24 juni 2014

Hazelnootrolletjes


Koekjes van deeg zonder suiker, gemaakt met mascarpone en boter. Bestrooid met wat suiker en gehakte hazelnoten en opgerold afgebakken. Intrigerend, want voor 32 koekjes gebruik je maar twee eetlepels suiker. Mijn keus was dit keer dan ook snel gemaakt toen ik voor de food blog swap de blog www.sunshineinmykitchenblog.com van Melissa kreeg toegewezen.


Luttele 25 gram hazelnoten, ik nam het iets ruimer met 30 stuks, geven smaak aan dit koekje. Ze worden gemengd met 2 eetlepels suiker, bruin en wit, en gestrooid over deeg dat zelf geen suiker bevat. Als bijzonder ingrediënt bevat het deeg naast boter ook nog mascarpone. Dat hebben we hier niet vaak in huis, maar de rest was dan weer heerlijk losgeroerd met wat kwark en vanille bij een stukje aardbeientaart. Daar is het weer tijd voor!

 

Het deeg is immens plakkerig. Het moet in folie goed gekoeld worden. Tijden waren nogal hectisch in huize "Eten Maken" dus uiteindelijk heeft het ruim 24 uur gerust. Zelfs na die tijd bleek het nog een zonde om het een paar minuten te laten liggen na het uitrollen; het was niet van de siliconenmat af te krijgen...


Met geen mogelijkheid! De volgende portie heb ik toen anders aangepakt. Het deeg moet namelijk bestrooid worden met een mengsel van hazelnoten en suiker, en dat ben ik gaan gebruiken als uitrol-hulp. Ik bestrooide dus zowel de onderkant als de bovenkant van het deeg voor het uitrollen met hazelnoten/suiker. Dat hielp enorm.


De rolletjes zien er schattig uit. Rechts op het blik staan de eerste koekjes met het onhandelbare deeg. Links zie je de koekjes waarbij ik het deeg vóór het uitrollen aan twee kanten heb bestrooid. Zoals je ziet was het verschil in hanteerbaarheid groot.


Na het bakken, dat overigens veel en veel langer duurde dan ik had gedacht (ruim een kwartier, bijna een half uur, en dat hadden ze ook echt nodig), waren ze allemaal even charmant. Ze hebben echt alles mee, deze dotjes.


en dan de hamvraag: hoe smaakte ze? Het is inderdaad een heerlijk een- of tweehapskoekje. Zowel het formaat als de vorm vond ik erg leuk. Zo op zichzelf zijn ze niet zoet maar wel zoet genoeg. Alleen in combinatie met koffie of thee zou ik ze toch wat zoeter willen. Bij een stevige espresso vind ik het fijn als ik wat weerwerk krijg van mijn koekje.


Al met al was het een leuk avontuur, zeker voor herhaling vatbaar. Er zijn ook veel varianten denkbaar omdat het basisdeeg maar uit drie ingrediënten bestaat. Amandel, citroen, kardamom, kaneel...  Melissa, bedankt!

Hazelnootrolletjes

Ingrediënten
80 gram zachte boter
80 gram mascarpone
120 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
30 stuks hazelnoten (ruim 25 gram), gemalen of fijngehakt
1 eetlepel kristalsuiker
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker

Bereiding
1. Roer een deeg van boter, mascarpone en bloem, gemengd met bakpoeder. Laat dit gevormd in twee schijven goed terugkoelen in de koelkast.
2. Bestrooi de plakken deeg aan twee kanten met een mengsel van de gemalen hazelnoten en suiker, ongeveer een eetlepel per kant. Rol ze uit tot een doorsnede van 20-24 cm.
3. Warm de oven voor op 160 graden hetelucht. Snijd de schijven in zestien partjes en rol de partjes op. Zet ze op een bakblik op bakpapier, en bak ze 20-25 minuten. Bewaar volledig afgekoeld in een blik.

Variaties
Amandel met citroenrasp, hazelnoot met kaneel, suiker met kardamom en pistachenoten.



4 opmerkingen:

  1. Ze zien er heerlijk uit, snel maken dus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, leuk Nicole! Kijk dus wel even wat je wilt met de hoeveelheid suiker, dat maakt nogal uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk dat je voor dit recept heb gekozen. En je tips voor smaakvariaties zal ik zeker ook eens uitproberen.
    Nu ik erover nadenk rol ik het deeg altijd uit tussen 2 vellen huishoudfolie. Dan bestrooi ik met het noten-suikermengsel en draai ik het deeg om, zodat de vulling aan de onderkant zit. Op die manier blijft het deeg niet plakken na het snijden, en kun je meteen gaan rollen. Ik vind jouw oplossing ook wel slim.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, ik vond het meteen interessant Melissa. Ook het gebruik van mascarpone; daardoor wordt je deeg zout en dat geeft ook meer smaak aan het koekje. Eigenlijk is het een heel modern recept. Hoe kwam je er eigenlijk bij, dat wilde ik nog vragen?

    BeantwoordenVerwijderen