25 november 2013

Chocolade-bieten-cake



November, tijd voor de volgende food blog swap. Dit keer met een generatiegenoot (1969), Martine van duizenden1dag. Wederom enorm veel keus! Van alle recepten straalde heel veel liefde voor koken en eten af. Ik had verschillende recepten in de peiling. Het is uiteindelijk deze taart geworden omdat ik altijd al de combinatie chocolade-bieten had willen uitproberen.

Op een rustige weekendmiddag werd dus het bakspul uit de kast getrokken. Ik had een paar vergelijkbare recepten erbij gezocht omdat ik de suiker wilde minderen. Engelse recepten zijn mij vaak te zoet. Als er meer suiker dan bloem in het deeg gaat krijg ik de neiging om aan de verhoudingen te sleutelen. Bij die zoektocht vond ik een gouden tip van Hugh Fearnley-Whittingstall. In de voorverwarmende oven smelt hij de boter en chocola. Een kwestie van regelmatig de kom uit de oven halen en omroeren. Leuk om te doen. Ook wel spannend. Zet een wekker, al is het maar voor twee minuten, zodat je chocolade niet verbrandt. Het werkte als een tierelier.


Terwijl boter en chocolade in de oven staan te smelten kun je de eieren kloppen met de suiker en de overige ingrediënten klaarzetten. Het combineren is dan een fluitje van een cent, ik doe dat altijd met de hand. De reden dat ik niet de volgorde van het originele recept gebruik (boter, suiker, eieren)  is trouwens simpelweg dat met mijn keukenmachine eieren voorkloppen en boter gesmolten toevoegen beter werkt. Anders moet ik zo veel schrapen.

Ik heb het recept iets verkleind voor een 20 cm vorm. De op- en afschaling is makkelijk als je de waarden per ei hanteert: 40 gram boter, 25 gram pure chocolade, 66-100 gram suiker, 75 gram bloem (zelfrijzend of met bakpoeder naar rato), 18 gram cacaopoeder, 80 gram bieten.


Mooi hoor, chocoladedeeg met rode streepjes erin! Het was wat stevig door mijn erg kleine eieren. Achteraf had ik spijt dat ik niet een beetje melk had aangevuld. Oh en Martine, ik heb dus wél een kuiltje in het midden gemaakt, en ik kan je melden dat je dan ook een kuiltje in je taart krijgt. Als je deeg aan de harde kant is... dusss..... De bedoeling van Tana Ramsay is waarschijnlijk dat het deeg uitloopt en de taart mooi plat wordt, maar ik viel in herhaling van een vaker gemaakte fout. Bakpoederdeeg mag best iets vaster zijn, maar dan moet je het netjes uitstrijken.


Martine glazuurt met ganache en garneert met witte chocolade. Dat lukte hier niet want de taart was "pünktlich" klaar voor het "Kaffee und Kuchen" moment om half vier. Hij kon nog net vijf minuten afkoelen en met poedersuiker bestrooid worden. Daarna was het aanvallen geblazen. Dat werd een groot succes. De taart heeft een mooie structuur en een intense chocoladesmaak. Dat kon oud en jong hier waarderen. Ook de volgende dag smaakte de resten heerlijk op een koude herfstwandeling.

Nieuwsgierig geworden wat er van mijn blog geswapkookt is? Net als Tim vorige maand koos Pip van PipFoods voor de gevulde aubergines.


Chocolade-bieten-cake

Ingrediënten
80 gram boter
70 (oorspronkelijk 50) gram pure chocolade
2 eieren
125 (oorspronkelijk 200) gram rietsuiker
150 gram bloem
snufje zout
1 theelepel bakpoeder
twee opgehoogde eetlepels (35 gram) cacaopoeder
160 gram geraspte gekookte biet

Bereiding
1. Doe boter en chocolade in blokjes in een hittebestendige kom. Zet de kom in de oven en verwarm voor op 75 graden. Neem de kom elke twee minuten uit de oven en roer om tot het mengsel bijna gesmolten is. 4-6 minuten zou genoeg moeten zijn. De laatste keer goed roeren tot alles egaal is en zo nodig (als de kom te warm geworden is) wat terugkoelen in een bodempje water in de gootsteen.
2. Klopt terwijl de boter smelt twee eieren met de suiker schuimig. Rasp de biet. Weeg de droge ingrediënten af en vermeng ze in de weegschaal.
3. Roer het eimengsel, botermengsel, bietjes en bloemmengsel door elkaar. Corrigeer zo nodig met een enkele eetlepel melk als je eieren erg klein waren. Vul in de voorbereide vorm (20cm) en bak 30-40 minuten bij 175 graden.
4. Controleer met een steker in het midden of druk op het midden om zeker te zijn dat de taart veerkrachtig voelt. Laat even afkoelen, keer op een bord en glazuur eventueel met een ganache van gelijke delen room en chocolade. Ik hield het deze keer bij ruim poedersuiker omdat het net tijd was voor een hapje van het een of ander.
 

4 opmerkingen:

  1. Leuk stukje Sophie. Ik moest erg lachen om je kuiltje. Bij mijn versie heb ik hem ook inderdaad niet gemist. Slim, die chocola en boter in de oven. Fijn dat jullie hem lekker vonden. Toch altijd spannend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh Martine, ik zal kijken, misschien heb ik nog wel een foto van het kuiltje voor het bakken... en reken maar dat we deze nog een keer gaan bakken! Was leuk om bij jou te gast te zijn op deze manier.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. OEF! Dit lijkt me echt een lekker recept. Een bietentaart maken staat hoog op mijn baklijst :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. hoi Maura, moet je zeker doen! Het leuke is ook dat dit soort deeg robuuster wordt door de bieten. Je kunt er meer mee doen. Die Engelse kok Hughmetdelangenaam had het bijvoorbeeld over volkorenmeel in zijn brownies, en ook de hoeveelheden suiker en bloem zijn dus goed schuifbaar.

    BeantwoordenVerwijderen