2 augustus 2014

Lichtgewicht koken op de camping


Kamperen - die term heeft wel zo'n brede betekenis gekregen! Van glamcampen in een yurt of boomhut met Siematic-keuken tot aan aan de Eiger hangen in een bivakzak met een mueslireep op zak. En alles daartussenin. Als ik dus wil vertellen over het koken tijdens onze kampeervakantie zal ik eerst moeten uitleggen wat 'kamperen' voor ons betekent. Een katoenen tent van acht kilo, vier fietsen, twee sets kleding per persoon. Geen katoenen handdoeken, geen waterzak, geen stoeltjes. Lichtgewicht kamperen, al trekkend langs al die mooie plekjes en toffe campings die Nederland te bieden heeft.Voor het koken gaat er een benzinebrander mee en de al even dierbare pannenset van Sigg. Vier borden, vier sporken en twee of drie messen. Vier bekers. Een koekepan en een houten lepel. We zijn altijd razendsnel klaar met afwassen!


Dit jaar wilden we nog minder gewicht meenemen dan anders. We stelden dus een handige kook-kit samen met essentiële zaken. Daarnaast besloten we om altijd de voorraden op te koken. Geen halve pakken pasta of wortels die nog weken meereisden, maar alles binnen twee of drie dagen opmaken. En pas bijkopen als het op is.


Wat eten we dan? Rijst met linzen en gebakken uien plus een salade van avocado, tomaat en ijsbergsla. Pasta met sperziebonen, paprika, mascarpone en gorgonzola. Of een salade van tomaat, kikkererwten en veldsla met een simpele pasta. Groentesoep met broodjes met boontjes. Het stramien is eigenlijk veel groenten, vaak peulvruchten. Smaakvolle ingrediënten zodat je er met de kleine basisset nog maar weinig aan toe hoeft te voegen.


Doordat we in Nederland kampeerden wisten we zeker dat we makkelijk aan brandstof konden komen. Lekkere Barilla-pasta die 12 minuten moet koken was dit keer geen belemmering. Als je dat soort goede basisproducten hebt en onbeperkt brandstof dan kan je met een kleine voorraadkast toe.


Het zal niet voor iedereen weggelegd zijn, maar zo'n vakantie met weinig spullen is voor ons een verademing. Alleen het hoogstnodige, en dan nog het genot dat je niet weet waar je die avond zult slapen. Echt op de bonnefooi, heerlijk.


Het is niet zo makkelijk om simpele maar lekkere vegetarische eenpitsmaaltijden te vinden op internet. Oudste zocht ze voor zijn schoolkamp vorige maand en het viel behoorlijk tegen. Ik wil dat gat graag vullen. Later zal ik dus zeker met vervolgposts komen met concrete suggesties. Zo onderweg vanaf de camping kan ik niet bij al mijn foto's door gedoe met camera's en lezers, dus dat receptenoverzicht houden jullie tegoed. Ik geef wel alvast de samenstelling van onze basiskookset die wat mij betreft een mooi compromis is tussen een lichte tas met weinig extra's of zware bagage en een vol keukenarsenaal.


Basiskookset voor smaakvol lichtgewicht kamperen

nooit zonder:
olijfolie
balsamicoazijn
zout
peper uit de molen
roomboter (in speciaal click-fixbakje)

uit te breiden met:
bouillonblokjes
knoflook
pul biber
oregano of italiaanse kruiden2 opmerkingen:

  1. Heerlijk, je eigen maaltjes bereiden op je kampeerplekje, ik krijg er nostalgische gevoelens bij. Wij kamperen tegenwoordig meestal op boerderijen, wat het zowel aangenamer als een stukje gemakkelijker maakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja leuk he. En inderdaad, kamperen bij de boer is helemaal ideaal. Met een beetje geluk verbouwt hij ook iets waar je mee kan koken!

    BeantwoordenVerwijderen