15 mei 2023

Dresdner Eierschecke


Meestal begin ik een blog met een korte omschrijving - maar in dit geval kreeg ik een keiharde opdracht: als je naar Dresden en de Lausitz gaat moet je absoluut Eierschecke proeven! Die opdracht kwam van M, die er als kind vakanties had doorgebracht. Dan is zo'n opdracht een bevel. Dus dat die 'Eierschecke' een frisse Kuchen is met drie lagen: een lichte gistbodem, een dunne kwark-limoen-laag en bovenop een romige en luchtige gele laag die tussen een pudding en eierschuim in hangt: dat is in dit geval secundair. Wat M zegt is wet. 

Zittau: de plek van de jeugdherinneringen van M

De naam van de pudding komt van een middeleeuwse jas, de 'Schecke', die met een riem gedragen werd en dus ook een patroon van drie lagen liet zien. Maar de taart als zodanig is een recentere ontwikkeling, waarschijnlijk pas uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, toen men in de burgerij de taart extra lekker maakte met een kwarklaagje onder het eiermengsel. 

De rozijnen zijn een klein extra'tje

We waren naar Dresden gereisd voor een van de laatste bruiloften in onze generatie. Het werd een prachtige bijeenkomst in het zonnige en riante Dresden, het Florence aan de Elbe, de Barock-stad van Duitsland. Met zijn vieren verkenden we gedurende een week de Lausitz, met steden als Görlitz, Bautzen en Zittau, bezochten we het Drielandenpunt en Stalag VIII-A, waar het Quatuor pour la Fin du Temps is ontstaan. En aten we reikelijk Kuchen zodra we de kans kregen!

Görlitz

Daarna kwam Corona, werden er eindexamens gehaald, veranderde ik twee keer van baan, ging een zoon uit huis - en al die tijd wist ik dat ik nog eens zelf Eierschecke wilde gaan bakken. Aanvankelijk opgehouden doordat er in recepten het alleen in Duitsland verkrijgbare 'Puddingpulver' werd voorgeschreven, en ik op internet niet met zekerheid kon achterhalen wat er in dat tovergoedje zit (niets anders dan wat Koopman in de 500 grams-verpakking Custardpoeder stopt, zo bleek) is het er nu dan toch van gekomen. 


Eierschecke is even een werkje, en ik raad het alleen maar aan voor de ervaren bakker. Je maakte drie verschillende lagen, waaronder een kleverig gistdeegje. Je moet een dag van te voren al de kwark wegzetten in een zeef en je moet pudding maken, eieren splitsen, warme en koude dingen combineren en alles netjes in een vorm zien te krijgen. Het is ook echt ff het koppie erbij houden, en tsja, zou het toeval zijn dat ik net het hoogtepunt van de kroning van Charles III miste omdat ik de Eierschecke op tijd in de oven wilde hebben? August der Starke zou zich in zijn graf hebben omgedraaid, de koningen van Sachsen waren rijk en trots genoeg. Bereiding

(Voor een kleine taart van 24 cm doorsnee)

Voor het gistdeeg
40 ml melk
20 g suiker
4 g gedroogde of 15 gram verse gist
115 gram bloem
25 gram zachte boter
1 ei
een snufje zout

Voor de kwarklaag
300 gram uitgelekte Franse kwark (het resultaat van 400 gram Franse kwark uit het pak)
een half ei
75  gram suiker
schil van een halve limoen of citroen
half pakje vanillesuiker
40 gram rozijnen

Voor de puddinglaag
custardpudding van 300 ml melk met 10gram extra custardpoeder gemaakt, verder volgens de aanwijzingen op de verpakking
3 eigelen en 3 eiwitten, plus het halve ei dat over is van de kwarklaag
90 gram boter
90 gram suiker

1. Een dag van tevoren zet je 400 gram Franse kwark in de koelkast in een zeef bekleed met een theedoek (gewassen zonder parfum of wasverzachter) op een pan of kom.

2. Bereid een gistdeeg: warm de melk op, los de gist en suiker erin op, roer aan met wat van de bloem en laat op een warme plek een uur rijzen. Vet een 24 cm springvorm of een vlakke brownievorm in. 

3. Meng voor de kwarklaag het losgeklopte ei met de uitgelekte kwark, suiker, vanillesuiker en limoenschil. 

4. Maak de pudding volgens de aanwijzingen op het pak custardpoeder.

5. Meng door het voordeeg voor het gistdeeg de overige ingrediënten (boter, bloem, zout en ei) en roer gedurende een aantal minuten hard met hand, pollepel of in de machine met de bisschop. Breid het daarna uit onderin de vorm (ik heb een rand omhoog gewerkt bij de taart op de foto, maar dat is niet nodig). Strooi de rozijnen op het deeg en smeer de kwarklaag erover uit. 

6. Maak de eierlaag door de pudding te mengen met de boter, suiker en eigelen plus het halve ei. Klop de eiwitten stijf en vouw ze voorzichtig door het puddingmengsel. Strijk het als laatste laag uit over de kwarklaag.

7. Bak de taart ongeveer een uur bij 155 graden boven- en onderwarmte. De eierlaag moet nog wiebelig zijn als je de taart uit de oven haalt, maar niet vloeibaar. Strooi na het bakken eventueel nog een laagje kristalsuiker over de bovenkant van de taart om hem helemaal 'af' te maken. 


Oud vulkaangebied in de Oberlausitz


Geen opmerkingen:

Een reactie posten