27 april 2016

Tulband met gedroogde kers en pistache


Zacht, aromatisch kruim met een vulling van pistache en kersen die zich voegt in de basissmaken. Harmonie met veel citroen en vanille en daaronder net een duwtje nootmuskaat: een verjaardag in het park, met een gezamenlijke picknick. Daarvoor bakte ik deze tulband. Zo koud als de Koningsdag van vandaag was het niet, maar het groen moest nog een beetje komen, de wind waaide, af en toe kwam er een buitje langs: mijn broer is altijd in april jarig, nou ja, deze broer, dus we zijn het wel gewend.


Er was genoeg moois te zien in het Flevopark, en al lopend vanaf het Muiderpoortstation werd ik verwend door een prachtige dertigerjarengevel na al die stadsvernieuwingspracht van de laatste 30 jaar. Je zou bijna zeggen dat ze vroeger mooiere gevels ontwierpen. Hoe dan ook, niet getreurd verder, laten we zeggen dat ik heel erg blij werd van de gevel die je hierboven op de foto ziet.


Voor de tulband had ik eens wat andere smaken in gedachten. Ik overwoog rozenwater, oranjebloesemwater, maar uiteindelijk koos ik als vulling voor prachtige gedroogde kersen van de markt en pistachenoten. Als extra smaak nam ik nootmuskaat. Die kan zo mooi onder de citroen en de vanille gaan liggen en geeft toch net wat extra - hoe noem ik dat, diepte, of breedte? Het idee kwam van de makkelijke cake van de site van Lottie+doof. Een prachtige blog, maar voor nu volgde ik niet zijn recept. Ik nam alleen de nootmuskaat als extra.


Het deeg wordt bereid door de eieren schuimig te slaan met de suiker. Ik kies er dan vaak voor om de gesmolten boter, de vulling en de bloem erdoorheen te spatelen. Niet met de machine, maar met de hand. Zo heb je meer controle en voorkom je onnodige glutenvorming voor een optimaal zachte structuur.


Het bakken ging verbluffend snel, hij was in 40 minuten klaar. Prik vooral zelf even, soms heb ik echt wel 10 minuten of een kwartier langer nodig voor een tulband. Komt je prikker er nat uit, dan moet de tulband nog even terug.


En dan nu de hamvraag: waarom zend ik deze tulband in voor het foodblogevent "pay it forward"? We hadden een gezellige picknick, mensen kwamen en gingen, er lag van alles op het kleed. Altijd weer leuk hoe je zonder afspreken toch een perfect samengesteld buffet krijgt. Mijn baksel was het enige zoete en daarmee een heerlijke afsluiting. Dus toen ik weg ging, liet ik het liggen. Ik had natuurlijk stukken mee terug kunnen nemen, maar zo kon ik lekkers geven aan de mensen die na mij kwamen. Ik had immers ook weer de bijdragen van anderen voor hen gegeten.


En dat is waar pay it forward volgens mij over gaat: over dankbaarheid. Zien wat er iedere dag aan je gegeven wordt. Dankbaarheid gaat voor alles uit, dankbaarheid sluit de kring, of beter gezegd, de cyclus. Wat ze in het Engels zo mooi aanduiden, niet alleen met 'gratitude'  maar met het begrip 'appreciation'.


Energie moet stromen. Als de cyclus eenmaal goed op gang is, dan stroomt de energie vanzelf verder. Maar een duwtje geven kan nooit kwaad. Tessa, bedankt voor het mooie thema! Nu ik jouw post nog een keer lees zie ik dat jij die appreciation ook noemt, maar dan in de vorm van vertrouwen dat de goede dingen naar je toe zullen komen. Zo belangrijk inderdaad.

Tulband met gedroogde kers en pistache

 
Ingrediënten
4 eieren
225 gram suiker
1 tl vanilleextract
schil van een citroen
klein beetje versgemalen nootmuskaat
klein snufje zout
grote eetlepel yoghurt 3,5 % (60 gram)
pakje boter (250 gram)
350 gram bloem
100 gram gedroogde kersen
70 gram pistachenoten

Bereiding
1. Zet alles klaar, warm de oven voor op 175 graden en vet de bakvorm in. Smelt de boter en probeer hem weer wat af te laten koelen. Roer de eieren schuimig met de suiker. Roer de lepel yoghurt erdoor. Snijd de kersen en de noten in wat kleinere stukjes. Spatel dan alle overgebleven ingredienten door het eimengsel en vul de vorm.
2. Bak 40-45 minuten bij 175 graden hetelucht, of bij 180 graden met boven- en onderwarmte. Controleer door te prikken in het midden en laat zo nodig nog wat langer in de oven. Keer op een rek en bepoeder ruim met poedersuiker. Serveer met koffie, thee en vooral met liefde.

1 opmerking: