19 november 2016

Pittige paprika-zoete aardappelsoep


Een lekker ronde smaak en de verzuchting van een kieskeurige gast die verrukt was; genoeg reden om deze soep te bloggen. Ik gebruik zoete aardappel vaak in recepten waarin je ook pompoen zou kunnen gebruiken. Ik vind hem eigenlijk makkelijker. Wel hard om te snijden, maar goed te bewaren en makkelijk te schillen. En geen pitten!


In deze soep ging ik een keer een andere kant op. Ik combineerde paprika met Turkse peperpuree. De laatste heb ik even moeten leren gebruiken; het type dat ik van de Arab food box kreeg was zoveel scherper dan wat wij meestal in huis hebben, dat ik twee keer een pan soep heb verpeperd.

Ochtend bij de brug over de IJssel voor Zwolle

Maar als je dan de goede dosis gevonden hebt, dan zingt je soep ook meteen! Het was dus zeker de moeite van het zoeken waard. In zijn algemeenheid kun je van Ajvar, uit Kroatië of aanverwante landen, veel meer gebruiken dan van de peperpuree uit Turkije. Mijn tip voor nu: even proeven voordat het de soep in gaat!

Vorst aan de grond, 12 november
Nu ik zoveel minder blog valt het me soms zwaar om meteen de toon te vinden die ik bij veel andere recepten wel had: de intro blijft wat mij betreft wat te veel binnen het onderwerp. Ik mis mijn laterale associatie-neigingen een beetje; die lijken in mijn werk op te gaan. Ach, en eigenlijk is het toch zo simpel. Aan tafel komt alles bij elkaar wat belangrijk is. En wat is dat nou helemaal? Dat kan je toch vaak in één woord of één beeld al kwijt. Vrede? liefde? Broederschap? Hoop? Ik vond op goed geluk deze foto in onze bestanden. Laten we daar maar op aftikken vandaag. Hoop.


Pittige paprika-zoete aardappelsoep

Ingrediënten
2 uien, in kwartschijfjes
een rest bleekselderij, gesneden
150 gram wortel in kwartplakjes
1 paprika in stukjes
2 zoete aardappels in blokken (hoeft niet al te nauwkeurig)
1 grote roze knoflookteen uit de knijper of gesneden
1 theelepel scherpe Turkse peperpuree
2 grote eetlepels ajvar
3 bouillonblokjes Maggi (de kubusjes)
 
Bereiding
1. Fruit de ui rustig. Voeg dan de overige groente toe en laat rustig wat aankleuren.
2. Bak de knoflook mee en de twee soorten puree. Blus dan met water en laat koken tot de groenten zacht zijn. Pureer, maak op smaak en serveer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten