinazie, in repen
twee bleekselderijstengels, in smalle reepjes
150 gram tomaatjes in schijven
een halve komkommer in kwartschijfjes
100 ml Griekse yoghurt
1 eetlepel tahin
sap en schil van een halve citroen
zeezout en peper naar smaak

Bereiding
1. zet de ui in boter en olie aan, een paar minuten. Voeg dan paprika en koolrabi toe. Laat ook even meefruiten. Bak dan gember, knoflook en tomatenpuree even mee. Voeg de orzo toe, roer goed om zodat alles helemaal gemengd is en blus dan met water. Laat acht minuten koken met deksel op de pan en dan nog even staan, zodat al het water is opgenomen. Stort op een bord of in een grote schaal om te laten afkoelen naar kamertemperatuur.
2. Was en snijd ondertussen de overige ingrediënten en zet ze klaar in een kom. Roer het sausje aan van yoghurt, tahin en citroen. Meng alles als de pasta genoeg is afgekoeld en breng op smaak met zout en peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten