12 februari 2014

Simpele boekweitcrackers


Het recept voor knackebrood dat ik omgedoopt had tot roggecrackers was zo simpel dat het uitnodigde tot verder experimenteren. Bakpoeder houdt van karnemelk, dus de melk vervangen door karnemelk. Grof zeezout levert af en toe een zoutere of juist minder zoute hap op. En als het lekker is met roggemeel, dan toch ook wel met boekweitmeel?


Nou bevat boekweit geen gluten, dus dit deeg is wel voor de liefhebbers. Mensen met weinig ervaring raad ik aan om het te proberen, maar stel je erop in dat het deeg anders, wat lastiger, is dan deeg van glutenhoudende graansoorten. Het breekt nogal makkelijk en je moet heel secuur tijdens het rollen telkens weer controleren of het meer gebloemd moet worden om te voorkomen dat het gaat plakken. Als je de uitgestoken crackers overhevelt kan dat het beste met een plat buigzaam mes; ze breken makkelijk.


Eenmaal gebakken is de typische smaak van rauwe boekweit weg. Je houdt een stevige smaakvolle cracker over, met lekkere zoute stukjes door het grove zeezout.

Boekweitcrackers

Ingrediënten
250 gram boekweitmeel
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel baking soda (te vervangen door bakpoeder)
1 theelepel honing
1 theelepel sel de Guerande (grof zeezout)
25 gram boter of olie (olijf, kokos, etc)
150 ml karnemelk

Bereiding
1. Warm de oven voor op 200 graden. Beleg twee blikken met bakpapier. Weeg het meel af, giet het op het aanrecht. Meng de droge ingrediënten erdoor. Maak dan een kuiltje voor de honing en leg de boter in blokjes erop. Kneed met je vingertoppen de boter door het meel. Als je olie gebruikt kun je meteen naar de volgende stap. Maak een groot kuiltje en giet de karnemelk erin (plus de olie). Werk met je vingertoppen het meel door het vocht tot je een samenhangend deeg hebt.
2. Rol het deeg heel dun uit en steek een vorm naar wens uit. Ik gebruikte een steker van 7,5 cm. Bak kort, het eerste blik een minuut of acht, het tweede had zelfs maar vier minuten nodig bij mij (ik had hetzelfde blik gebruikt, dus ze werden meteen heet van onder). Als ze niet exact even dik zijn kan het nodig zijn dunnere exemplaren eerder uit de oven te halen. Laat goed uitkoelen op een rek en bewaar in een blik. Lekker met boter, smeerkaas of niets.

Tip - als je deegresten lastig weer tot een bal krijgt om nog een keer uit te rollen en te steken kun je een paar druppeltjes water of olijfolie gebruiken om de resten weer homogeen te krijgen.
Variatie - heb je de smaak te pakken? Varieer dan met andere meelsoorten, ander vet of water of melk. Naast bovengenoemde roggecrackers heb ik een paar maanden geleden ook nog een ingewikkelder recept gepost, dat bij veel mensen erg in de smaak viel: Crackers sesam-boekweit-haver-spelt. Dus als je echt de cracker-tour op wilt kun je daar je hart ophalen. Dat recept bevat naast verschillende granen (waarbij je ook glutenvrije keuzes hebt) ook nog sesam, pompoenpitten en zonnebloempitten.

4 opmerkingen:

  1. Kan de karnemelk ook vervangen worden? Ik gebruik geen zuivel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Hannah. Jazeker. Deze recepten zijn heel fexibel.
    Ik heb ook een recept met vlokken en zaden. Dat is zonder zuivel. http://etenmaken.blogspot.nl/2013/10/crackers-sesam-boekweit-haver-spelt.html?m=1
    Maar je kunt ook gewoon de karnemelk door water vervangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Sophie,
    Wat een leuk recept! Heb jij deze crackers ook weleens van speltmeel gemaakt? Ik heb je andere cracker recept ook al bekeken maar ik wil iets maken zonder vlokken, pitten of zaden. Gr, Orlando

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Orlando, varieren is geen probleem. Hier http://etenmaken.blogspot.nl/2014/02/rogge-crackers.html heb ik bijvoorbeeld rogge gebruikt. De verhouding tussen meel en vocht is min of meer constant. Als jij voor spelt kiest in plaats van rogge of boekweit denk ik dat het deeg eerder makkelijker hanteerbaar is dan met rogge of boekweit, omdat de bakeigenschappen van spelt beter zijn.
    Gewoon doen dus!

    BeantwoordenVerwijderen