20 februari 2014

Zwartebonen - pompoensoep


Pompoensoep zonder het pompoenige van pompoensoep. Dat is de kortste omschrijving voor deze soep. Een stevige soep dankzij de bonen met flink wat geur en smaak van de specerijen. Voor het recept combineerde ik verschillende bronnen, ik kan niet echt meer één inspiratiebron noemen. Bij dit soort soepen zit de uitdaging vooral in de specerijenmix. Soms is het lekker om één specerij te laten stralen, soms kan je juist met een mengsel van specerijen een goede smaakbasis neerzetten. Dat laatste heb ik hier geprobeerd.



Het begon met een flespompoen. Omdat ik een gedeelte van de pompoen niet mee wilde pureren sneed ik de pompoen heel secuur in mooie blokjes. Heb je minder tijd, ga dan voor de grove brokken en pureer alles, of voeg wat andere snelle groente-in-stukjes toe. Laat bijvoorbeeld wat diepvriesdoperwtjes de laatste minuten meekoken. Daar hoef je niets aan te snijden.


Ik gaarde de blokjes voor in de oven. Ook deze stap kun je overslaan door de blokjes gewoon mee te koken. Nu had ik tijd en ik vind de smaak van geroosterde pompoenblokjes het extra werk wel waard.


De zwarte bonen had ik een dag eerder al in geweekt en in de ochtend ruim een uur gekookt. Het rook heerlijk. Blijft verbluffend hoeveel het uitmaakt als je er een laurierblaadje en een knoflookteentje in meekookt. Jongste vond het zelfs naar worst ruiken in huis!
 

Het opmaken van de soep vergt nog wat extra aandacht. Ik bewaarde wat pompoenblokjes en garneerde verder met bladpeterselie in fijne reepjes. Wat je ook gebruikt, vooral als je de soep pureert kan het goed zijn om wat blokjes in verschillende kleuren achter de hand te houden. Deze soep, hoe lekker ook, heeft namelijk zijn uiterlijk verder niet mee. Wat elkaar complementerende kleuren bovenop maken het plaatje af; als achtergrond voor een kleurenfeest is de soep wél heel geschikt.

Zwartebonen-pompoensoep

Ingrediënten
200 gram droge zwarte bonen, geweekt en gekookt
(of een blik van 400 gram zwarte bonen)
1 blik tomatenstukjes
1-2 uien
3 tenen knoflook
400 gram (fles)pompoen in kleine blokjes
1 theelepel komijn, gevijzeld of gemalen
1/2 theelepel koriander, gevijzeld of gemalen
1/2 theelepel kurkuma
1 theelepel paprikapoeder
een snufje gerookte paprikapoeder (naar smaak!)
een scheutje sherry, vermouth of witte wijn
1-1,5 liter groentebouillon
zout en peper en tabasco naar smaak

Garnering: wat peterselie, munt of korianderblaadjes, gesnipperd
eventueel wat achtergehouden blokjes pompoen of andere groentes in kleine stukjes (erwten, blokjes wortel, etc.)

Bereiding
1. Week de zwarte bonen overnacht. Gooi het weekwater weg en zet ze op met vers water, een laurierblad en een knoflookteen. Kook ze ruim een uur of tot ze gaar zijn. Pureer de bonen met wat kookvocht en het blik tomatenstukjes.
2. Fruit de ui in stukjes aan, voeg na tien minuten de knoflook toe. Laat de specerijen kort meefruiten en blus met een scheutje sherry of vermouth of witte wijn. Voeg dan de gepureerde bonen met tomaat toe en zoveel water dat je een goede consistentie voor soep krijgt. Laat de soep een tijdje pruttelen.
3. Snijd de pompoen in kleine stukjes, hussel ze met een eetlepel olie en laat ze in 20-30 minuten gaar worden in een oven van 200 graden. Roer ze regelmatig even om zodat ze gelijkmatig garen.
4. Voeg de pompoenstukjes toe aan de soep. Je kunt ervoor kiezen om ze te pureren, of gedeeltelijk heel te laten. Voor de garnering kun je eventueel wat blokjes pompoen achter de hand houden.
5. Laat de soep nog even goed doorwarmen en breng op smaak met zout en peper.

Opmerking
Ik heb de soep nu mild gehouden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Rode peper of een hete saus hebben hier zeker hun plek!
 

3 opmerkingen:

  1. Goedgekeurd (zojuist!), dank je wel. Volgende week proberen we de 'simpele soep' uit :-) groeten van Annemarieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh wat leuk Annemarieke! Gerry van gewoonlekkergewoon heeft deze nagekookt, met heel gave foto's. Dat vond ik zo leuk, want zelf ben ik nooit in Mexico geweest. Je moet maar eens kijken: http://gewoonlekkergewoon.blogspot.nl/2014/09/blije-soep-met-de-foodblogswap-september.html

    Je zo er bijna van naar Mexico vliegen! Dat was echt een verrassing van mij, want ik had wel inspiratie van Mexicaanse en Texaanse recepten gehaald, maar dat het echt nog mensen aan Mexico zou herinneren had ik niet verwacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, dit is zeker vaak voor herhaling vatbaar. Dank voor de link!
    groeten van Annemarieke

    BeantwoordenVerwijderen