11 september 2016

Pasta met zon (citroen, erwtjes en spinazie)



Een heerlijke frisse pasta op een zonnige septembermiddag. De smaken zijn mooi gecombineerd en zorgvuldig opgebouwd, alles past. Bij het koken heb ik de ingrediënten eerst klaar gezet. De grap met dit recept is namelijk dat het supersnel klaar is maar smaakt alsof je er lang aan gestaan hebt. Dat komt door die zorgvuldige opbouw. Het is ingegeven door de keus van jongste uit een kookboek van Andy McDonald, de vegetarische kok. Ik heb er zoveel aan veranderd (de erwten vervangen tuinbonen, de ingelegde citroen vervangt verse citroen, spinazie vervangt rucola, parmezaan vervangt pecorino, peterselie vervangt oregano) dat ik bij Andy McDonald vooral de inspiratie heb gehaald....


De combinatie knoflook-ingelegde citroen heb ik wel vaker gebruikt nadat ik hem was tegengekomen in het prachtige kookboek De Dikke Vinazza (van een Nederlandse die in Italie een B&B drijft). Zeker met groene groenten zijn knoflook en ingelegde citroen het een heerlijke basis. Olie pak je zo uit de kast, maar verder is het even wat voorbereiding: je kookt de erwten, snijdt de peterselie, wast de spinazie, weegt de pasta af en raspt de kaas. Oh en roept de disgenoten aan tafel want eenmaal begonnen is het geheel klaar binnen de kooktijd van de pasta.


Een gerecht als dit is natuurlijk licht. Het past in een klassieke menu-opbouw met antipasti, secondi en dolce. Niet de bedoeling op een doordeweekse vrijdag hier. Dus aten we vooraf een primeur: de allereerste pompoensoep van het seizoen. Daar gebruik ik een flinke hoeveelheid rode "voetbal"-linzen bij. Alles bij elkaar een vegetarische maaltijd met maar een flintertje dierlijke producten.


Het weer is zo bijzonder de laatste dagen. De combinatie van lange zonuren en de lucht die echt al zo septemberig is. De snelle afname van de daglengte, laatst plukte ik frambozen voor mijn ontbijt (de diepvriesframbozen waren op) terwijl de zon nog moest opkomen. Heerlijke, grote, smaakvolle vruchten levert de frambozenstruik nu. En er hangen rare vruchten in de appelboom! Zomerjurken waarvan ik niet weet hoe lang ik ze nog draag en die zo zalig ruiken als ze buiten drogen. En dan die avondwandelingen met een hemel die maar niet echt de nacht wil pakken en die blijft weerkaatsen in de vijver.... kortom, een jaargetijde waarin je de zon ook nog even bewust op de borden wilt serveren.

Pasta met zon

Ingrediënten
3 el olijfolie
300 gram tagliatelle
450 gram diepvrieserwtjes
1 knoflook teen
1 stuk schil van 1/8 ingelegde citroen (of de rasp van een onbehandelde citroen)
100 gram spinazie
geraspte parmezaan of pecorino
wat extra extra vergine olijfolie
zout en peper
een handje peterselie, gesneden

Bereiding
1. Zet water op voor de pasta, kook de erwtjes 5-6 minuten in een laagje water en giet ze af.
2. Fruit de gesnipperde knoflook en citroenschil een minuut in de olijfolie. Voeg dan de erwten en spinazie toe. Laat nog even doorwarmen, breng op smaak met eventueel wat extra olijfolie en zout en peper.
3. Kook ondertussen de pasta. Meng in de pan met de groenten en maak af met wat extra olie, verder peterselie en parmezaan. Proef nog een keer voor peper en zout. Direct serveren.

4 opmerkingen:

  1. Erwtjes door de pasta, daar zou ik zelf nou nooit op zijn gekomen! Ik ga het van de week eens proberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Afgelopen week het recept uitgeprobeerd! Echt heerlijk en echt een aanrader.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk Floor. Als ik nu naar buiten kijken, en zeker met het weerbericht voor de komende dagen, dan is wat extra zon op het bord zeker een goed idee! :-)

      Verwijderen
  3. Wat een heeeerlijk recept! Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen