7 januari 2014

Mueslirepen


Mueslirepen. Op internet word je ermee doodgegooid momenteel. Ik was al sinds de zomer aan het experimenteren.  Je kunt ze namelijk zo handig meenemen, ook naar school. En een linksdraaiende volkorenmoeder grijpt natuurlijk iedere kans aan om voedingswaarde te verpakken in iets acceptabels. Iets wat basis- en middelbare schoolkinderen niet op de ontbijttafel vergeten, maar wat juist verdwijnt als je het niet snel in een blik stopt.

Deze mueslirepen bevatten vrijwel uitsluitend ongeraffineerde of weinig bewerkte ingrediënten. Dat doet niets af aan de begeerlijkheid. Al was het maar door de kleuren.



In mijn experimenten kwam ik erachter dat de binding in een mueslireep op heel veel manieren kan worden bereikt. Water en boter of kokosolie, honing, pindakaas, ei en bloem, appelmoes... het komt allemaal langs. Omdat veel mensen een voorkeur voor bepaalde ingrediënten of juist een allergie voor of een afkeer van andere ingrediënten hebben zie je op internet altijd weer andere combinaties van 'plak'-middelen.


Het basisrecept van Chickswholovefood was een van mijn uitgangspunten. Ik vind het resultaat nog steeds erg lekker van dat recept, al zou ik niet, zoals zij doen, de hele mix in de blender fijner maken. Ik geef de voorkeur aan hele vlokken en herkenbare stukjes vulling, al is het maar voor een gedeelte. Verder zou ik in verhouding meer zuidvruchten en minder honing gebruiken. Maar als je een keer wilt experimenteren met een honingreep, dan raad ik hun recept aan.


een half chickswholovefood-recept past netjes in een cakeblik
Het onderhavige recept kan makkelijk weer verkleind worden. Omdat ik het ook invries, en we inmiddels een recept en consistentie bereikt hebben die bij alle gezinsleden succesvol is, maak ik zelf een aanzienlijke portie. Beschouw het uitwerkte recept dus vooral als voorbeeld.


Wil je zelf experimenteren? Dan hier even een rijtje voor een kleinere hoeveelheid.
Het basisrecept:
125 gram zuidvruchten, 
125 gram vlokken, 
50 gram pitten, 
100 gram "plak" (een combinatie van water, zoetigheid en vet)
iets van aroma (citroenschil, kaneel, beetje zout, vanille)
Naast granen, zaden en zuidvruchten kun je ook denken aan kokos, cocoa nibs, noten enz.


Mueslirepen
voor een flinke portie van 24 blokken

Ingrediënten
75 gram dadels in kleine stukjes
75 gram abrikozen in kleine stukjes
een handje rozijnen
een handje goiji-bessen
50 gram cocoa-nibs
een eetlepel lijnzaad
100 gram gemengde pitten (pompoen, zonnebloem en sesam)
250 gram vlokken of havermout (ik gebruikte 50 gram boekweitvlokken, 30 gram havervlokken en 180 gram havermout)
een theelepel zelfgemalen speculaaskruiden (te vervangen door kaneel)
3 geconfijte sinaasappelsnippers in heel fijne stukjes (te vervangen door citroenrasp)
80 gram honing (zet de pan op de weegschaal en schenk)
50 gram appelmoes
2 eetlepels pindakaas (zelfgemaakt in ons geval)
2 eetlepels boter 
2 eetlepels kokosolie
5 eetlepels water

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bekleed een brownievorm (ik gebruik ongeveer 20x30 cm). Weeg alle droge ingrediënten af en combineer ze in een ruime kom. Combineer alle "natte" ingrediënten, dus de honing tot en met het water in een pannetje en verwarm zachtjes tot het een mengsel wordt. Ik schat dat het daarvoor niet warmer hoeft te worden dan een graad of 50. Niet laten koken.
2. Als alle droge ingrediënten goed gemengd zijn kun je een deel in de blender of food processor fijner malen, om een betere binding te krijgen. Ik doe dat met 1/3 van het mengsel ongeveer.
3. Meng droog en nat. Op de foto hierboven (halve portie chickswholovefood) lukte dat in het pannetje, maar voor de grotere porties doe ik het in de kom met de droge mix. Controleer op plakkerigheid. Je moet alles goed samen kunnen drukken zonder dat het dan blijft kruimelen. Mocht de boel te brokkelig lijken, voeg dan nog wat van de "plakmiddelen" naar smaak toe. Dus een lepel pindakaas, wat water of honing, of wat vet. Anders blijf je zitten met een bak granola.
4. Druk het mengsel goed aan in de vorm, eventueel met een glas of met iets anders plats. Bak de koek bij 150-170 graden ongeveer een half uur. Als je oven niet helemaal gelijkmatig verwarmt moet je misschien de vorm een keer keren in de oven. Controleer goed dat de bovenste vruchtjes niet verbranden. Laat even afkoelen en snijd met een scherp (kartel)mes in stukjes van de gewenste grootte. Eventueel kun je ze nog een halve dag op een rooster laten doorkoelen om iets op te drogen zodat ze minder brokkelen.

Tips
- Deze mueslibrokjes kun je prima invriezen, ze kunnen dan mooi in het broodtrommeltje ontdooien. Kwa gemak zit je zo dicht in de buurt van de schoolkoeken van de supermarkt. Je kunt ze niet al te lang buiten de koeling bewaren, omdat het suikergehalte niet zo hoog is.
- voor een meer uitgesproken chocoladesmaak kun je de hoeveelheid cocoa nibs verhogen. Dan moet je wel de pitten verlagen of meer "plak" toevoegen.
- Zoetekauwen kunnen suiker toevoegen, meer honing gebruiken en ook plakmiddelen als gezoete gecondenseerde melk komen dan in aanmerking.
- zowel de appelmoes als de pindakaas kan je weglaten en vervangen door de combinatie honing-water-vet.
- mislukte brokkelige repen kun je redden met wat pure chocolade. Smelten, erdoorroeren en mueslibrokken op een gladde plaat laten opstijven.


 Winterboswandeling. Ook niet verkeerd om dan wat repen mee te nemen!



5 opmerkingen:

  1. Ja Jeanet, de uitleg over "plak" is mede geïnspireerd door onze gesprekjes op de gang!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. haha :) En nu moet ik nog je recept zien met de vergeten ingrediënten!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig recept! bedankt! vandaag gemaakt, heb wel sommige ingrediënten vervangen, voor wat ik net in huis had; en heb er druivenpitpulp doorheen gedaan (van de sapmachine) vond jammer om dit weg te doen. smaakt prima door de repen, en lekker gezond ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ik heb later wel nog simpelere varianten gemaakt omdat ik de voorbereiding erg uitgebreid vond van deze. Dan nam ik noot, zuidvrucht, appelmoes en vlokken. Maar het is idd een handig basisrecept

      Verwijderen