18 januari 2017

Cranberry-appelcake


Een smeuïge cake , lekker zowel lauwwarm als koud. Met de frisheid van cranberries, maar niet te zuur, met een lekkere hint citroenrasp en genoeg kaneel om je op een koude dag door en door op te warmen. De cranberries lagen vooral rond Kerst volop in de winkel. Je kunt ook bevroren exemplaren uit de koeling gebruiken; ik ben vast niet de enige met Kerstresten... ook zo'n doosje uit de vriezer moet een keer op.


Zaterdag was het nog prachtig wandelweer geweest met dat stille water dat we nu al zo vaak hebben gezien de afgelopen maanden. Windstil weer met koude lucht uit het oosten levert schitterende spiegel-plaatjes op in de grachten rond de Lunetten bij ons in de buurt.


Het recept komt uit een kookboek voor snelle recepten van de beroemde Amerikaanse kookboekenauteur Ina Garten. Ik heb er een schokkende hoeveelheid suiker uit weggelaten. Dat was voor mij ook de reden om het te bloggen; als ik letterlijk een recept overneem is het eigenlijk mijn eer te na om het op de blog te gooien. En als ik dan toch al blog, tsja, dan moet ik natuurlijk wat wandelfoto's erdoorheen gooien. Wat is het mooi zeg, en zo afwisselend! Al wekenlang kijk ik me suf buiten. 




Cranberry-appel cake
geïnspireerd door Ina Garten

Ingrediënten 
300 gram verse cranberries
3 appeltjes in blokjes
1 theelepel kaneel
sap van een sinaasappel
70 gram suiker

2 eieren
130 gram suiker
1 el vanille-extract
110 gram gesmolten boter, iets afgekoeld
1 grote eetlepel Griekse yoghurt (40 ml ongeveer)
140 gram bloem
snufje zout
snufje bakpoeder 

1 eetlepel grove suiker gemengd met wat kaneel

Bereiding
1. Meng de cranberries, appelblokjes, kaneel, sinaasappelsap en 70 gram suiker en zet ze even apart. 
2. Roer de eieren met de suiker en het vanille-extract, voeg dan de boter en yoghurt toe en zeef de bloem, zout en bakpoeder erboven. Schep kort om. Leg het fruit in de ingevette vorm en verdeel het beslag erover. Bestrooi met kaneelsuiker.
3. Bak de taart bij 175 graden in ongeveer drie kwartier gaar. Mijn taart werd nogal snel donker aan de bovenkant, dus ik heb hem na een half uur even afgedekt met wat bakpapier. Serveer warm of koud.  

2 opmerkingen:

  1. en hoeveel bloem gaat erin?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 140 gram! En je legt het fruit onderin, dan het deeg erop. Excuses voor de misser!

      Verwijderen