31 maart 2017

Dessertchocoladecakejes


Dit is een perfect recept. Bak het in kleine vormpjes en je krijgt een soort gebakken chocolademousse die het tegen iedere bonbon op kan nemen. Sterker nog, ik zou iedere Leonidasbonbon, ja ook de witte met koffieroom, laten staan voor deze cakejes. Die intense chocolade-ervaring: als dat is wat je zoekt, zoek dan niet verder. Het origineel komt van smitten kitchen en wordt wat groter gebakken, dan zijn het Belgian brownies. Voor mij is deze mini-uitvoering de ultieme maaltijdafsluiter bij een kopje sterke espresso.Ik heb de bereiding wat aangepast zodat het nog makkelijker gaat. Als er boter met chocolade moet worden gesmolten dan gebruik ik geen bain marie. Ik zet een klein melkpannetje op met de boter. Zodra de boter is gesmolten voeg ik de chocolade toe en zet ik het vuur uit. Ik ga de andere ingrediënten afwegen en kom pas na een paar minuten terug. Als je dan even doorroert krijg je een prachtige egale massa van gesmolten chocolade en boter.


Voor een snel resultaat is het handig om dit geheel wat terug te koelen. Daarvoor hoef je niet te stoppen op dit moment. Je kunt de suiker, het zout, de eieren en de bloem toevoegen en dan het mengsel even laten staan terwijl je bijvoorbeeld de vorm invet. Het wordt veel beter hanteerbaar daardoor.


En dan is altijd weer de vraag: wat is nou de beste manier om een chocoladegebakje te presenteren of te fotograferen. Ik ben er nog niet uit. Maar misschien hoeft dat ook niet. De betovering van chocolade is zo groot, daar moeten alle normale culinaire overwegingen voor wijken!


Dessert-chocoladecakejes
voor 48 minicupcake-vormpjes

Ingrediënten
200 gram boter
200 gram pure chocolade in stukjes
1 snufje zout
200 gram kristalsuiker
4 eieren
20 gram bloem

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt de boter in een klein pannetje. Zet het vuur uit. Gebruik wat van de boter met een penseel om de vormen in te vetten. Voeg de chocolade toe. Laat dit even staan.
2.  Roer achtereenvolgens zout en suiker en daarna de eieren door het mengsel en tot slot de bloem. Zet het even koud in een bodempje water.
3. Vul de vormpjes voor drie kwart en bak af gedurende 8 tot maximaal 10 minuten. De binnenkant moet nog zacht zijn. Laat ze even staan en los ze voorzichtig, eventueel met een lepel of mes.3 opmerkingen:

  1. Heerlijk, Bedankt voor dit goede recept. Ik ga er dadelijk meteen mee aan de slag. Vanavond komt de familie langs en wil ik wat lekkers klaar hebben liggen om te eten

    BeantwoordenVerwijderen