13 juli 2014

Italiaanse pastasaus met ossenstaart


We hebben weer wat nieuws: een nieuwe swipswap tussen food bloggers. De details zal ik jullie besparen (de verdeling loopt anders), maar ik mocht nu koken van mijn zeer inspirerende stadgenote Miss Foodie. Ze blogt op het prachtig vormgegeven (en heerlijk geschreven) foodiemoods.nl. Algauw vond ik een recept dat me enorm aansprak. Ik heb namelijk een droom...


Één die regelmatig uitkwam in mijn jeugd. Breite Bandnudeln die werden geserveerd bij gestoofd vlees. Wij aten dat thuis, of in een van de restaurants rond Stuttgart. Stuttgart ligt ingeklemd in een "Kessel". Aan alle kanten wordt de stad ingesloten door bergen waarop wijnbergen en bosgebieden elkaar afwisselen. Daartussen vind je restaurants waar ze grote borden met Braten, Bandnudeln en grüner Salat serveren. Met een schitterend uitzicht.
 

De jus van stoofvlees smaakte zalig met eiernoedels. Het is nostalgie, maar het is ook echt ontzettend lekker. Een grote 'Braten' komt niet meer zo snel voor in onze keuken. De noedels lagen al even te wachten in mijn kast. Deze pastasaus met ossenstaart leek geknipt voor mijn Bandnudeln!


Op naar de slager dus. Naast het vlees is er in dit recept weer die prachtige Italiaanse trucendoos. Simpele smaken die optimaal tot hun recht komen door de goede bereidingswijze. Ik overwoog nog rode wijn maar hield me aan het recept. Wit werd het. Er was niet zoveel keus in onze kast, het werd een Rivaner van de Muschelkalk in Franken.


Het vlees wordt aangebakken, de spek en groentes aangefruit. De wijn laat je inkoken en dan gaan het vlees en de bouillon erbij. Ik had wat huisgemaakte groentebouillon, maar geen liter. Daarom nam ik wat meer wijn en wat water. Kijk uit met bouillonblokjes of - poeder, want de saus wordt nog sterk ingekookt. Na drie uur stoven (hier wat langer) laat je het geheel afkoelen. Dan kan je het vlees van de botten plukken, de saus laten inkoken en het geheel weer combineren.


En dan, met iets minder uitzicht (een groen stadstuintje met ingewikkelde fietsreparaties). Iets minder heet weer. Toch, helemaal datzelfde gevoel. Dankjewel Miss Foodie. Het was zalig. En er staat nog een flinke portie te wachten voor een andere dag. Dan moeten we de noedels zelf maken, maar dat doe ik graag voor zo'n heerlijke saus!


 Ossenstaartsaus

Ingrediënten
1 kilo ossenstaartstukken
wat olie of geklaarde boter
60 gram pancetta
1 flinke ui
1 stengel bleekselderij
1 wortel
1 teentje knoflook
wat takjes tijm
200 ml witte wijn
800 ml bouillon (kip of groente)

Eventueel voor de afwerking nog wat boter en/of parmesaan

Bereiding
1.  Bruin de stukken ossenstaart om en om. Neem ze uit de pan. Fruit dan de ui, de pancetta en de andere groente in blokjes aan. Bak uiteindelijk kort de knoflook en tijm mee, en voeg dan de witte wijn toe. Laat inkoken en voeg dan de bouillon toe. Leg het vlees erin en laat het geheel ruim drie uur stoven.
2. Laat de pan afkoelen. Pluk het vlees van de botten, snijd het wat kleiner als je wilt. Laat het vocht flink inkoken. Miss Foodie doet dat tot een kwart, ik deed het op het oog  iets minder denk ik. Leg het vlees er dan weer in en laat nog even doorkoken.
3. Serveer met pasta of gnocchi. Je kunt nog monteren met wat boter en afmaken met wat parmesaan. Voor mijn nostalgietour heb ik die twee weggelaten.




2 opmerkingen:

  1. Heerlijk he Sophie? Dank je voor je leuke verhaal en vermelding en fijn dat ik je even terug in de tijd heb gebracht ;-)
    Liefs van Miss Foodie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij bedankt miss Foodie, dit wordt een vaste in ons repertoire!

    BeantwoordenVerwijderen